Στον αστερισμό της προ οικονομίας διατάξεως συζήτηση για το μέλλον της οικονομίας, την τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και το μεταμνημονιακό πλαίσιο και τις αποφάσεις για το χρέος θα κινείται σήμερα η Βουλή, μιας και μετά από αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά θα δοθούν κοινοβουλευτικές απαντήσεις για τα όζοντα ζητήματα που είναι ούτως ή άλλως υπό διαπραγμάτευση, με ορίζοντα το Eurogroup της 21ηςΙουνίου, όταν και θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι βασικές αποφάσεις.
Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 10:00 το πρωί με την εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ σε αντίθεση με τις προηγούμενες προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, τον λόγο στη συνέχεια θα λάβει η αιτηθείσα τη συζήτηση Φώφη Γεννηματά και θα ακολιυθήσουν ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων, πλην του Πάνου Καμμένου, ο οποίος θα απουσιάζει. Μάλιστα, οι ΑΝΕΛ κατέθεσαν χθες και αίτημα αναβολής της συζήτησης λόγω της απουσίας Καμμένου, πλην όμως αυτό δεν έγινε δεκτό λόγω του ασφυκτικού προγραμματισμού της Βουλής, μιας και τις επόμενες εβδομάδες έρχεται η νομοθέτηση των προαπαιτουμένων. Από μεριάς υπουργών, θα τοποθετηθούν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί για την εκπόνηση του ολιστικού μεταμνημονιακού σχεδίου, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.
Η προ ημερησίας έρχεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει εκπονήσει η κ. Γεννηματά, ώστε να μπει σφήνα στον διπολισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, αλλά και σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συγκυρία, κατά την οποία έχει ζητήσει εκλογές άμεσα, πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ώστε η όποια συμφωνία για το μεταμνημονιακό τοπίο να έχει και «φρέσκια» λαϊκή νομιμοποίηση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ενδιαφέρον θα είναι εκ νέου στραμμένο στην αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να κινηθεί στους τόνους της ομιλίας του προ ολίγων ημερών στο υπουργικό συμβούλιο, όταν και περιέγραψε το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση ως ένα εργαλείο που θα δώσει προοπτική στους πολίτες της χώρας, Αν μη τι άλλο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση ως προς την ανειλημμένη δέσμευση της κυβέρνησης για περικοπή των συντάξεων το 2019, αλλά και του αφορολόγητου το 2020, αλλά θα επιμείνει με τη σειρά στην ανάκτηση πολιτικής αυτοδυναμίας μετά το τέλος του Μνημονίου και σε συγκεκριμένες θετικές παρεμβάσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η παροχή ενός νέου ενοικίου στέγασης, προϋπολογισμού 600 εκ. ευρώ. Ενδιαφέρον θα έχει, δε, και το αν ο πρωθυπουργός θα υπαινιχθεί και κάποια νέα παροχή, έστω και με ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος έτους.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επιχειρήσει αποδόμησης του κυβερνητικού success story, μιας και στη ΝΔ επιμένουν ότι το μόνο που έχει διασφαλιστεί είναι ένα τέταρτο Μνημόνιο χωρίς χρήματα, αλλά με υποχρεώσεις, δηλαδή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2022 που θα περάσει σε λίγες εβδομάδες από τη Βουλή και αποτυπώνει τις δεσμεύσεις της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. «Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει», θα επιμείνει ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας, δε, ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε πλαίσιο αυξημένης εποπτείας, με συχνές επισκέψεις των θεσμών στην Αθήνα.
Βέβαια, πέραν των ζητημάτων της οικονομίας, δεν αποκλείεται να πέσουν και άλλα ζητήματα στο τραπέζι, όπως αυτό της βίας, το οποίο η ΝΔ μετά και την τελευταία επίθεση του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ σηκώνει ψηλά, αλλά και το Σκοπιανό, καθώς, στην τελευταία «αναμέτρηση» στη Βουλή την Παρασκευή δεν είχε γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητούσε-έστω και για λίγες ώρες-την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», με το ενδιαφέρον κρατών όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία να είναι αυξημένες ως προς αυτό το ζήτημα, όπως φανερώνει και η προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ για το θέμα.