Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νότια Αφρική «σφυρηλατούν» πιο στενούς δεσμούς μετά από προηγούμενες διαφωνίες που είχαν δημιουργήσει ψυχρότητα ανάμεσά τους, δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας του μπλοκ.
Η επαναπροσέγγιση έρχεται καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαταράσσει τις σχέσεις με τους συμμάχους του μέσω μιας σειράς κινήσεων, όπως οι δασμολογικές απειλές και η διακοπή οικονομικής βοήθειας.
Η Νότια Αφρική είχε στο παρελθόν δυσαρεστήσει την ΕΕ με τη στάση της απέναντι στη Ρωσία και τη συμμετοχή της σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με Ρωσία και Κίνα. Ωστόσο, η Ευρωπαία αξιωματούχος Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι οι διαφορές ανήκουν στο παρελθόν και πως οι δύο πλευρές επιδιώκουν τη συνεργασία.
«Είναι μια εποχή οικοδόμησης σχέσεων και ενίσχυσης των συνεργασιών που έχουμε. Βρίσκοντας παλιούς φίλους και κάνοντας νέους φίλους», είπε η Κάγια Κάλλας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20. «Όποιες διαφορές και αν υπήρχαν, νιώθω ότι ανήκουν στο παρελθόν και μπορούμε να τις διευθετήσουμε».
Αυτή η συμφιλίωση είναι θετική για τη Νότια Αφρική, η οποία έχει δεχθεί κυρώσεις από τον Τραμπ μετά από ψευδείς ισχυρισμούς για κατασχέσεις γης. Παρότι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα, η ΕΕ συνολικά ανταγωνίζεται την Κίνα και είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα. Περισσότερες από 1.000 ευρωπαϊκές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Νότια Αφρική, απασχολώντας πάνω από 350.000 άτομα.
Η ΕΕ υποστηρίζει τις θέσεις της Νότιας Αφρικής σε θέματα κλίματος και ισότητας, ενώ προγραμματίζεται κοινή σύνοδος τον επόμενο μήνα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ αποστασιοποιούνται, με Αμερικανούς αξιωματούχους να μποϊκοτάρουν τις συναντήσεις λόγω πολιτικών διαφωνιών.
Το «αγκάθι»
Καθώς οι χώρες αναζητούν αξιόπιστους εταίρους λόγω της ασταθούς πολιτικής του Τραμπ, η ΕΕ θεωρείται σταθερός σύμμαχος. Ωστόσο, η Ένωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας, όπως η στήριξη 400 εκατ. δολαρίων ετησίως για την καταπολέμηση του HIV στη Νότια Αφρική, την οποία ο Τραμπ έχει πει ότι θα διακόψει.
Παράλληλα, η ΕΕ, λόγω των απειλών του Τραμπ να αποσύρει τη στρατιωτική στήριξη, επικεντρώνεται στις αμυντικές δαπάνες, καθώς αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή» εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη.