Με επιπλέον δυνάμεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και ανανεωμένο εξοπλισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών θα έχει θωρακιστεί η χώρα μας μέχρι το καλοκαίρι του 2025 καθώς προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Χθες ο υπουργός ΚΚΠΠ, Βασίλης Κικίλιας, υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 414 οχημάτων για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, μια επένδυση ύψους 48,3 εκατ. ευρώ, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ. Το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανανέωση του στόλου του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς η ηλικία των οχημάτων που διαθέτει σήμερα φθάνει έως και τα 49 έτη και καλύπτει όλες τις κατηγορίες των οχημάτων για κατάσβεση πυρκαγιών, διάσωση, μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού και πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, φορτηγά και βοηθητικά τύπου VAN, διπλοκάμπινα pick-up 4Χ4, βραχιονοφόρα, λεωφορεία 22 θέσεων, υδροφόρες μεταφοράς κλπ.
Όπως κατέστησε γνωστό, ο κ. Κικίλιας, μέχρι τον Αύγουστο του 2025, οπότε θα βρισκόμαστε και στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, θα έχουν παραδοθεί 235 οχήματα ενώ συνεχίζονται οι προσλήψεις νέων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος (δασοκομάντος, πυροσβέστες, αξιωματικοί, δόκιμοι πυροσβέστες).
Παράλληλα, όσον αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να εκκινήσουν οι διαγωνισμοί για την αναβάθμιση και ενίσχυση των μετεωρολογικών σταθμών καθώς και εκείνοι για την προμήθεια μετεωρολογικών ραντάρ. Το κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ ενώ επιταχύνονται και οι διαδικασίες και για την αντιπυρική θωράκιση αρχαιολογικών χώρων καθώς αναμένεται να προκηρυχτεί το επόμενο διάστημα ο διαγωνισμός για τα συστήματα πυρανίχνευσης και προειδοποίησης για αρχαιολογικούς χώρους, έργο ύψους 12,4 εκατομμύρια ευρώ. Ομοίως, μέχρι τις αρχές του 2025 αναμένεται να εκκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί που θα αφορούν συστήματα πρόληψης και μέτρησης για κινδύνους από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και ηφαίστεια καθώς και για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τους διαγωνισμούς που ήδη έχουν προκηρυχθεί, από το 2025 θα αρχίσει να παραλαμβάνει η Ελλάδα το νέο σύγχρονο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Ποιες ανάγκες καλύπτει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ
Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αποτελεί μία πολυεπίπεδη παρέμβαση η οποία αφορά σε τέσσερις θεματικές με βάση τον τύπο των έργων και των δράσεων. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων και έχει προϋπολογισμό 263.477.011 ευρώ, ο δεύτερος άξονας αφορά στα συστήματα προειδοποίησης και στα μέσα πρόληψης και έχει προϋπολογισμό 316.033.014 ευρώ, ο τρίτος άξονας στον εξοπλισμό και στα μέσα υποστήριξης και συντονισμού με προϋπολογισμό 269.388.933 ευρώ και ο τέταρτος άξονας στον επιχειρησιακό εξοπλισμό και στα μέσα αντιμετώπισης με προϋπολογισμό 1.125.546.378 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στα έργα του πρώτου άξονα περιλαμβάνονται ένα πάρκο προσομοίωσης φυσικών καταστροφών που θα απευθύνεται στους πολίτες, στα παιδιά και στους φοιτητές και θα τους εκπαιδεύει σε θέματα προστασίας από φυσικές καταστροφές. Ακόμη, στον προϋπολογισμό του πρώτου άξονα περιλαμβάνονται και ο εξοπλισμός εθελοντικών οργανώσεων, 465 οχήματα μεταφοράς δασοπυρόσβεσης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για το προσωπικό και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Στον δεύτερο άξονα υπάγεται η δημιουργία Εθνικής Βάσης Δεδομένων, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης κινδύνων και πρόληψης (αφορά αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη) ενώ περιλαμβάνονται επίσης η προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, η προμήθεια εξοπλισμών συστημάτων πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης, η προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών και σταθμών επικοινωνιών Radar,η προμήθεια 250 ασθενοφόρων και η αναβάθμιση και ενσωμάτωση τεχνολογιών (αναβάθμιση του 112).
Στον τρίτο άξονα προβλέπεται η αγορά εξοπλισμού ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, η προμήθεια τριών Turboprop (δικινητήρια αεροσκάφη δηλαδή εναέρια κέντρα επιχειρήσεων παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων από ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ), η προμήθεια 101 drones (τα οποία θα πετούν πάνω από ορεινούς όγκους κατά τις ώρες που είναι επίφοβες για πυρκαγιές) ενώ έχουν υπογραφεί 13 κέντρα επιχειρήσεων για τις περιφέρειες της χώρας (περιλαμβάνουν επιχειρησιακό όχημα, βοηθητικό βαν και drones).
Στην δέσμη δράσεων του τέταρτου άξονα προγραμματίζεται η προμήθεια ελικοπτέρων μεσαίου τύπου (πυρόσβεσης), η αγορά νέων πυροσβεστικών Α/Φ τύπου Canadair CL 515, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Canadair CL 415, η προμήθεια 25 αμφίβιων (που αντλούν νερό και από λίμνη και από θάλασσα), η αγορά 300 οχημάτων επιτήρησης αγροδασικών περιοχών για την Δασική Υπηρεσία, η προμήθεια 728 πυροσβεστικών οχημάτων και 776 οχημάτων ως ειδικά μέσα περιπολίας και απομάκρυνσης πολιτών και ως εξοπλισμός που συμβάλει στην επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στην ίδια κατηγορία δράσεων υπάγεται και η προμήθεια 23 πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών για την αντιμετώπιση πλημμυρών και φυσικών καταστροφών ενώ δρομολογείται και η προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα.
Παράλληλα, μέσω του ΑΙΓΙΣ καλύπτονται συμπληρωματικά και ανάγκες άλλων υπουργείων. Έτσι, εκτός από τα νέα ασθενοφόρα για το υπουργείο Υγείας, προβλέπεται και η προμήθεια 83 οχημάτων για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 553 οχημάτων για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 140 οχήματα για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και 29 πλωτά μέσα για μεταφορά και απομάκρυνση πολιτών και προσωπικού. Στο ίδιο πλαίσιο, προγραμματίζεται η προμήθεια νοσοκομείων εκστρατείας (κινητός υγειονομικός εξοπλισμός και υποδομές για την προστασία της δημόσιας υγείας) αλλά και η εξασφάλιση υποδομών για την προσωρινή διαμονή πληθυσμού μετά από την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.