Με τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Παρασκευής ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της ζύμωσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος ενόψει της εισαγωγής των μέτρων στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ψηφιστούν στην Ολομέλεια στις 16 Μαΐου.
Ήδη, από το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει προς τους υπουργούς του ένα μήνυμα φυγής προς τα εμπρός, με στόχο να καταστήσει ορατό τον στόχο εξόδου από την αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία στα μέσα του 2018, ενώ παράλληλα οριοθέτησε και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ερχόμενο διάστημα.
Κατά πληροφορίες του insider.gr, στην εν λόγω συνεδρίαση, αρκετοί υπουργοί ζήτησαν και έλαβαν διευκρινήσεις για παραμέτρους της συμφωνίας, ιδίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των αντίμετρων και τον τρόπο εφαρμογής τους. Άλλωστε, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι το επόμενο διάστημα τα στελέχη εμπροσθοφυλακής του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστούν τη συμφωνία στα ΜΜΕ και στην κοινωνία, συνεπώς η λεπτομερής ενημέρωσή τους είναι νευραλγικής σημασίας.
Κάπως έτσι, μετά το υπουργικό συμβούλιο, η δράση σήμερα μεταφέρεται στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, όπου συνεδριάζει η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι μυστικό πως αρκετοί βουλευτές είναι προβληματισμένοι, ιδίως λόγω της νέας παρέμβασης σε συντάξεις και αφορολόγητο, πλην όμως κανείς δεν αμφισβητεί τη συμφωνία επί της ουσίας. Τούτων δοθέντων, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές απώλειες. Ωστόσο, προκειμένου αυτό να είναι σίγουρο, ο πρωθυπουργός σήμερα θα επεξηγήσει εκ νέου την ανάγκη στήριξης της συμφωνίας από τους βουλευτές.
Βέβαια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουν μια καλή εικόνα για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Άλλωστε, εδώ και μερικές μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη αλλεπάλληλες ενημερώσεις βουλευτών, σε ανεπίσημο επίπεδο, ενώ παράλληλα οι βασικές πτυχές της περιλαμβάνονται και στα σημεία που λαμβάνουν οι βουλευτές του κόμματος για την παρουσία τους στα ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο ότι η συμφωνία είναι υπερασπίσιμη και άρα διαβατήριο για την έξοδο από την επιτροπεία, ενώ θα τονίσει επίπρόσθετα ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί σημαντικό βάρος και σε άλλα, μη «μνημονιακά» πεδία πολιτικής, ώστε να ανακτηθεί ουσιαστικά η σχέση κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος με την κοινωνία. Φυσικά, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει ιδιαίτερα και στο ζήτημα του χρέους, αν και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως οι διεργασίες για το χρέος θα ενταθούν και ουσιαστικά θα δρομολογηθεί η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων αμέσως μετά την ψήφιση του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων από τη Βουλή. Συνεπώς, ανησυχία δεν υπάρχει στο κυβερνητική επιτελείο και αυτό πηγάζει, κατά πληροφορίες, από την επίγνωση των παρασκηνιακών συζητήσεων που γίνονται με στόχο την τελική εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα-κάτι που απαιτεί παρέμβαση στο ελληνικό χρέος.
Άλλωστε, παρέμβαση στο ελληνικό χρέος ανοίγει το δρόμο για το QE και συνακόλουθα για την έξοδο στις αγορές, αρχικά δοκιμαστικά. Και αυτοί είναι δύο βασικοί κρίκοι της αλυσίδας για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, σύμφωνα με τη θεώρηση του κυβερνητικού επιτελείου.