Νέα σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ενόψει για τη Novartis

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ενόψει για τη Novartis

Αρένα αναμένεται να θυμίζει σήμερα από το πρωί ως το βράδυ η Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τη Novartis στην Ολομέλεια, καθώς η διαδικασία αναμένεται να είναι από την αρχή μέχρι το τέλος άκρως πολωμένη. Ήδη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση λαμβάνουν θέσεις μάχης, με την κυβερνητική πλειοψηφία να επιδιώκει να επιστρέψει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση και ειδδικά ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής που μιλούν ευθέως για «μεθόδευση» της κυβέρνησης εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, η οποία κατέρρευσε παταγωδώς.

Για την κυβέρνηση, πάντως, όπως και να έχει, η υπόθεση Novartis είναι κομβική, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βέλος στην πολιτική της φαρέτρα, στην προσπάθεια να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους δια της επίκλησης σχέσεων διαπλοκής και διαφθοράς. Εξ ου και έγινε εργώδης προσπάθεια, ώστε να κρατηθεί νομικά ενεργή η κατηγορία της δωροδοκίας και της δωροληψίας, καθώς ούτως ή άλλως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι αδίκημα πάγιο και διαρκές και διερευνάται σε κάθε περίπτωση από τη Δικαιοσύνη. Από την κυβέρνηση επιμένουν, άλλωστε, ότι στόχος τους είναι η υπόθεση να διερευνηθεί μέχρι τέλους και επιχειρηματολογούν ότι ο μόνος τρόπος να μην επέλθει παραγραφή λόγω των προβλέψεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών ήταν να επιστρέψει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, δια της διαπίστωσης ότι τα όποια αδικήματα φέρονται να ετελέσθησαν επ’ ευκαιρία και όχι κατά τη διάρκεια των καθηκόντων των 10 πολιτικών προσώπων που κατονομάζονται.

Από την άλλη, τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και η πλειοψηφία των εγκαλούμενων πολιτικών προσώπων ετοιμάζονται για νέο γύρο σκληρής επίθεσης προς την κυβερνητική πλειοψηφία, με τη λέξη «μεθόδευση» να είναι κυρίαρχη. Τον λόγο αναμένεται να λάβουν τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, αμφότεροι σε σκληρούς τόνους απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης, ενώ τόσο η ΝΔ όσο και τα κόμματα που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής είχαν πιέσει την πλειοψηφία στην Επιτροπή να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να καλέσει μάρτυρες.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής απέρριψε πρόταση, κρίνοντας ότι θα έπρεπε να συζητήσει για την αρμοδιότητά της και να μην ερευνήσει τίποτε. Επέλεξε συνειδητά να μην προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς προφανής στόχος της ήταν απλώς να σπιλώσει 10 πολιτικούς της αντιπάλους, ανάμεσα στους οποίους -μην το ξεχνάμε- είναι και δύο πρώην πρωθυπουργοί. Αποφάσισε να μην εξετάσει μάρτυρες, να μην διερευνήσει τα πραγματικά γεγονότα, να μην επιτρέψει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό επιβεβαιώνει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις συνιστούν άθλια σκευωρία», λένε από την οδό Πειραιώς ενδεικτικά.

Τα πρώτα «τζαρτζαρίσματα», πάντως, ξεκίνησαν από χθες, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να διαβιβάσει στη Βουλή την απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή να αρχειοθετήσει τις μηνυτήριες αναφορές των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου αναφορικά με τους χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς. Βέβαια, από την πλευρά του κ. Αβραμόπουλου-ο οποίος θα στείλει υπόμνημα λόγω απουσίας στην Αυστρία-τονίστηκε ότι ο Επίτροπος ποτέ δεν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον των εισαγγελέων, ενώ οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εξαπέλυσαν επίθεση τόσο για την ουσία του χειρισμού του κ. Κοντονή, όσο και για τη διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή, ενώ δεν ήταν απαραίτητο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα τον λόγο θα πάρουν τα 9 από 10 αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, πλην του κ. Αβραμόπουλου όπως προαναφέρθηκε, ενώ στη διαδικασία θα τοποθετηθούν βουλευτές, οι τέσσερις υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας και οι αναπληρωτές τους και φυσικά όσοι πολιτικοί αρχηγοί το επιθυμούν. Στο τέλος θα στηθούν 10 κάλπες, μια για κάθε πρόσωπο, αν και πολλοί βουλευτές απορούν με αυτή την απόφαση, γιατί με βάση το πόρισμα της πλειοψηφίας δεν ζητείται η άσκηση δίωξης κατά προσώπων. Έντονη διελκυστίνδα αναμένεται, δε, να υπάρξει και με το ψηφοδελτιο, καθώς αυτό θα έχει τρεις επιλογές: ΝΑΙ (στη δίωξη), ΟΧΙ με υποσημείωση ότι αυτό είναι λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής και ΠΑΡΩΝ. Η επεξήγηση δίπλα στο ΟΧΙ μπαίνει κατόπιν κυβερνητικής επιμονής, μιας και οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν θέλουν απλά να ψηφίσουν ΟΧΙ στη δίωξη, αλλά να το πράξουν, επειδή εκτιμούν ότι η Βουλή δεν μπορεί να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Πολλοί βουλευτες της αντιπολίτευσης, όμως, θέλουν να ψηφίσουν ΟΧΙ χωρίς υποσημειώσεις, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι, μετά το πέρας της διαδικασίας, θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις από την αίθουσα από κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider