Θερμή υποδοχή σε Μακρόν και... ψυχρή στις δηλώσεις Μοσκοβισί

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θερμή υποδοχή σε Μακρόν και... ψυχρή στις δηλώσεις Μοσκοβισί

Πανηγυρικούς τόνους δίνει η κυβέρνηση στην επίσκεψη Μακρόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να φτάνει στην Αθήνα σήμερα το μεσημέρι. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τομέα της οικονομίας και συγκεκριμένα των επενδύσεων, όμως οι δηλώσεις Μοσκοβισί και τα εμπόδια που ανακύπτουν στο δρόμο προς την τρίτη αξιολόγηση φαίνεται πως δημιουργούν νέα δεδομένα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, ο Πιερ Μοσκοβισί ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως μόνο όταν αποπληρωθούν τα 3/4 των δανείων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης θα μπορέσει να απαλλαγεί η Ελλάδα από την επιτροπεία - ακόμη και αν νωρίτερα έχει καταφέρει να βγει από τα μνημόνια. Η απάντηση αυτή στηρίζεται στο άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013 της ΕΕ, ενώ το ποσό των δανείων που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα υπολογίζεται έως σήμερα σε 176 δις ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως για την αποπληρωμή τους θα χρειαστούν ίσως και δεκαετίες, ενώ ρητά προβλέπεται στον Κανονισμό πως υπάρχει και το ενδεχόμενο επιβολής «διορθωτικών μέτρων» και μάλιστα δίχως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - που θα κληθούν να αποφασίσουν - να λάβουν υπόψη τους την ψήφο του Έλληνα συναδέλφου τους.

Όπως είναι λογικό, η απάντηση Μοσκοβισί δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο Μαξίμου, την ώρα που ανησυχία και προβληματισμό δημιουργούν τόσο οι ενστάσεις από τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα στο EuroWorking Group όσο και οι φόβοι της Αθήνας για το ρόλο του ΔΝΤ στην τρίτη αξιολόγηση. Επιπλέον, αντιφατικές ήταν οι δηλώσεις Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου στη Βουλή ως προς το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, αφού ο μεν υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν οι θεσμοί, η δε υπουργός Εργασίας διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες. Ο κ. Τσακαλώτος διέψευσε, ωστόσο, ότι οι θεσμοί ήγειραν νέες αξιώσεις ή εξέφρασαν παράπονα για τα προαπαιτούμενα. Αντιθέτως, ζήτημα με όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί άνοιξε ο Σταύρος Κοντονής. Με δηλώσεις του στον Real Fm, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου δεν μπορεί να τίθεται από τους δανειστές ως προαπαιτούμενο.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Μακρόν, ζητούμενο για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι η έμπρακτη στήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο στο θέμα της διευθέτησης του χρέους και της προσέλκυσης επενδύσεων. Στο Μαξίμου βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Μακρόν τον ιδανικό σύμμαχο για την τρίτη αξιολόγηση, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στις γερμανικές πιέσεις και το ρόλο του ΔΝΤ, αφού ο ίδιος σκοπεύει - σύμφωνα με πληροφορίες - να μιλήσει για τη διακυβέρνηση της ΕΕ και την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας «αρχιτεκτονικής».

Διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Μακρόν στο Μαξίμου το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου. Το απόγευμα θα μιλήσουν επίσης από κοινού στην Πνύκα, με τον κ. Μακρόν να αναφέρεται από αυτό το βήμα στο όραμά του για την Ευρώπη του μέλλοντος, ενώ το βράδυ θα παρατεθεί το επίσημο προς τιμήν του δείπνο από τον ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Έτσι, τα σπουδαία σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένονται την Παρασκευή, καθώς το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το πολυαναμενόμενο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider