Ασκήσεις πολιτικών ισορροπιών στο εσωτερικό της πΓΔΜ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ασκήσεις πολιτικών ισορροπιών στο εσωτερικό της πΓΔΜ

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να μην επικρατεί έντονη ανησυχία και, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να αναμενόταν ακόμα το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προς τον Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν τις πολιτικές πτυχές της τεχνικής συμφωνίας που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο υπουργων Εξωτερικών, φαίνεται, όμως, ότι η πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ είναι αρκετά μπλεγμένη και αυτό δημιουργεί σημαντικό πολιτικό πρόβλημα στον κ. Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ έχει εμπλακεί σε μια αναπόδραστη διαδικασία δούναι και λαβείν που δεν αρέσει στην εθνικιστική πτέρυγα του πολιτικού συστήματος της γείτονος. Κι ενώ το αντιπολιτευόμενο VMROενδιαφέρεται τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όσο και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν εμφανίζεται πρόθυμο να κάνει παραχωρήσεις σε κανένα από τα κεφαλαιώδη ζητήματα: το erga omnes, τις συνταγματικές αλλαγές, τη γλώσσα και την ταυτότητα.

Ο κ. Ζάεφ, μιλώντας προχθές από τα Σκόπια με την αφορμή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του, είχε αφήσει να διαφανεί ότι με τη νέα συμφωνία η γλώσσα και η ταυτότητα κατοχυρώνονται, μάλλον σε μια κατεύθυνση που ο ίδιος θεωρεί διαχειρίσιμη. Με άλλα λόγια, λέγεται ότι κατοχυρώνεται η μακεδονική γλώσσα, ως σλαβικής προέλευσης όμως, αλλά και η μακεδονική εθνότητα, με ρήτρες περί μη αλυτρωτισμού. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι στα επίμαχα θέματα του erga omnesκαι των συνταγματικών αλλαγών, ο κ. Ζάεφ δεν έχει βρει το κλειδί στο εσωτερικό της γείτονος, παρά τις διεθνείς πιέσεις να κάνει το μεγάλο βήμα για την καθολική χρήση του όποιου συμφωνηθέντος ονόματος.

Από εκεί και πέρα, όμως, ενδεικτική των πιέσεων που υφίσταται ο κ. Ζάεφ είναι η ανακοίνωση από το Προεδρικό Μέγαρο της πΓΔΜ, μετά τη συνάντηση του ΠτΔ Γκιόργκι Ιβάνοφ με τον κ. Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η ανακοίνωση της σκοπιανής Προεδρίας μετά τη συνάντηση «καρφώνει» τον πρωθυπουργο και τον υπουργό της γείτονος για το ότι ενημέρωσαν τον ΠτΔ προφορικά και όχι με βάση κείμενο, ενώ σε αυτή την ανακοίνωση ο κ. Ιβανόφ δηλώνει δηκτικά ότι «ολόκληρη η διαδικασία μοιαζει με μια προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργων Ζάεφ και Τσιπρα και δεν υπάρχει εθνική συναίνεση στην πΓΔΜ. Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μια λύση στο ονοματολογικό erga omnes».

Την ίδια ώρα, δε, ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται και συνταγματική αναθεώρηση καλώντας τη σκοπιανή κυβέρνηση να φέρει μια λύση που να είναι σύμφωνη με τις επιταγές του Συντάγματος της γείτονος και να μην απαιτεί τροποποίησή του. Η ανακοίνωση του κ. Ιβάνοφ είναι αρκούντως σκληρή, ιδίως στο σημείο που γίνεται λόγος για «προσωπική συμφωνία» των δύο πρωθυπουργών. Στην πράξη, ο ΠτΔ της γείτονος δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και δεν μπορεί να μπλοκάρει μια διακρατική συμφωνία, όπως σημείωναν και πηγές του Μαξίμου, η παρέμβασή του όμως ανεβάζει το θερμόμετρο στο εσωτερικό της γείτονος και δεν προδιαγράφει θετική αντίδραση του αντιπολιτευόμενου VMRO, με δεδομένο ότι ο κ. Ιβάνοφ είναι κάτι σαν τον θεσμικό του βραχίονα, καθώς πολιτικά προέρχεται από αυτό.

Σε αυτό το πολωμένο περιβάλλον, δε, το Σάββατο αναμένεται να λάβει χώρα και διαδήλωση που διοργανώνει το VMROγια το θέμα, ενώ ο κ. Ζάεφ στη Βουλή αποκάλυψε ότι με κοινή βούληση Αθήνας και Σκοπίων το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» έφυγε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Υπό αυτό το πρίσμα και σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Ζάεφ προσπαθεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια λύση που πολιτικά δεν θα του γυρίσει μπούμερανγκ και στο εσωτερικό το Μαξίμου τηρεί ακόμα στάση αναμονής, περιμένοντας να δει πού θα κάτσει η μπίλια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider