Σε εξέλιξη βρίσκονται τα AntiNero I, II και ΙΙI τα οποία αξιοποιούν 415,1 εκατ. ευρώ από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τακτικό προϋπολογισμό για την πρόληψη και προστασία των δασών. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε μετά από την πυρκαγιά στον Έβρο kai θα είναι ενεργό μέχρι το 2025, υλοποιεί παρεμβάσεις που αφορούν στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών με στόχο την μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών (εδάφους, επιφανείας και κόμης), αλλά και την μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης πυρκαγιών, της έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δημιουργίας MEGA FIRE, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια, όπως και της μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Προς την ίδια κατεύθυνση πραγματοποιούνται εργασίες όπως καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών και δημιουργούνται ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Εκτός από τα δάση και τους οικισμούς, ήδη, μέσω των παρεμβάσεων έχουν προστατευτεί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (Πύργος, Ολυμπία κλπ) ενώ έχει διαπιστωθεί η μεγάλη συνεισφορά του προγράμματος στην προστασία/αποκατάσταση μεγάλων δασικών οικοσυστημάτων όπως είναι εκείνο της Πάρνηθας.
Φέτος, το AntiNero έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και επικεντρώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις συνδυαστικές αντιπυρικές ζώνες, δηλαδή στην δημιουργία μεικτών ζωνών που θα συνδυάζουν δασικούς δρόμους και γυμνές ζώνες με δημιουργία εκατέρωθεν των επικίνδυνων οικισμών που είναι στις ζώνες μείξης δάσους οικισμού ζωνών με πλατύφυλλα είδη κλπ ώστε να επιβραδύνεται ο ρυθμός και η ένταση της πυρκαγιάς για να επέμβουν πιο αποτελεσματικά οι επίγειες δυνάμεις.
Πόσα στρέμματα δάσους έχουν καθαριστεί – Πώς προχωρά η συντήρηση του οδικού δικτύου
Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα AntiNero βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους προληπτικούς καθαρισμούς που έχουν ήδη ολοκληρωθεί να υπερβαίνουν τα 113.380 στρέμματα ενώ καθαρισμοί περί τα 2.285 στρέμματα είναι σε εξέλιξη και πρόσθετοι, άνω των 71.000 στρεμμάτων, συμπεριλαμβάνονται στις προγραμματισμένες εργασίες.
Για το 2024, τρέχει το AntiNero III με προϋπολογισμό 257 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε καθαρισμούς δασών 71.058 στρεμμάτων, στη βελτίωση και στη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου 103.741 στρεμμάτων όπως επίσης στη βελτίωση και στη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 21.197 χλμ., αλλά και στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών 65.357 στρεμμάτων.
Χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι για πρώτη φορά θα εκπονηθούν στην Ελλάδα μελέτες διαχείρισης δασών με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές με την δημοπράτησή τους να αναμένεται εντός Μαρτίου 2024 (αφορά σε 34 προσκλήσεις με 2 ανοιχτούς διαγωνισμούς). Πρόκειται για έργα τρίμηνα ή τετράμηνα και η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2024.
Όπως σημείωσε ο γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας, μέσω της μεταρρύθμισης για τη διαχείριση των δημόσιων δασών, δίνεται μεταξύ άλλων έμφαση στην πρόληψη για το σύνολο των δασών καθώς μέσω αυτής θα απαιτούνται μελλοντικά λιγότεροι πόροι για καταστολή και αποκατάσταση.