Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έγινε αυτό που το Μέγαρο Μαξίμου σιωπηρά φοβόταν. Ο Ζόραν Ζάεφ δίστασε να διαβεί τον πολιτικό Ρουβίκωνα μιας οριστικής συμφωνίας, δεν σήκωσε το ακουστικό του να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα και, κάπως έτσι, παρά τη διεθνή πίεση και με δεδομένη τη βούληση των δύο πλευρών να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η εκκρεμότητα παραμένει.
Την κατάσταση εκκρεμότητας επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (KontraChannel), με την μπάλα, κατά τη διαπίστωση κυβερνητικών παραγόντων να βρίσκεται στο γήπεδο της πΓΔΜ και του κ. Ζάεφ. Βέβαια, την ίδια ώρα ο κ. Ζάεφ είναι αντιμέτωπος με ένα προβληματικό εσωτερικό σκηνικό. Ο ΠτΔ της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ αντίκειται σφόδρα τόσο στο ergaomnesμιας σύνθετης ονομασίας, όσο και σε αλλαγές στο Σύνταγμα, η αντιπολίτευση του VMRO επίσης κρατά σκληρή στάση και απορρίπτει τις προτάσεις Ζάεφ, ζητώντας εκλογές, ενώ και τα συλλαλητήρια που έκαναν την εμφάνισή τους στη γείτονα σε κάθε περίπτωση δεν βοηθούν τον κ. Ζάεφ, ο οποίος στηρίζεται σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να κάνει το μεγάλο βήμα.
Με βάση το νέο σενάριο, συνεπώς, μπορεί ο κ. Ζάεφ να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει χρόνο ως το τέλος του έτους για να «ζυμώσει»μια λύση στο εσωτερικό του, σενάριο όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο για την Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση δεν θα έχει συμφωνία και θα βάλλεται πολιτικά, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, προκειμένου να υπαναχωρήσει.
Από εκεί και πέρα, όλα είναι ρευστά. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, αν το περίφημο τηλεφώνημα του κ. Ζάεφ προς τον Τσίπρα θα γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αν και θεωρείται δύσκολο πως μπορούν να ανατραπούν άρδν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την εμπλοκή με υπαιτιότητα της γείτονος. Διότι, τα βασικά ζητήματα του ονοματολογικού έχουν κλείσει, όπως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» στα Σλαβικά, αλλά και παράμετροι, όπως η γλώσσα και η ταυτότητα. Το πολιτικό ζήτημα που έχει απομείνει είναι αυτό της ισχύος της ονομασίας έναντι όλων και εκεί είναι και το βασικό πρόβλημα του κ. Ζάεφ, ο οποίος γνωρίζει ότι σε ένα τόσο τοξικό κλίμα, ένα δημοψήφισμα για την όποια συμφωνία σε μερικούς μήνες μπορεί να αποτελέσει την ληξιαρχική πράξη θανάτου της κυβέρνησής του.
Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε ανοιχτή γραμμή όλες αυτές τις μέρες, αλλά πλέον είναι σαφές ότι η Αθήνα περιμένει ένα νεύμα από τα Σκόπια. Μένει να φανεί, δε, αν μπορεί να υπάρξει μια τελευταία ώθηση από μέρους των τρίτων δυνάμεων που εμπλέκονται στη διαδικασία και είχαν φροντίσει για τη συνέχιση της συζήτησης μετά το φιάσκο μετά το «Μακεδονία του Ίλιντεν», αλλά και για τη στεγανοποίηση των συζητήσεων, με αποτέλεσμα η όποια διαρροή πληροφοριών να είναι απολύτως ελεγχόμενη.