Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2025 χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα του 2025 χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση
«Τα μισά σας στελέχη σχεδιάζουν συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Βαρουφάκη, την κα Κωνσταντοπούλου» είπε ο πρωθυπουργός στον Ν. Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χώρισε σε δύο σκέλη τη δευτερολογία του απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού». Στο πρώτο τοποθετήθηκε επί του αντικειμένου της ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο δεύτερο έκανε κάποιες γενικότερες πολιτικές παρατηρήσεις.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «χάρη όχι στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά χάρη στις προσπάθειες δεκάδων χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων μας, έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να είμαστε σε μια σειρά από προϊόντα πιο ανταγωνιστικοί και γι' αυτόν τον λόγο να μπορούμε να πετυχαίνουμε αυτά τα αποτελέσματα ως προς τις εξαγωγές μας. Διότι αν δεν είσαι ανταγωνιστικός στις αγορές του εξωτερικού, δεν μπορείς να σταθείς. Ακριβώς αυτό το μοντέλο μετασχηματισμού του πρωτογενούς μας τομέα, από τον αγρότη τον παραδοσιακό, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό στηριζόταν στην ενίσχυση της επιδότησης, σε έναν σύγχρονο επιχειρηματία, ο οποίος θα αξιοποιεί την επιδότηση για να βελτιώσει την παραγωγικότητά του, ουσιαστικά πιστεύω ότι μόνο εμείς έχουμε σήμερα ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς αυτή η δύσκολη μετάβαση μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Επεσήμανε ότι έχει δεσμευθεί αρκετός ηλεκτρικός χώρος και για μικρούς παραγωγούς και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια βάσης. «Θα το ξεκαθαρίσω και αυτό μιας και μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για τα θέματα ενέργειας, γι' αυτό και η χώρα, εκτός από την γρήγορα διείσδυση των ΑΠΕ, επενδύει ενεργά στη διερεύνηση ύπαρξης φυσικού αερίου εντός ζωνών κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων», είπε.

Για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Δεν είναι δικαίωμά σας να θεωρείτε ότι προσωπικότητα συναινετική, η οποία μπορεί να υπηρετήσει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει ντε και καλά να προέρχεται από την κεντροαριστερά. Όχι, έχει και αυτή η παράταξη πρόσωπα τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να είναι συναινετικά. Μπορούν, και το ξέρετε καλά αυτό, ξέρετε καλά ότι ο κ. Τασούλας θα είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το γνωρίζετε, γιατί τον ψηφίσατε για Πρόεδρο της Βουλής. Και δεν τον ψηφίσατε μία φορά».

Καταλήγοντας τόνισε: «Είναι δυσάρεστη η αλήθεια, αλλά καθαρή: πράγματι, η Ελλάδα του 2025 χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Ούτε καταστροφολογία χρειάζεται, ούτε συνολικό αφορισμό ότι όλα στην Ελλάδα πηγαίνουν χάλια. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Δεν είναι δική μας δουλειά να σας το υποδείξουμε. Εσείς είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πορευτείτε όπως εσείς νομίζετε. Όμως, εμείς είμαστε εδώ και να σας θυμίζουμε το παρελθόν σας όποτε αυτό απαιτείται -δεν είναι το πρώτο μου μέλημα, αλλά αν επιλέγετε να πηγαίνουμε σε αυτή την κατεύθυνση είμαι εδώ να σας απαντώ-, αλλά κυρίως για να προτάξω το δικό μας όραμα για μια Ελλάδα αυτοπεποίθησης και ευημερίας. Έχουμε μεγάλες δυσκολίες μπροστά μας, έχουμε παγκόσμιες κρίσεις, έχουμε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον. Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, εξάλλου αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας μας, πιστεύω, όμως, ότι και συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας ψηφίζουν γνωρίζουν ότι, αν μη τι άλλο, σήμερα η χώρα πορεύεται με σταθερότητα και με ασφάλεια σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».

Αναλυτικά η δευτερολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

«Επιτρέψτε μου να χωρίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη δευτερολογία μου σε δύο σκέλη. Να τοποθετηθώ επί του αντικειμένου της ερώτησης του αξιότιμου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά να κάνω και κάποιες γενικότερες πολιτικές παρατηρήσεις, μιας και επιλέξατε, κ. Ανδρουλάκη, να σχολιάσετε και άλλα θέματα εκτός της ημερήσιας διάταξης.

Εξακολουθώ να διαπιστώνω ότι στις δευτερολογίες σας, ωσάν να μην έχετε ακούσει τι έχω πει εγώ στην πρωτολογία μου, να μην απαντάτε επί συγκεκριμένων στοιχείων αλλά και επιχειρημάτων τα οποία είχα τη δυνατότητα να παραθέσω.

Το βασικό σας επιχείρημα σε όλη τη διάρκεια της πρώτης σας τοποθέτησης, αυτό διαπνέει όμως ουσιαστικά και τον πυρήνα της ερώτησής σας, είναι ότι «η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας περίπου καταρρέει». Αυτό ήταν το βασικό σας επιχείρημα.

Στο επιχείρημα, λοιπόν, το οποίο αντέταξα εγώ, πώς είναι δυνατόν να καταρρέει όταν από αρνητικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών πήγαμε σε θετικό ισοζύγιο, δεν δώσατε καμία απολύτως απάντηση.

Διότι, σήμερα, πράγματι, χάρη όχι στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά χάρη στις προσπάθειες δεκάδων χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων μας, έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να είμαστε σε μια σειρά από προϊόντα πιο ανταγωνιστικοί και γι' αυτόν τον λόγο να μπορούμε να πετυχαίνουμε αυτά τα αποτελέσματα ως προς τις εξαγωγές μας. Διότι αν δεν είσαι ανταγωνιστικός στις αγορές του εξωτερικού, δεν μπορείς να σταθείς.

Ακριβώς αυτό το μοντέλο μετασχηματισμού του πρωτογενούς μας τομέα, από τον αγρότη τον παραδοσιακό, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό στηριζόταν στην ενίσχυση της επιδότησης, σε έναν σύγχρονο επιχειρηματία, ο οποίος θα αξιοποιεί την επιδότηση για να βελτιώσει την παραγωγικότητά του, ουσιαστικά πιστεύω ότι μόνο εμείς έχουμε σήμερα ένα συγκροτημένο σχέδιο για το πώς αυτή η δύσκολη μετάβαση μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Αναφερθήκατε για ακόμα μία φορά στα θέματα της ενέργειας. Σημείωσα ορισμένα τα οποία νομίζω ότι αξίζουν να σχολιαστούν.

Πράγματι, το πρόγραμμα της ΔΕΗ είναι δύο συν οκτώ χρόνια. Γιατί είναι δύο συν οκτώ χρόνια, κύριε Ανδρουλάκη -με εγγυημένη τιμή μόνο για το 1/3; Διότι ακριβώς επειδή έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια διείσδυσης των ΑΠΕ στο συνολικό μείγμα παραγωγής, προσδοκούμε ότι συνολικά οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα βαίνουν μειούμενες. Αν εσείς θέλετε να δεσμεύσετε κάποιον σε ένα δεκαετές συμβόλαιο με υψηλές τιμές, μπορείτε να το κάνετε. Εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε περίπτωση να διαλέξουν και διαφορετικό προμηθευτή.

Έχουμε δεσμεύσει αρκετό ηλεκτρικό χώρο και για μικρούς παραγωγούς. Δεν έχω αυτή τη στιγμή εύκαιρα τα στοιχεία, γιατί δεν τα έχω τυπωμένα, μπορώ να σας τα στείλω, όμως. Αλλά αν έχετε ενστάσεις συνολικά για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, θα ενδιέφερε πάρα πολύ να κάνουμε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα αυτά.

Διότι σήμερα η Ελλάδα, μετά την απόλυτη παράλυση της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ, έχει πετύχει έναν ρυθμό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας που ξεπερνάει το 50%. Ήλιος, άνεμος και λίγα υδροηλεκτρικά. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη.

Αναφερθήκατε, επίσης, σε κάτι το οποίο συγκράτησα: «δεσμεύσαμε», λέει, «τη χώρα στο φυσικό αέριο». Έτσι δεν είπατε; Μισό λεπτό. «Δεσμεύσαμε τη χώρα στο φυσικό αέριο». Μάλιστα. Για πάμε, λοιπόν, να κάνουμε ένα βασικό μάθημα, και συγγνώμη για την ορολογία την οποία χρησιμοποιώ, δεν αναφέρομαι σε εσάς, σε αυτούς που μας ακούν.

Η χώρα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια βάσης. Τι σημαίνει ηλεκτρική ενέργεια βάσης; Σημαίνει ότι όταν δεν λειτουργούν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, πράγμα το οποίο εκ των πραγμάτων συμβαίνει, γιατί θα χρειαστούμε πάρα πολύ χρόνο ακόμα για να προσθέσουμε τις απαραίτητες μπαταρίες για να μπορούμε να αποθηκεύουμε ενέργεια όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι πάρα πολύ φθηνή. Ήδη όλες οι καινούργιες δημοπρασίες αφορούν τέτοια υβριδικά συστήματα.

Όταν, λοιπόν, κ. Ανδρουλάκη, δεν έχουμε άνεμο και ήλιο, τι μπορούμε να έχουμε; Πάμε να δούμε ποιες είναι οι επιλογές μας. Μπορούμε να έχουμε λιγνίτη. Τον θέλετε; Λοιπόν, ο λιγνίτης σήμερα είναι ρυπογόνος και πανάκριβος και ήταν σωστή η επιλογή μας να απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη, απολύτως επιβεβλημένη από την ίδια την αγορά.

Άλλη εναλλακτική η χώρα από το να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, στον βαθμό που δεν διαθέτουμε πυρηνικά -αν θέλετε να κάνουμε την κουβέντα αν η χώρα πρέπει ή δεν πρέπει να έχει πυρηνική ενέργεια εδώ είμαι να την κάνουμε, αλλά αν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση θα μιλάμε για 10, 15 χρόνια από τώρα-, αν έχετε, λοιπόν, εσείς κάποια μαγική λύση να παράγετε ηλεκτρική ενέργεια βάσης με άλλο τρόπο, νομίζω ότι δεν θα πρωταγωνιστήσετε απλά στην ελληνική πολιτική αλλά θα κερδίσετε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και Χημείας μαζί, γιατί κανείς μέχρι σήμερα επιστήμονας δεν έχει καταφέρει να απαντήσει σε αυτό το βασικό ερώτημα.

Γι' αυτόν τον λόγο, θα το ξεκαθαρίσω και αυτό μιας και μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για τα θέματα ενέργειας, γι' αυτό και η χώρα, εκτός από την γρήγορα διείσδυση των ΑΠΕ, επενδύει ενεργά στη διερεύνηση ύπαρξης φυσικού αερίου εντός ζωνών κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Γι' αυτό είναι εδώ η Exxon, γι' αυτό ήρθε η Chevron πριν από λίγες μέρες, και νομίζω ότι…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Ναι, αλλά δεν έγιναν επί ημερών σας. Επί ημερών μας έγιναν, κύριε Ανδρουλάκη. Τι να κάνουμε;

Δεν λέω, ο κ. Μανιάτης, ναι, έκανε μια σοβαρή προσπάθεια, την αναγνωρίζω, σοβαρός άνθρωπος είναι. Αλλά επί ημερών μας έγιναν όλα αυτά, εμείς τους φέραμε, εν πάση περιπτώσει, στην Ελλάδα.

Λοιπόν, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε σήμερα, σε αυτό το διαφοροποιημένο γεωπολιτικό περιβάλλον, ότι η παρουσία των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών κολοσσών στην Ελλάδα εντός ζωνών άσκησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχει διπλή σημασία: ενεργειακή και γεωπολιτική.

