Ανοιχτή βεντάλια με αναπτυξιακό σχέδιο, αξιολόγηση και Σκοπιανό

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοιχτή βεντάλια με αναπτυξιακό σχέδιο, αξιολόγηση και Σκοπιανό

Σε μια περίοδο με πολλά και σημαντικά μέτωπα ανοιχτά, από το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο έως την πολύπλοκη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, έρχεται να προστεθεί και η αναπτυξιακή στρατηγική για την επόμενη μέρα, για την οποία αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και στο προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο (13:00).

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια ετερόκλητη βεντάλια θεμάτων. Αναλαμβάνει να προβεί στην έγκαιρη και αποτελεσματική νομοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων, με ορίζοντα το Eurogroup στις 21 Ιουνίου, όταν και όλοι προσδοκούν ότι θα συμπληρωθεί και ο καμβάς με τις αποφάσεις για το μεταμνημονιακό περιβάλλον, αλλά και για το ζήτημα του χρέους. Παράλληλα, η συζήτηση για το Σκοπιανό είναι ακόμα σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση να βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών για το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», το οποίο εμφανίστηκε να αποδέχεται ως βάση συζήτησης, αν και από τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα προκύπτει ότι ούτε αυτό το όνομα περπατάει, καθώς η αντιπολίτευση κρατά σκληρή στάση, ενώ και ο πρόεδρος Ιβάνοφ εμφανίζεται επιφυλακτικός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να δώσει ένα θετικό στίγμα στη δημόσια συζήτηση, παρουσιάζοντας τους άξονες του μεταμνημονιακού πλαισίου για τη χώρα, οι οποίοι εμπερικλείονται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο (Growth Strategy) που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα σχέδιο που εκκινεί από την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και επεκτείνεται στην ανάδειξη και υποστήριξη των τομέων, όπου η χώρα διατηρεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ώστε να αποτελέσουν τους «στυλοβάτες» της ανάπτυξης στο μεταμνημονιακό περιβάλλον.

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για τους τομείς της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του φαρμάκου, των logistics, της καινοτομίας, των start-ups, των υποδομών, της ενέργειας. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιγράφει, συνοπτικά, ποιες είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν σε κάθε τομέα, ώστε να αναδειχθεί και να απελευθερωθούν οι αναπτυξιακές του δυνατότητες, ενώ παρουσιάζονται και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξή τους. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως πλέον υπάρχουν περισσότερα χρηματοδοτικά μέσα, πέραν του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δείχνοντας τους πόρους από το πακέτο Γιούνκερ, τις επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τους πόρους της EBRD. Τέλος, στο επίκεντρο του σχεδίου τίθενται και οι πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, με αιχμή του δόρατος τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις σε Υγεία και Παιδεία.

Εκτός συζήτησης το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Σ’ αυτό το πλαίσιο, παράλληλα, θα έχει ενδιαφέρον και η όποια δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε να αποδέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση Ζάεφ για «Μακεδονία του Ίλιντεν». Μάλιστα, σε όλες τις επικοινωνίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τσίπρας ανέφερε το εν λόγω όνομα, εισπράττοντας αλυσιδωτές αρνήσεις, ακόμα και από πολιτικές δυνάμεις που εμφανίζονται δεκτικές στη συζήτηση για το Σκοπιανό, όπως το Κίνημα Αλλαγής. Τούτου δοθέντος, διεφάνη νωρίς στο Μαξίμου πως το εν λόγω όνομα «δεν περπατάει», ενώ και στη γείτονα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Ζάεφ στον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider.gr, ότι είναι το μόνο όνομα που μπορεί να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης, η αντιπολίτευση του VMRO εμφανίστηκε να κρατά σκληρή στάση, βάζοντας ουσιαστικά πάγο στις προθέσεις του κ. Ζάεφ.

Βεβαίως, το Μαξίμου εκτιμά ότι το θετικό που παράγεται από την εν λόγω συζήτηση έχει να κάνει με την αποδοχή από μέρους της πΓΔΜ του πλαισίου για κατοχύρωση του ergaomnesδια της συνταγματικής αναθεώρησης. Κάπως έτσι, τις ερχόμενες μέρες θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις, με το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών να είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τους κ.κ. Κοτζιά και Νίμιτς να συναντώνται στις 24 και 25 του μηνός, υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Μέχρι τότε, δε, ο κ. Κοτζιάς θα έχει σημαντικές επαφές, όπως με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο σήμερα, με τον αμερικανικό παράγοντα να επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπως εκφράστηκε και από μέρους του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικλ Πενς στο τηλεφώνημά του αργά το Σάββατο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider