Θωρακισμένη με σύγχρονο εξοπλισμό και νέες υποδομές για την πρόληψη και αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι από το 2026 η Ελλάδα καθώς σε βάθος 19 μηνών από σήμερα θα έχει προμηθευτεί μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, έργα τα οποία χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Πρόκειται για έργα τα οποία έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και τα οποία έρχονται να προστεθούν στη λίστα των επενδύσεων για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Όπως είναι γνωστό, μέσω του ΑΙΓΙΣ θα αξιοποιηθούν πόροι ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αγορά εξοπλισμού και την δημιουργία υποδομών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης αλλά και περιστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Οι περισσότερες επενδύσεις και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και των συστημάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών αναμένεται να αρχίσουν να παίρνουν «σάρκα και οστά» από το 2025 με μεγάλους διαγωνισμούς να ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το 2030 (π.χ ο εξοπλισμός για το Πυροσβεστικό Σώμα) αλλά ήδη έχει τεθεί ο θεμέλιος λίθος προκειμένου να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διαγωνισμοί.
Όσον αφορά στην πρόβλεψη και πρόληψη των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ανέφερε το Σάββατο μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι μετεωρολογικοί σταθμοί και τα ραντάρ θα αναβαθμίσουν σημαντικά το κομμάτι της πρόληψης και της έγκαιρης προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα. « Οι μετεωρολόγοι μας- της ΕΜΥ, του Αστεροσκοπείου και οι ιδιώτες- μέσα από το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό μοντέλο πρόγνωσης του καιρού, μελετούν τα στοιχεία και με επιστημονικό τρόπο προσπαθούν να να κάνουν τις προγνώσεις και να μας ενημερώνουν. Και σήμερα στις 09:00 έχουμε συγκαλέσει την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες αυτής της κακοκαιρίας, να δούμε με τους επιστήμονές μας που θα έχουν αξιολογήσει τα νεότερα δεδομένα, αν μας εισηγηθούν να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε: Δηλαδή την ενημέρωση μέσω του War Room της Πολιτικής Προστασίας, των δημάρχων/αντιδημάρχων του Στρατού, της Αστυνομίας κλπ. ή τη χρήση του 112» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Σε ερώτηση σχετικά με τα εύσημα που πήρε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας από την Κομισιόν για τη γρήγορη υλοποίηση του ΑΙΓΙΣ, ο Υπουργός επισήμανε πως μέσα σε 11 μήνες και με πολλή και σκληρή δουλειά κατέστη δυνατό να δημοπρατηθούν έργα του ΑΙΓΙΣ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, παρά τις δυσκολίες που έχει ένα τόσο βαρύ, πολυσύνθετο και δυσκίνητο πρόγραμμα, με τρεις πηγές χρηματοδότησης- το Ταμείο Ανάκαμψης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων Canadair, ελικόπτερα, 1200 πυροσβεστικά οχήματα, 110 drone, σένσορες για τα δάση και τα ρέματα, κάμερες infared για πυρκαγιές στα δάση, εξοπλισμός για τους εθελοντές και τους πυροσβέστες, τεχνητή νοημοσύνη, 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, κ.ά. “Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν κάνει ό,τι μπορούν τα τελευταία χρόνια για να πάει η πολιτική προστασία σε μια άλλη εποχή, πολύ πιο μπροστά από αυτά που είχαμε και αξιοποιούσαμε τις τελευταίες δεκαετίες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, υπογράφτηκε και η σύμβαση σύμβασης προμήθειας 23 πτυσσόμενων γεφυρών Bailey, αξίας 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πτυσσόμενες γέφυρες τεχνητής διασύνδεσης, οι οποίες τοποθετούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές με στόχο τη διευκόλυνση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και για μετακίνηση πολιτών στις πληγείσες περιοχές.