Περιμένοντας ένα τηλεφώνημα εν μέσω προαπαιτουμένων

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιμένοντας ένα τηλεφώνημα εν μέσω προαπαιτουμένων

Πυκνό πολιτικά προβλέπεται το επόμενο δεκαήμερο για την κυβέρνηση, καθώς, σε πλήρη και παράλληλη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το Σκοπιανό, αλλά και αυτές για το ελληνικό χρέος, την ώρα που η κυβέρνηση καλείται να ψηφίσει την επόμενο Πέμπτη, 14 Ιουνίου, το τελικό πακέτο προαπαιτουμένων και προσπαθεί να διαμορφώσει ένα θετικό, μεταμνημονιακό αφήγημα, με «αντιπαροχές» για να χρυωθεί το χάπι της περικοπής συντάξεων στις αρχές του 2019.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, τόσο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επεχείρησαν να καταδείξουν ότι η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού είναι ενεργή, παρουσιάζοντας το κρίσιμο τηλεφώνημα που πρέπει να κάνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προς τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα ως ένα θέμα ημερών. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως, όσο δεν προσδιορίζεται επακριβώς, τόσο αυτό το τηλεφώνημα παραπέμπεται στις καλένδες.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή καλύπτει πέπλο μυστηρίου. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη ένα διεθνές πρεσάρισμα προς τον κ. Ζάεφ να διανύσει τα τελευταία μέτρα που απομένουν, με αποδοχή εκ μέρους του του erga omnes, και με κυρίαρχο επιχείρημα ότι μπορεί να επικρατήσει στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα επακολουθήσει τυχόν ψήφισης της συμφωνίας από τη Σκοπιανή Βουλή.

Τα πράγματα για τον κ. Ζάεφ, όμως, δεν είναι εύκολα. Το εθνικιστικό VMRO έχει κηρύξει ανένδοτο και ζητά προσφυγή στις κάλπες, ενώ γνωστή είναι και η κάθετα αρνητική στάση του Προέδρου της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ για το erga omnes και τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Υπό αυτό το πρίσμα, συνεπώς, και παρά την επιχείρηση αισιοδοξίας που συντηρείται και από τις δύο πλευρές, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο κ. Ζάεφ θα κάνει το μεγάλο βήμα, διαβαίνοντας τον πολιτικό Ρουβίκωνα. Διπλωματικές πηγές, δε, εκτιμούν ότι, ίσως και ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, να έχουμε μια νύξη ως προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα.

Σε αυτό το περιβάλλον αναμονής και εκκρεμότητας, συνεπώς, τη μονοτονία έρχεται να σπάσεi η ψήφιση των προαπαιτούμενων στις 14 μήνα από τη Βουλή, του τελευταίου μνημονιακού νομοσχεδίου που θα κληθούν, θεωρητικά, να ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Από εκεί και πέρα, το κυβερνητικό επιτελείο χρειάζεται θετικές ειδήσεις, για να αντισταθμίσει τις πολιτικές συνέπειες της περικοπής συντάξεων, αλλά και της αύξησης εκ νέου των ασφαλιστικών εισφορών για 1,2 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από 1/1/2019.

Υπό αυτό το πρίσμα, μιλώντας, χθες, προς τους…αγωνιούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θέλουν ενόψει και των θερινών εξορμήσεων στις περιφέρειές τους να μπορούν να παρουσιάσουν ένα θετικό αφήγημα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε, μεν μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, παραδεχόμενος, όμως, ότι θα υπάρχουν και αυξήσεις περίπου για το 15% και, μάλιστα, οριακές αυξήσεις-ως 20 ευρώ-και σε λαϊκές συνοικίες. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν θα υπάρξει πιστοληπτική γραμμή και προανήγγειλε δεκαετή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς αιρεσιμότητα, στην κατεύθυνση της λύσης που περιέγραφε από χθες το Insider.gr. Σε παρόμοιο θετικό τόνο και οι αναπληρωτές υπουργοί κ. κ. Χουλιαράκης και Ηλιόπουλος, με τον πρώτο να μιλά για φοροελαφρύνσεις απλωμένες στην επόμενη τριετία και τον δεύτερο να προαναγγέλλει αύξηση του κατώτατου μισθού. Μοναδική παραφωνία, η περικοπή των συντάξεων, για τις οποίες ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι δεν είναι ώρα για να γίνει αυτή η συζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider