Την ώρα που στην Αθήνα μαίνεται η πολεμική της κυβέρνησης με τη ΝΔ, κατά κύριο λόγο σε προεκλογικό φόντο, ήρθε η συνεδρίαση του Eurogroup για να στείλει δύο κεντρικά μηνύματα: ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν κανονικά, άρα και οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, ενώ για το χρέος…βλέπουμε, διότι μπορεί το Eurogroupνα ζήτησε από τους θεσμούς να εκπονήσουν μια νέα Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), οι οριστικές αποφάσεις όμως, όπως και ο τελικός ρόλος του ΔΝΤ, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.
Είναι σαφές ότι για τη Αθήνα το βασικό επίδικο είναι οι παρεμβάσεις για το χρέος. Όπως έγραφε από χθες το Insider.gr, γίνονται βήματα προσέγγισης μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, αλλά ακόμα μια συμφωνία είναι αρκετά μακριά, καθώς παραμένουν οι διαμετρικές αντίθετες θέσεις. Βέβαια, από ευρωπαϊκής μεριάς επισημάνθηκε ως ορόσημο το ερχόμενο Eurogroupστις 21/6 ως ορόσημο, προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις για το ζήτημα του χρέους. Πλην όμως, η έλλειψη απτής προόδου που κατεγράφη και στο WashingtonGroupπου προηγήθηκε του Eurogroupδείχνει το όριο των προσδοκιών που μπορεί να έχει η Αθήνα. Με τη Γερμανία να κρατά εξαιρετικά σκληρή στάση, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι δεν μπορεί να έχει την ευκταία λύση για το χρέος, συνεπώς πλέον ο πήχης de facto έχει πέσει σε οιαδήποτε απτή λύση για το χρέος που θα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να την προβάλλει ως άμεσο πολιτικό κέρδος από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
To χρέος, δε, είναι άμεσα συναρτημένο με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, καθώς το κοκτέιλ της μεταμνημονιακής εποπτείας και των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα κρίνει εν πολλοίς και τον χρόνο των πολιτικών εξελίξεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε, συνεπώς, χθες κατηγορηματικός ως προς το πότε θα γίνουν εκλογές, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει με σαφήνεια δηλώσει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αιτία της παρέμβασης του κ. Τζανακόπουλου ήταν η ανάλυση της ΝΔ ότι, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την οικονομία στη Βουλή και παρά τις «πάσες» από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεννηματά, ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέσει ως προς το «πότε» των εκλογών. Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να συστήσει αναμονή στη ΝΔ, καθώς «θα χάσει στην ώρα της».
Μάλιστα, η κυβέρνηση πήγε ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιθυμεί να επιβληθεί στη χώρα ένα ακόμα μνημόνιο, ώστε να εφαρμόσει το πολιτικό του πρόγραμμα. Αφορμή γι’ αυτό ήταν η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι ουδέποτε έχει ζητήσει μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης, συνδυαστικά με το μήνυμά του στον πρωθυπουργό να διαμορφώσει ασφαλείς όρους χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές.Αν η κυβέρνηση πιστεύει όντως ότι τα έχει πάει περίφημα στην οικονομία, δεν χρειάζεται καμία παράταση του μνημονίου που μόνη της υπέγραψε και καμία πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αν αντιθέτως συνειδητοποίησε επιτέλους το νέο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει στη χώρα, η λύση είναι μία. Να προκηρύξει εκλογές για να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα ανακτήσει με τις επιλογές της και την εμπιστοσύνη των αγορών. Έτσι θα λύσει ο κ. Τζανακόπουλος και τις απορίες του για το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που δεν περιλαμβάνει κανένα μνημόνιο», ήταν επ’ αυτού η απάντηση της ΝΔ.
Είναι σαφές, πάντως, για έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές ότι η σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ γίνεται σε προεκλογικό φόντο, με την κυβέρνηση για παράδειγμα να επιλέγει να παρέμβει το μεσημέρι της Πέμπτης με on camera δήλωση του κ. Τζανακόπουλου για να σχολιάσει διαρροές από μέρους της ΝΔ. Χωρίς υποχρεωτικά αυτό να σημαίνει ότι οι κάλπες επίκεινται τους αμέσως επόμενους μήνες, είναι σαφές επίσης ότι τα διλήμματα διαμορφώνονται από τα δύο στρατόπεδα και, άρα, όλα τα μέσα πέφτουν στο τραπέζι, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.