Διέξοδο για τα ενεργειακά δίνει στην κυβέρνηση το Ευρωδικαστήριο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διέξοδο για τα ενεργειακά δίνει στην κυβέρνηση το Ευρωδικαστήριο

Σχετική ελευθερία κινήσεων (και ερμηνειών) φαίνεται ότι αφήνει το κείμενο που έχουν αποστείλει στην ελληνική πλευρά οι Θεσμοί όσον αφορά στα ενεργειακά. Στο επιδιωκόμενο Staff Level Agreement υπάρχει πρόβλεψη για πώληση λιγνιτικών μονάδων κάτι που προβλέπεται από τα προηγούμενα μνημόνια και «περιχαρακώνεται» και από την απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα.

Οι συζητήσεις για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά συνεχίζονται και σήμερα Πέμπτη σε τεχνικό επίπεδο και όπως είχε αναφέρει το insider.gr σε προηγούμενο ρεπορτάζ η πώληση μονάδων δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη ενώ το στοίχημα για την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση είναι οι τελικές διατυπώσεις του κειμένου και τα περιθώρια ελιγμών που θα αφήνουν για το χειρισμό των διαφωνιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα δομικά μέτρα για τη ΔΕΗ.

Δεδομένου ότι πυκνώνουν πλέον οι φωνές των Ευρωπαίων αξιωματούχων που κάνουν λόγο για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Μαΐου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μέχρι το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων τηρείται στάση αναμονής καθώς τότε αναμένεται να γίνει το τεστ για το άνοιγμα της αγοράς και την πορεία των ΝΟΜΕ, η ελληνική πλευρά θα έχει περιθώριο να μεταθέσει για αργότερα τα «δύσκολα» κομμάτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο το οποίο έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά γίνεται αναφορά για δέσμευση της κυβέρνησης να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο διάστημα μέτρα για την προσαρμογή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά και πώληση μονάδων (λιγνιτικών) οι οποίες πιθανολογείται ότι θα είναι σε ποσοστό μικρότερο του 40%.

Για το θέμα των υδροηλεκτρικών και το market test το οποίο θα προσδιορίσει και το αν θα υπάρξει ανάγκη πώλησης, υπάρχει μια πιο γενική διατύπωση η οποία μεταθέτει τη διαδικασία χρονικά το φθινόπωρο στο πλαίσιο επιπλέον δομικών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν.

Σχετικά με τις αυξήσεις των ποσοτήτων που διατίθενται μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αυτές αναμένεται να είναι μικρότερες εκείνων που απαιτούσαν αρχικά οι Θεσμοί δηλαδή κάτω του 20% το 2017 και κάτω του 33% για την διετία που ακολουθεί.

Το υπουργείο Ενέργειας προσδοκεί ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν κλείσει οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ενεργειακά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider