Τα μηνύματα για το χρέος και τα δεδομένα του Σκοπιανού

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μηνύματα για το χρέος και τα δεδομένα του Σκοπιανού

Στο Eurogroup θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με κλεισμένη την εκκρεμότητα της αξιολόγησης-πλην της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων που προγραμματίζεται μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου-, όμως το βασικό ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί το τι θα γίνει με το χρέος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με…αγωνία τις εξελίξεις, καθώς η μεταμνημονιακή εποπτεία θα είναι ούτως ή άλλως αυστηρή, συνεπώς η ρύθμιση του χρέους θα είναι ένα χρήσιμο πολιτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, στον άξονα Γερμανίας-ΔΝΤ υπάρχει μια διάθεση προσέγγισης, χωρίς οι Γερμανοί να θεωρούν πλέον αναγκαίο προαπαιτούμενο την ύπαρξη του Ταμείου στην εξίσωση, και το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις για να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Το ερώτημα είναι, αν μπορούν να συντμηθούν οι δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Το ΔΝΤ επιθυμεί έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό για το χρέος, όπως ζητά και η Αθήνα, ενώ από την άλλη η Γερμανία κρατά σκληρή στάση και ζητά η όποια παρέμβαση για το χρέος να γίνεται υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά και με ετήσια ψηφοφορία στη γερμανική Bundestag. Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή τις διεργασίες, χωρίς όμως η λύση να είναι στο χέρι του, με πολιτικούς παρατηρητές να εκτιμούν ότι και αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία και «κακή» λύση για το χρέος θα συνιστούν πλέον πολιτικό πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένει τις εξελίξεις, ενώ διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, απ’ όπου, συνεργάτες του λένε ότι εσχάτως φτάνουν και ορισμένα «θετικά μηνύματα» για το ζήτημα, το οποίο, εν πολλοίς κρίνει και τον χρόνο των πολιτικών εξελίξεων.

Όπως και να έχει, πάντως, ήδη ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει να δίνει στην Αθήνα στίγμα για «θετικές κινήσεις» μετά τη συμφωνία, προαναγγέλλοντας αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πράγμα που, όπως λέγεται στο παρασκήνιο, έχει ήδη κλειδώσει στο «δούναι και λαβείν» με τους θεσμούς. Απλώς, με τη μείωση των συντάξεων να επικρέμαται από 1/1/2019, ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται κάτι επιπλέον, ώστε να γεμίσει το «προεκλογικό καλάθι» του, άσχετα με το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Τα δεδομένα για το Σκοπιανό

Την ίδια ώρα, παράγοντα πίεσης αποτελούν και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να έχει σήμερα και αύριο νέο γύρο επαφών στις ΗΠΑ με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ. Η αλήθεια είναι ότι, μπορεί το τελευταίο διάστημα να είχε δημιουργηθεί η εικόνα ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά, τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα. Ο Ζόραν Ζάεφ διαμηνύει ότι επιδιώκει λύση στη βάση της ονομασίας «Μακεδονία του Ίλιντεν», την οποία θεωρεί win-win, ενώ κλείνει και το παράθυρο για συνταγματική αναθεώρηση. Από την άλλη, η σκοπιανή αντιπολίτευση δηλωνει αρνητική και σε αυτή την ονομασία! Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε μια κατάσταση αμφίπλευρων πιέσεων: αφετέρου, διεθνεις εταίροι, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ εκδηλώνουν «ζωηρό» ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, με τηλεφωνήματα στο Μαξίμου, αφετέρου η κυβέρνηση επιδιώκει να βγάλει εκτός συζήτησης το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», λέγοντας ότι συζητά μόνο τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς και στις οποίες αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται. Στην εξίσωση, δε, πρέπει να προστεθεί και η κάθετη άρνηση των εν Ελλάδι κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν μια λύση με βάση το «Μακεδονία του Ίλιντεν», ακόμα και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και με πολύ μεγαλύτερη ένταση η Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider