Tσακαλώτος και υπουργοί στη Βουλή για τις απορίες των βουλευτών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tσακαλώτος και υπουργοί στη Βουλή για τις απορίες των βουλευτών

Μπορεί το ενδιαφέρον των περισσοτέρων να είναι στραμμένο στις εξελίξεις στο Σκοπιανό, πλην όμως για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ενόψει και άλλη μια σημαντική εκκρεμότητα: αυτή της ψήφισης των προαπαιτούμενων, αλλά και του Μεσοπροθέσμου ως το 2022, την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Προ ημερών, δε, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να ζητήσουν από τη γραμματεία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που όμως δεν προκρίθηκε. Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελε η εν λόγω διαδικασία να πάρει διαστάσεις…θρίλερ, με αλλεπάλληλες διαρροές ως προς το τι συζητήθηκε στη συνέχεια. Υπό αυτό το πρίσμα, επελέγη η σύγκληση της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών του κόμματος, αλλά με διευρυμένη σύνθεση, ώστε να μπορούν όσοι βουλευτές θελήσουν, σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο, να συμμετάσχουν και να κάνουν τις ερωτήσεις τους στους συναρμόδιους υπουργούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα το απόγευμα στη Βουλή τους κυβερνητικούς βουλευτές θα κληθεί να ενημερώσει ένα κλιμάκιο υπουργών, με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο,, ενώ μαζί με τον υπουργό Οικονομίας θα είναι οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Σταθάκης, Ξανθός και οι αναπληρωτές κ.κ. Χαρίτσης, Χουλιαράκης και Ηλιόπουλος.

Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνιών, απλά, με δεδομένο τον όγκο των προαπαιτούμενων, οι βουλευτές ζητούν κωδικοποίηση των προ ψήφιση ζητημάτων. Σενάρια καταψήφισης, δε, δεν υπάρχουν, μιας και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές αναγνωρίζουν την ανάγκη να διανυθούν τα τελευταία μέτρα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα, ώστε παράλληλα να ληφθούν και οι απαιτούμενες αποφάσεις για το χρέος, με αποτέλεσμα η ψήφιση των προαπαιτούμενων να είναι αποφασιστικής σημασίας βήμα για την εκπλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων σε αυτή την κατεύθυνση.

Βέβαια, πέραν των προαπαιτουμένων, το πιο ενδιαφέρον σκέλος της σημερινής ενημέρωσης θα είναι όταν ο κ. Τσακαλώτος θα ερωτηθεί από τους βουλευτές για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την έξοδο από το πρόγραμμα, τη ρύθμιση για το χρέος, αλλά και το περιθώριο ανάσχεσης μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών, κάποια λύση για το χρέος θα προκύψει τις επόμενες μέρες, αλλά είναι ακόμα άγνωστο κατά πόσο η εμπλοκή του ΔΝΤ θα είναι ενεργή την επόμενη μέρα. Με βάση τα δεδομένα, πάντως, η λύση που σκιαγραφείται είναι περίπου γερμανικής εμπνεύσεως και κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των δανειακών αναγκών της χώρας από το 2018 και για κάποια χρόνια, πρωτίστως μέσω της επαναγοράς σημαντικού μέρους δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, και όχι τόσο σε αυτή της μείωσης της αναλογίας χρέος προς ΑΕΠ.

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι με την έξοδο στις αγορές, η κυβέρνηση επιμένει παγίως ότι δεν συζητά προληπτική γραμμή στήριξης, παρά την κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί λόγω της κινητικότητας σε Ιταλία και Ισπανία. Στην κατεύθυνση της μη ενεργοποίησης της προληπτικής στήριξης, δε, κατατείνει και η περιγραφόμενη λύση για το χρέος, η οποία, συνδυαστικά με το «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer) που έχει διαμορφωθεί, θα λειτουργήσουν ως ανασχετικοί παράγοντες της αβεβαιότητας των αγορών για την Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το 2019 και το 2020, ο κ. Τσακαλώτος έχει παραδεχθεί (εσχάτως στο Έθνος της Κυριακής) πως δεν τίθεται ζήτημα μη εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων, αλλά από την άλλη άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για «μονιμοποίηση» των φορολογικών ελαφρύνσεων, ακόμα και πάνω από τα 700 εκ. ευρώ που ανέφερε προ ημερών ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας έτσι να περιγράψει με πιο αισιόδοξα χρώματα την επόμενη μέρα και το περιθώριο κινήσεων που θα έχει η κυβέρνηση για να εξισορροπήσει τις εδώ και καιρό νομοθετημένες περικοπές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider