Γιατροί, φαρμακοποιοί και οπτικοί δεν υπογράφουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατροί, φαρμακοποιοί και οπτικοί δεν υπογράφουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Αρκετοί κλάδοι αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείου Υγείας. Ληξιπρόθεσμες οφειλές, μειώσεις μισθών και χρόνου εξέτασης ασθενών, αλλά και τακτικές clow back και rebate με τις οποίες μία επιχείρηση δεν γνωρίζει μέχρι το τέλους του έτους αν θα έχει κέρδη ή ζημιές, αποτρέπουν τις σχέσεις εργασίας επαγγελματιών του χώρου με το υπουργείο Υγείας. Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι ο έλληνας ασθενής, αφού περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συμβεβλημένους γιατρούς, φάρμακα, μέχρι και γυαλία οράσεως.

Γιατροί
Σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κάλεσε τα μέλη του να απέχουν από την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι παρόλο που ζήτησε την τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη σύναψη των συμβάσεων οικογενειακών γιατρών με το υπερταμείο και την αποσαφήνιση συγκεκριμένων ζητημάτων επί των νέων συμβάσεων, «ουδεμία απάντηση έλαβε», αν και η τεθείσα από τον ΕΟΠΥΥ ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι έως τις 31 Ιανουαρίου. Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «κινδύνους που ελλοχεύουν» για τους γιατρούς, εάν προβούν στην υπογραφή των συμβάσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «απαξιωτικές» για το ιατρικό λειτούργημα.
«Το δικαίωμα του κάθε γιατρού να συνταγογραφεί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η όποια αντίθετη σκέψη συνιστά Casus belli!!» σημειώνει και χαρακτηρίζει «άκαιρες» τις ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στις οποίες αναφέρεται ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει σκέψη για αποκλεισμό από το δικαίωμα συνταγογράφησης των μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών.

Φαρμακοποιοί
Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί μέσω του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκου Θεοδωσιάδη, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το νέο νόμο που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων για δεύτερη φορά. «Είμαστε βέβαιοι ότι το ΣτΕ, στο οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, κι αυτή την φορά θα θέσει φρένο σε όσους ονειρεύονται την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα», δηλώνει ο κ. Θεοδωσιάδης, ενώ αναμένονται και κινητοποιήσεις, που όπως αναφέρουν κύκλοι του κλάδου «θα προκαλέσουν τσουνάμι».
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς και γενικότερα από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Διάταγμα προβλέπεται πως άδειες φαρμακείων θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας». Προβλέπεται, επίσης, πως ο μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

Οπτικοί
Δεν προτίθενται να υπογράψουν οι οπτικοί συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, για προμήθεια γυαλιών και ειδών οράσεως, όπως το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, απαντώντας στην πρόσκληση του Οργανισμού προς τον κλάδο για υπογραφή σύμβασης.
Για την άρνησή τους, οι οπτικοί παραθέτουν εξηγούν ότι δεν υπάρχει φερεγγυότητα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. «Ο ΕΟΠΥΥ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους οπτικούς από το 2011 (αφορούν τα Ταμεία που συγχωνευτήκαν σε αυτόν). Επιβάλει κούρεμα στην αξία των διατακτικών, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 30% της αξίας, των προϊόντων, για τα οποία θα έχουν ήδη πληρώσει ακόμα και φόρους. Για τη δέσμευση του Οργανισμού περί εξόφλησης σε 90 μέρες, αναρωτιούνται πώς θα χρηματοδοτούν σε αυτό το διάστημα τις αδύναμες – έπειτα από επτά χρόνια κρίσης – επιχειρήσεις τους», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τους οπτικούς, συνάδελφοί τους οι οποίοι περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση και έχουν οφειλές, λόγω της κρίσης, βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση εξαιτίας απλήρωτων διατακτικών από Ταμεία.
Απαντώντας το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι με τη νέα σύμβαση, οι πολίτες – δικαιούχοι της παροχής γυαλιών οράσεως δεν θα είναι αναγκασμένοι να προπληρώνουν το ποσό αποζημίωσης στα καταστήματα οπτικών, ύψους 100 ευρώ, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων οπτικών θα πληρώνονται εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος και των ορίων της σύμβασης, όπως οι υπόλοιποι 25.000 πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, των οποίων η πληρωμή γίνεται πολλές φορές σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών. «Θα περιμέναμε από τον κλάδο των Οπτομετρών να δείξει περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια συζήτηση», καταλήγει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider