Δεν βλέπει «καθαρή» έξοδο το Βερολίνο

Αιμίλιος Περδικάρης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεν βλέπει «καθαρή» έξοδο το Βερολίνο

Μήνυμα πως πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, με στόχο την έγκαιρη και επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, στέλνει στην Αθήνα το Βερολίνο.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα όσων συζήτησε με Έλληνες δημοσιογράφους ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα είναι σημαντικές, αλλά απομένει ακόμη δουλειά. Με νόημα πάντως τόνισε πως δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στη συζήτηση για το αν η έξοδος θα είναι ή όχι «καθαρή», αφού, κατά τον ίδιο, οι λέξεις δεν έχουν νόημα, αλλά τα γεγονότα. Προς τούτο, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και μετά το τέλος του προγράμματος, έχοντας έτσι τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλα τα άλλα κράτη και, φυσικά, υπό την εποπτεία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Πλέτνερ χαιρέτισε προς τούτο τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια να επιλυθεί το Σκοπιανό. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, ωστόσο, της εξωτερικής πολιτικής και των ευρύτερων γεωπολιτικών ισορροπιών, μετέφερε την ανησχία του Βερολίνου για τις εξελίξεις στο Ιράν, ύστερα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η γερμανική θέση, όπως εκφράστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είναι πως η συμφωνία αυτή μπορεί μεν να μην είναι η καλύτερη δυνατή, όμως παραμένει ακόμη κι έτσι μια εγγύηση για την ειρήνη στην περιοχή και γενικότερα τον πλανήτη.

Κατ' ουσίαν, η Γερμανία συντάσσεται με τη Γαλλία και συγκεκριμένα με όσα είπε σε δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λεντριάν, ως προς τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν. «Δεν πρέπει η Ευρώπη να πληρώσει το τίμημα της αμερικανικής απόφασης για αποχώρηση από τη συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ και την άποψη αυτή συμμερίζεται απόλυτα το Βερολίνο.

Όσο για την οικονομία και την Ελλάδα, η διευθέτηση του χρέους και η εποχή μετά το μνημόνιο θα αποτελέσουν θέμα debate στο εσωτερικό της Bundestag, δηλαδή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Κυρίως υπό το πρίσμα των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Βαυαρία το φθινόπωρο, καθώς θεωρείται κομβικό κρατίδιο, λόγω και της ισχυρής παρουσίας των (κομματικών εταίρων της Μέρκελ) Χριστιανοκοινωνιστών. Αυτό σημαίνει ότι η ρητορική που θα ακολουθήσουν στο δρόμο προς τις εκλογές δεν θα πρέπει να «τρομάξει» τους ψηφοφόρους, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν την αντίληψη ότι δίνουν χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο για την Ελλάδα.

Εξ ου και στη γερμανική κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τους πανηγυρισμούς στην Αθήνα και τις κορόνες περί «καθαρής» εξόδου - ακόμη και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει αυτή την κυβερνητική πολιτική-, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τη σύνδεση των όρων ελάφρυνσης του χρέους με αυξημένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία. Όπερ σημαίνει πως... τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα και τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider