Κλείνουν τα «δύσκολα κεφάλαια» στα ενεργειακά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνουν τα «δύσκολα κεφάλαια» στα ενεργειακά

Δυο δύσκολα κεφάλαια, τα οποία αποτελούσαν βαρίδια για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται ότι θα κλείσουν το απόγευμα της Παρασκευής κατά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Κατά τις σημερινές επαφές αναμένεται να κλείσει τυπικά η συμφωνία για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ (Mελίτη Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη 3 και 4) και τεθεί ένα πλαίσιο για τους όρους και τη διαδικασία του διαγωνισμού. Το market test κατά το οποίο θα διαπιστωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ξεκινήσει αμέσως μετά την οριστική συμφωνία, πιθανότατα τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει 30 ημέρες. Βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί η τύχη των εργαζομένων στη Μεγαλόπολη και στις μονάδες της Φλώρινας (περίπου 1500 εργαζόμενοι). Όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταθάκης στόχος είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας κάτι που αναμένεται να διασφαλιστεί με ρήτρα προστασίας των εργαζομένων για πέντε έτη όπως είχε γίνει με τον ΑΔΜΗΕ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το θέμα του καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας για τους σταθμούς Αμύνταιο και την Καρδιά από τις 17.500 ώρες στις 32.000 ώρες και αντί να αποσυρθούν μέχρι το 2020 να παραμείνουν για επιπλέον 2,5 χρόνια.

Το δεύτερο βασικό θέμα το οποίο αναμένεται να κλείσει είναι το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση στους Θεσμούς για αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής με την εξαγορά του μεριδίου 49% της Shell (η ΔΕΠΑ κατέχει το 51% της ΕΠΑ Αττικής).

Στόχος παραμένει η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement – SLA) να κλείσει με διαδικασίες fast track μέχρι και το Σάββατο για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δύο μέρες μετά, στο τελευταίο Eurogroup του 2017. Με βάσει αυτό το δεδομένο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το κλίμα των τελευταίων ημερών, τα ενεργειακά δεν αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider