Σε διπλό ταμπλό παίζει το Μέγαρο Μαξίμου, μιας και αφενός κινείται με σαφήνεια για την ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, μια νέα έξοδο στις αγορές και γενικότερα στη σκιαγράφηση της εικόνας της επόμενης μέρας, ενώ αφετέρου στο εσωτερικό ανεβάζει τους τόνους και πολώνει με στόχο να πλήξει απευθείας την εικόνα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ως προς το πρώτο μέτωπο, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται στη λογική της τάχιστης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προς τούτο, επιθυμεί από τη μεριά της κυβέρνησης να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Ενδεικτική είναι η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου αφενός από το υπουργείο Δικαιοσύνη προαναγγέλθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τη διαδικασία με φυσική παρουσία, ενώ αφετέρου αναμένεται να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να δώσει και το στίγμα του σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, με αιχμή του δόρατος το Ελληνικό, όπου πάλι παρουσιάζονται δυσκολίες και την κυβέρνηση να τονίζει σε όλους τους τόνους πως η πολιτεία θα ανταποκριθεί μέχρι κεραίας σε όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της-άρα δεν τίθεται, με βάση αυτή τη συλλογιστική, ζήτημα αποχώρησης των επενδυτών από το mega project.
Αυτά, όμως, μέχρι στιγμής είναι προβλέψιμα συμβάντα, μιας και εντάσσονται στο ευρύτερο κλίμα συναντίληψης Αθήνας-δανειστών, με στόχο η χώρα να έχει το επόμενο διάστημα όσο το δυνατόν πιο καθαρό ορίζοντα γίνεται, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου.
Στον αντίποδα, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί με συμβατικά μέσα και εργαλεία να αντιστρέψει στο εσωτερικό το πολιτικό κλίμα, συνεπώς βγαίνει στην επίθεση και επιδιώκει την πόλωση, ώστε να «απογυμνώσει» τα πολιτικά επιχειρήματα της ΝΔ, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεπώς, η αντιπαράθεση είναι δομική και σε όλα τα μέτωπα.
Ήδη, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε με ένταση να αναδείξει το ζήτημα των Paradise Papers και της εμπλοκής της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτά. Η αλήθεια είναι πως βασική πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν απλά να καταφέρει ένα πλήγμα στη ΝΔ, αλλά να υπενθυμίσει δια της πλαγίας το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπορεί να έχει ψηφίσει Μνημόνιο και να εφαρμόζει μια πολιτική που δεν του ταιριάζει απόλυτα, αλλά στελέχη του κόμματος δεν βρίσκονται σε τέτοιες λίστες, όπως εξηγούν από το κυβερνητικό επιτελείο. Κάπως έτσι, όπως φάνηκε και στις συμπολιτευόμενες εφημερίδες του Σαββατοκύριακου, τα κυβερνητικά στελέχη θα συνεχίσουν να δείχνουν προς τη μεριά της ΝΔ για ζητήματα διαφάνειας, γνωρίζοντας πως σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλγεται από αυτά τα ζητήματα.
Ακόμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανταπαντήσει και στην ατζέντα νόμου και τάξης που επιχειρεί να θέσει η ΝΔ, όσο και στην περίπτωση της άδειας στον καταδικασμένο τρομοκράτη της 17ΝΝ Δημήτρη Κουφοντίνα, με την ένταση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και της Ντόρας Μπακογιάννη να καταδεικνύει με απόλυτο τρόπο τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για σύγκρουση με την αντιπολίτευση. Εδραία πεποίθηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως ιδίως η ΝΔ επιδιώκει να δημιουργεί μια τεχνητή ατζέντα, ώστε να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από την καλή πορεία της οικονομίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, συνεπώς από εδώ και πέρα η κυβερνητική απάντηση θα είναι σε τόνους…σκληρού ροκ.