Υπό άλλες συνθήκες, το Μέγαρο Μαξίμου θα αξιοποιούσε με πολύ πιο έντονο τρόπο τη«διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη» που συγκαλούν αύριο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν. Άλλωστε, συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο κορυφής για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης θεωρούνται από τον κ. Τσίπρα ως πολύ σημαντικά βήματα για τη γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και μεγάλης μερίδας κοινωνικών στρωμάτων.
Πλην όμως, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική, οι 16 νεκροί από τις πλημμύρες και οι ανυπολόγιστες ζημιές στην περιοχή που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ούτε για πληθωρική επικοινωνιακή κάλυψη, ούτε για πλειοδοσία ως προς τα πολιτικά μηνύματα. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας επέλεξε, χθες το απόγευμα και αφού είχε περάσει το πρώτο εξαιρετικά δύσκολο εικοσιτετράωρο, να μεταβεί ο ίδιος στη Μάνδρα, προκειμένου να έχει ιδίοις όμμασι εικόνα για την καταστροφή που έχει επέλθει, ενώ επέβλεπε τη διαδικασία συντονισμού δράσεων των κυβερνητικών αξιωματούχων από τις πρώτες ώρες που επεσυνέβησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Έτσι, ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες για το Γκέτεμποργκ, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη, η οποία θα χωρίζεται στο μέρος της συνεδρίασης και σε αυτού του γεύματος εργασίας των ηγετών. Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους, πάντως, οι οποίοι συζητούσαν το ζήτημα στο Στρασβούργο, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και στις Βρυξέλλες, η εν λόγω διάσκεψη δεν αναμένεται να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, ενώ η απουσία της Άνγκελα Μέρκελ σε κάθε περίπτωση δεν αναβαθμίζει τη σημασία της. Βέβαια, το παρών αναμένεται να δώσει ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, άλλωστε, έχει καταθέσει και σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους πολίτες της Ευρώπης και αξιοποιεί αυτά τα βήματα, προκειμένου να εκπέμψει μηνύματα υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης.
Για τον κ. Τσίπρα, είναι σαφές πως και αυτός θα κινηθεί σε παρόμοιο μήκος κύματος, αν και λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στη Δυτική Αττική, θεωρείται αυτονόητο και για κυβερνητικούς επιτελείς πως το επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, πάντως στον απόηχο των γεγονότων στη Δυτική Αττική, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει στην ατζέντα της συνόδου το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους, ενώ η Κομισιόν, τόσο δια του Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, όσο και δια του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνδράμει τη χώρα με κάθε τρόπο.