Κυβερνητικό σπρίντ για τους πλειστηριασμούς χάριν των τραπεζών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβερνητικό σπρίντ για τους πλειστηριασμούς χάριν των τραπεζών

Στο σημαντικότερο αγκάθι για την κατά τα άλλα αρκετά βατή αξιολόγηση αναδεικνύεται το ζήτημα των πλειστηριασμών, με το ΔΝΤ χθες να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση. Το Μαξίμου, πάντως, ετοιμάζεται να καταπιεί το πικρό χάπι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.

«H πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα κόκκινων δανείων μεσοπρόθεσμα» δήλωσε χθες ενδεικτικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, ενώ ενθάρρυνε τις ελληνικές αρχές να συμβάλουν από την πλευρά τους, ώστε προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών. Το ΔΝΤ, πάντως, δεν κάνει κάτι άλλο παρά να υπενθυμίζει την αναληφθείσα από την ελληνική κυβέρνηση δέσμευση για το ζήτημα, ενώ το θέμα συζητήθηκε συνοπτικά και στο προηγούμενο Eurogroup, με τους θεσμούς να προβληματίζονται για τη μη διενέργεια πλειστηριασμών.

Μάλιστα, στα καμπανάκια προστέθηκε και η φωνή του έμπειρου τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη, ο οποίος μιλώντας στους Financial Times προειδοποίησε πως τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών. «Αυτό θα είχε επίπτωση στον σχηματισμό προβλέψεων μελλοντικά, καθώς θα συνεχίζαμε να έχουμε τα δάνεια στα βιβλία μας και θα επηρέαζε, επίσης, τη ρευστότητα», σημείωσε. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Οι Έλληνες συμβολαιογράφοι ξεκινούν δίμηνη απεργία», ο κ. Καραμούζης είπε ότι οι τράπεζες έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ. «Λάβαμε υπ' όψιν την κοινωνική αντίδραση στη διαδικασία αυτή», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Όλα αυτά είναι γνωστά στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει δεσμευθεί για ανάληψη δράσης και ετοιμάζεται να προχωρήσει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κυρίως για μεγάλες ιδιοκτησίες. Άλλωστε, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η μη απομείωση των κόκκινων δανείων μπορεί να έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στο τραπεζικό κομμάτι, καθώς η συμφωνία Ευρωπαίων και ΔΝΤ για τη μετάθεση των stress tests νωρίτερα το 2018 δημιουργεί ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο για την εκπλήρωση των στόχων που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες έναντι του SSM. Συνεπώς, σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι σημαντική, καθώς δεν αρκεί μόνο η νομοθέτηση, αλλά και η εφαρμογή των ψηφισθέντων νομοθετικών προβλέψεων εν προκειμένω.

Πάντως, για την ανάληψη δράσης το επόμενο διάστημα προειδοποίησε την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συνεδρίασή της και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνδέοντας την ανάγκη προώθησής τους με την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα, δε, με πηγές από τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως δεν μπορεί η κατάσταση των τραπεζών να τίθεται σε κίνδυνο για χάρη των μεγάλων ακινήτων, των οποίων οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Ομολογουμένως, βέβαια, η εν λόγω πραγματικότητα δεν ικανοποιεί πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πάντως ψήφισαν το νομοθετικό πλαίσιο, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, αυτή των τραπεζών δηλαδή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider