Με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρήστο Δήμα, να διαβεβαιώνει ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στους φορολογικούς συντελεστές και απλά εκσυγχρονίζεται και αναδιοργανώνεται η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έμμεσους φόρους σε ένα ενιαίο φορολογικό κώδικα, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Κύρωση Κώδικα έμμεσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας καθώς και λοιπών έμμεσων φόρων».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που καταψήφισαν, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην αυριανή συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.
«Μιλάμε για απλή κωδικοποίηση της έμμεσης φορολογίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ισχύουσας νομοθεσίας και την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων φορολογικών διατάξεων.
Ο νέος ενιαίος φορολογικός κώδικας είναι ένα αναγκαίο και χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους πολίτες όσο και για τη δημόσια διοίκηση. Η κωδικοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού φορολογικού συστήματος και η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου είναι επιβεβλημένη. Αποτελεί πρακτική καλής νομοθέτησης για το κράτος δικαίου και είναι χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.
Όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, το νομοσχέδιο για τον φορολογικό κώδικα συμπεριλαμβάνει 63 υφιστάμενα άρθρα που αφορούν:
Το ψηφιακό τέλος συναλλαγής, το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, το φόρο ασφαλίστρων, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το τέλος συνδρομητών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τον ειδικό φόρο σε είδη πολυτελείας , τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια, τα πλοία αναψυχής και τα τέλη κυκλοφορίας.
«Η κωδικοποίηση επικαιροποιεί, απλοποιεί και εξορθολογίζει την νομοθεσία. Μέσα από ένα ενιαίο οργανωμένο κείμενο, οι ισχύουσες διατάξεις γίνονται πιο αποτελεσματικές και λειτουργικές ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η διαφάνεια, το κράτος δικαίου αλλά και η θέση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Δήμας.
Από την πλευρά τους, όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους «στην ισοπεδωτική και άδικη» , όπως υποστήριξαν, «φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που επιβάλει οριζόντια και δυσανάλογα σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών ομάδων τους υψηλότερους έμμεσους φόρους σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ».