Το να περιμένει κανείς ο πρωθυπουργός να μην αναφερθεί στα Paradise Papers, αλλά και στην υπόθεση της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρέβας Γκραμπόφσκι θα ήταν μάλλον αφελές. Έτσι, χωρίς να αναφέρει το όνομα του κ. Μητσοτάκη ή της συζύγου του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε μια εξαιρετικά σκληρή επίθεση επί ηθικής βάσης, επαναφέροντας έτσι δια της πλαγίας οδού το αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης.
«Οι καλομαθημένες και καλοθρεμμένες ελίτ, που κοσμούν με τα ονόματα των μελών τους λίστες, papers, και φορολογικούς παραδείσους, δεν παραδίνονται. Δεν παραδίνονται γιατί αλλιώς έμαθαν, και τώρα φαίνεται ότι τους χαλάμε το πάρτι. Κι αυτό αντανακλάται φυσικά στις πολιτικές και στις αντιδράσεις των κομμάτων που για δεκαετίες συμπορεύτηκαν –κράτα με να σε κρατώ- μαζί τους στην κοινωνική ασυδοσία, την ασύδοτη κερδοσκοπία, την απομύζηση του κράτους, στη διαπλοκή, το ρουσφέτι τον κομματισμό, και τη διαφθορά», τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, στοχεύοντας εμμέσως πλην σαφώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να αναφέρει το όνομα του προέδρου της ΝΔ.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ενώπιον των βουλευτών του κόμματος υπογράμμισε με νόημα ότι η κυβέρνηση θα κριθεί εν πολλοίς από τη μάχη εναντίον της διαπλοκής και της διαφθοράς, τραβώντας τη διαχωριστική γραμμή από τις «διεφθαρμένες ελίτ» και τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος που «εναγκαλίζονται» μαζί τους.
Αναφερόμενος, δε, σε αυτή την εγχώρια ελίτ, ο κ. Τσίπρας επεφύλαξε εκ νέου πυρά κατά ριπάς. «Είναι θλιβερό πόσο δραστήρια και μεγάλη είναι η συμμετοχή μιας πάμπλουτης εγχώριας ελίτ σ’ αυτό το εγκληματικό παραδείσιο πάρτι. Θλιβερό και εξοργιστικό ταυτόχρονα. Κι ακόμα πιο θλιβερό και πιο εξοργιστικό, όταν μέσα στους καταλόγους της χρυσής ντροπής φιγουράρουν ονόματα και αποκαλύψεις, που ρίχνουν βαριά σκιά στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Εδώ δεν μιλάμε για κόμματα. Μιλάμε για κομμάτια και θρύψαλα. Κομμάτια και θρύψαλα κάθε υπόνοιας ήθους και πολιτικής καθαρότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Κάνοντας, δε, ανάλυση επί ηθικής βάσεως, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κυνισμό», ο οποίος συνδέεται και με μια αντίληψη συγκεκριμένης μερίδας ανθρώπων για το πολιτικό γίγνεσθαι.
Παράλληλα, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για τα Paradise Papers, ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να «πυροβολήσει» εναντίον της αντιπολίτευσης για τη στάση της σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, αλλά και για ορισμένες ακόμα υποθέσεις που το Μαξίμου επιλέγει να «σηκώνει», όπως:
-Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες
-Η υπόθεση του Σταύρου Παπασταύρου
-Η υπόθεση Siemens
-Η υπόθεση των πόθεν έσχες
Τέλος, για να γίνει ακόμα πιο πειστικός ο κ. Τσίπρας έθεσε στην Κ.Ο. ένα ερώτημα, το οποίο φυσικά δεν απευθυνόταν κατά βάση στους βουλευτές του κόμματος, αλλά κυρίως στους πολίτες, αξιολογώντας ουσιαστικά τη στάση της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ. «Σας καλώ να σκεφτείτε ένα πράγμα. Τι θα γινόταν στον τόπο, στο πολιτικό σύστημα, τι θα έλεγαν τα μέσα ενημέρωσης, αν θα μπορούσαμε εμείς εδώ αυτή τη στιγμή να συνεδριάζουμε, να σταθούμε αν μέσα στα χρυσά ονόματα των παραδείσων που αποκαλύπτονται, υπήρχε ένα έστω όνομα υπουργού, ή βουλευτή της Αριστεράς», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Πάντως, όπως εξηγούσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Insider.gr, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πλειοδοτήσει σε σχόλια αναφορικά με τα Paradise Papers, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επανέλθει, αν προκύψουν νεότερα στοιχεία για πρόσωπα που σχετίζονται με το πολιτικό σύστημα.