Και κάτι τελευταίο, πριν έρθω στις γενικές μου παρατηρήσεις. Αναφερθήκατε στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και είπατε ότι πράγματι απεντάχθηκαν κάποια έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί απεντάσσεται, κ. Ανδρουλάκη, ένα έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης; Γιατί η κυβέρνηση παίρνει αυτή την απόφαση να το απεντάξει;

Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε τους λόγους: διότι υπάρχει πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι ένα έργο μπορεί να ολοκληρωθεί, δεν πρόκειται να το βάλουμε για να μην χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια. Προφανές είναι αυτό. Κάνουμε έναν αρχικό σχεδιασμό, διαπιστώνουμε ότι κάποια έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όμως για πολλά σημαντικά έργα τα οποία απεντάχθηκαν από το Ταμείο…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Δεν μου λέτε… Τώρα το έχετε «έργα-τίτλοι στο Ταμείο Ανάκαμψης». Μάλιστα. Δεν μου λέτε, όλα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών τα οποία ξαναφτιάχνουμε, «τίτλοι» είναι; Τι είναι; Μακέτα είναι; Μακέτες είναι, που λέγατε κάποτε; Λοιπόν, πραγματικά έργα είναι όλα αυτά. 'Αρα, αφήστε τα τώρα αυτά, γιατί γνωρίζετε, φαντάζομαι, καλά πώς δουλεύει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και, σε κάθε περίπτωση, για κρίσιμα έργα, ειδικά τα οποία αφορούν ύδρευση και άρδευση, έχουμε δεσμευθεί ότι θα βρούμε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να μπορέσουμε να τα ολοκληρώσουμε.

Έρχομαι τώρα στα ευρύτερα πολιτικά. Ήλπιζα πραγματικά ότι δεν θα χρειαζόταν να τα σχολιάσω και ότι θα μέναμε εστιασμένοι, αλλά μου δώσατε μια καλή ευκαιρία, μια καλή πάσα, θα έλεγα, να αναφερθώ σε αυτό το οποίο είπατε στην αρχική σας τοποθέτηση περί λαϊκισμού.

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι αύριο, 25 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την αρχή της ολέθριας περιπέτειας του λαϊκισμού στη χώρα μας. «Πρώτη φορά αριστερά», αγκαλιά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με αποτελέσματα τα οποία νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε. Λυπάμαι, αλλά σήμερα…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Τώρα ας μην πάμε εκεί την κουβέντα. Θα έρθω και εκεί, αφού με προκαλείτε.

Φοβάμαι, λοιπόν, ότι το μόνο το οποίο κάνετε, κ. Ανδρουλάκη, είναι να επαναφέρετε αυτόν τον λαϊκισμό με ένα διαφορετικό πρόσωπο, να εξακολουθείτε να περιγράφετε μια σκοτεινή εικόνα της χώρας.

Δεν κάνατε μία αναφορά στην πρωτολογία και στη δευτερολογία σας για οτιδήποτε καλό μπορεί να έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση. Αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε, ξέρετε. Δοκιμάστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-2023 και είδαμε τα αποτελέσματα. Κάνετε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση από καραμπόλα. Έτσι δεν είναι; Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να ακολουθείτε και μία πολιτική καραμπόλας και μάλιστα τυχαίας, που δεν ξέρουμε σε ποια κατεύθυνση θα πάτε.

Διότι εδώ τώρα, μιας και με πήγατε εκεί, κοιτάξτε, τα μισά σας στελέχη σχεδιάζουν συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Βαρουφάκη, την κα Κωνσταντοπούλου. Μας τα είπε ο κ. Γερουλάνος. Δεν τα είπατε; Τα είπατε πάρα πολύ ωραία, κ. Γερουλάνε. Είστε τώρα εδώ μπροστά και οι δύο αγαπημένοι. Ακριβώς αυτό είπατε: «Προοδευτικό μέτωπο θέλουμε. Προοδευτικό μέτωπο».

Περιήλθε, λοιπόν, ο αρχηγός σας σε μία σχετική «αφασία». Λέει «τι είπε τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος; Πρέπει κάπως να απαντήσω σε αυτό το πράγμα. Αυτόνομη πορεία». Ωραία η αυτόνομη πορεία.

Μετά βγαίνει ο κ. Ανδρουλάκης και λέει το εξής: «όχι», λέει, «δεν θα συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία» -αυτό το καταλαβαίνω-, «αλλά θα συνεργαστούμε», λέει, «με άλλα κόμματα, όχι κατ' ανάγκη στα αριστερά μας, με άλλα κόμματα».

Κόμματα υπάρχουν ή στα αριστερά ή στα δεξιά. Έτσι δεν είναι; «Δεν θα συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με άλλα κόμματα». Τα κόμματα είναι πολύ συγκεκριμένα.

Λοιπόν, προσέξτε εδώ τι μπορεί να συμβεί. Στη μία περίπτωση, λοιπόν, με τη λογική σας, «όχι Νέα Δημοκρατία»… Το καταλαβαίνω, ούτε εμείς θέλουμε ΠΑΣΟΚ, αλλά εμείς όταν μιλάμε για αυτοδυναμία, έχουμε και κάποια αξιοπιστία, διότι μιλήσαμε για αυτοδυναμία και την κερδίσαμε. Δεν ξέρω τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, αλλά τον έχουμε πετύχει αυτόν τον στόχο δύο φορές.

Εσείς λέτε, λοιπόν, «άλλα κόμματα». Αυτό δεν είπατε ακριβώς; «Με άλλα κόμματα, άλλα μικρότερα κόμματα». Λοιπόν, προσέξτε, τι μπορεί να γίνει: στη μία περίπτωση, λοιπόν, την περίπτωση Γερουλάνου, ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Στη δεύτερη περίπτωση, ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει Βελόπουλος. Αυτό είναι «κόμμα - σούπερ μάρκετ» με προσφορές κάθε εβδομάδα, κ. Ανδρουλάκη.

Πώς καταφέρατε, πραγματικά, να μπλέξετε σε αυτή τη συζήτηση με αυτόν τον τρόπο είναι άξιο απορίας. Αλλά κάπου δείχνει αυτή την πραγματική μετάλλαξη σε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει προγραμματικό λόγο, το οποίο κάνει αφοριστική αντιπολίτευση και, μάλιστα, ένα κόμμα το οποίο εμπλέκει και ζητήματα… Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω γι' αυτό το θέμα σήμερα, αλλά αναφερθήκατε στο πρόσωπο του τέως Προέδρου της Βουλής και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.

Εδώ θέλω να πω δύο πράγματα, κ. Ανδρουλάκη. Είναι δικαίωμά σας να μην τον ψηφίσετε. Δεν είναι δικαίωμά σας να θεωρείτε ότι προσωπικότητα συναινετική, η οποία μπορεί να υπηρετήσει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει ντε και καλά να προέρχεται από την κεντροαριστερά.

Όχι, έχει και αυτή η παράταξη πρόσωπα τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να είναι συναινετικά. Μπορούν, και το ξέρετε καλά αυτό, ξέρετε καλά ότι ο κ. Τασούλας θα είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το γνωρίζετε, γιατί τον ψηφίσατε για Πρόεδρο της Βουλής. Και δεν τον ψηφίσατε μία φορά.

Εγώ καταλαβαίνω γιατί μπορεί να ψηφίσει κανείς έναν Πρόεδρο της Βουλής συναινετικά την πρώτη φορά, την πρώτη φορά που παρουσιάζεται. Mea culpa, έχω ψηφίσει την κα Κωνσταντοπούλου, δεν θα το ξανάκανα ποτέ.

Αλλά εσείς δεν τον ψηφίσατε μία φορά, τον ξαναψηφίσατε και τον ξαναψηφίσατε. 'Αρα κρίνατε ότι είναι πρόσωπο το οποίο, αν μη τι άλλο, έχει διακομματική αποδοχή και μπορεί να υπηρετήσει έναν πολιτειακό θεσμό στον οποίο η υπερκομματική αποδοχή είναι θετική.

Και να σας πω κάτι; Κάνατε και μια μικρότητα. Εγώ θα πω μόνο αυτό: ήταν πολύ μικρό αυτό το οποίο κάνατε, το οποίο δεν αγκάλιασε και κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, να σχολιάσετε κάποιες αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής για χρηματοδοτήσεις οι οποίες είχαν και τη δική σας έγκριση. Αλλά αυτό το προσπερνώ. Αυτή είναι η επιλογή σας. Μονοπώλιο στη συναίνεση δεν έχετε.

Και όσο τώρα για τη στήριξη στον Τάσο Γιαννίτση, θα ήταν πολύ καλύτερο να του την είχατε δώσει 25 χρόνια πριν. Αργήσατε 25 χρόνια. Και δεν θυμάμαι κιόλας, τώρα που τα λέμε -δεν έχουμε και καλά αρχεία, ξέρετε, να ψάξουμε- δεν θυμάμαι κιόλας τι έλεγε η νεολαία ΠΑΣΟΚ, τότε, της οποίας ήσασταν εξέχον στέλεχος, για τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση. Δεν το θυμάμαι. Ίσως μπορείτε να μας διαφωτίσετε. Αλλά δεν φαντάζομαι ότι θα ήταν πολύ υποστηρικτική, έτσι δεν είναι; Τώρα τον θυμηθήκατε.

Και κάτι τελευταίο, κ. Πρόεδρε. Επειδή είπατε να πάμε και πιο πίσω από το 2015, μας είπατε ότι εργαλειοποιούμε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό δεν είπατε; Και επειδή είμαι και από τους παλαιότερους πια στη Βουλή, πού γύρισε η μνήμη μου;

Η μνήμη μου γύρισε στο 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου είπε: «εγώ δεν ψηφίζω Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ρίξω την κυβέρνηση, να προκαλέσω πρόωρες εκλογές», για να έρθει μετά να ψηφίσει τον δικό σας κομματικό υποψήφιο, τον κ. Παπούλια. Έχουμε μνήμη, κ. Ανδρουλάκη, σε αυτή την αίθουσα. Μπορεί να μην ήσασταν, εμείς τα θυμόμαστε, όμως. Οπότε λίγη προσοχή και λίγη, θα έλεγα, αυτογνωσία δεν βλάπτει.

Λοιπόν, είναι δυσάρεστη η αλήθεια, αλλά καθαρή: πράγματι, η Ελλάδα του 2025 χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Ούτε καταστροφολογία χρειάζεται, ούτε συνολικό αφορισμό ότι όλα στην Ελλάδα πηγαίνουν χάλια. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Δεν είναι δική μας δουλειά να σας το υποδείξουμε. Εσείς είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πορευτείτε όπως εσείς νομίζετε.

Όμως, εμείς είμαστε εδώ και να σας θυμίζουμε το παρελθόν σας όποτε αυτό απαιτείται -δεν είναι το πρώτο μου μέλημα, αλλά αν επιλέγετε να πηγαίνουμε σε αυτή την κατεύθυνση είμαι εδώ να σας απαντώ-, αλλά κυρίως για να προτάξω το δικό μας όραμα για μια Ελλάδα αυτοπεποίθησης και ευημερίας.

Έχουμε μεγάλες δυσκολίες μπροστά μας, έχουμε παγκόσμιες κρίσεις, έχουμε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον. Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, εξάλλου αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας μας, πιστεύω, όμως, ότι και συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας ψηφίζουν γνωρίζουν ότι, αν μη τι άλλο, σήμερα η χώρα πορεύεται με σταθερότητα και με ασφάλεια σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση GPO: Στο 10,1% η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ - Ποιος θεωρείται κατάλληλος ΠτΔ

Δημοσκόπηση Pulse: Διψήφιο προβάδισμα για ΝΔ - Τι λένε οι Έλληνες για Τραμπ

Μητσοτάκης για πυρκαγιά στην Τουρκία: Βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider