Είναι διαμφισβητούμενο, με βάση την απάντηση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών χθες, αν η Αθήνα σχεδιάζει έξοδο στις αγορές για το τέλος του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αναφορικά με την αναβολή σχεδίων για έξοδο στο τέλος του θέρους για το φθινόπωρο, όταν και οι συνθήκες μπορεί να είναι πιο ευνοϊκές, λόγω της κατάστασης στην Ιταλία.
Το εν λόγω τηλεγράφημα αναδεικνύει ευρύτερα έναν προβληματισμό: κατά πόσο θα μείνουν ανεπηρέαστες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τις εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες δεν τελειώνουν με τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον καθηγητή Νομικής κ. Κόντε. Και μπορεί οι ανησυχίες να μην επικεντρώνονται στο ύψος του επιτοκίου δανεισμού της γείτονος χώρας, αλλά περίσκεψη προκαλεί η προοπτική του ιταλικού χρέους και το ύψος του φετινού ελλείμματος. Είναι σαφές ότι, συνθήκες διαφαινόμενου εκτροχιασμού στη γείτονα, θα δημιουργήσουν προβλήματα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης.
Είναι γνωστό πλέον ότι, λίγες εβδομάδες πριν, ακυρώθηκε δοκιμαστική έκδοση ομολόγων, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετους, σε αυτή τη φάση, είναι απαγορευτικό για την ανάπτυξη σκέψεων διαρκούς πρόσβασης στις αγορές. Γι’ αυτό και, όπως έχει μεταφέρει εγκαίρως το Insider.gr, μια βασική σκέψη των δανειστών σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, με μείωση των δανειακών αναγκών που θα έχει η χώρα μετά το 2018, κυρίως με την αγορά μεγάλου μέρους των δανείων του ΔΝΤ, με χρήση των κεφαλαίων που έχουν απομείνει για το ελληνικό πρόγραμμα, και στη συνέχεια δεκαετή επιμήκυνση ωριμάνσεων των ομολόγων του ESM, όπως περιέγραψε προχθές και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Με βάση το ρεπορτάζ του Reuters, η Αθήνα ήθελε να προβεί σε τροχιοδεικτική έξοδο το καλοκαίρι, ακόμα και πριν το τέλος του προγράμματος, ώστε να ξεκινήσει να διαμορφώνει μια καμπύλη επιτοκίων για να έχει σε λίγο διάστημα πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τις χρηματαγορές. Η πολιτική αβεβαιότητα, όμως, δεν βοηθά, συνεπώς, οιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις παραπέμπονται στις καλένδες, σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον εξόδου, πολλώ δε σε έναν με ενάμιση μήνα.
Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι έκδοση «μεγάλου» ομολόγου, επταετούς ή δεκαετούς, έχει καιρό να γίνει και θα πρέπει να υπάρξει μια «πρόβα τζενεράλε», πριν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Ο ιταλικός εφιάλτης, όμως, παραμένει και ανησυχεί την Ευρώπη, όπως άκουσε, για παράδειγμα, χθες και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στο Μόναχο, όπου βρίσκεται. Και μπορεί οι πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ να ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει εξόδους στις αγορές με επικοινωνιακή χροιά, παραπέμποντας στην έξοδο που είχε επιχειρήσει την άνοιξη του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η αλήθεια όμως είναι ότι και στο Μαξίμου και στο ΥΠΟΙΚ γνωρίζουν πολύ καλά και από πρώτο χέρι τη δυσκολία που θα υπάρχει τους επόμενους λόγους εξαιτίας της κατάστασης στην Ιταλία.
Το Μαξίμου, πάντως, δεν άφησε την ευκαιρία να βάλλει εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ανησυχίες που εξέφρασε σε Έλληνες δημοσιογράφους στο Μόναχο για τις αναλογίες Ιταλίας και Ελλάδας και για τις δυσκολίες εξόδου στις αγορές. «Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στο εξωτερικό για να υπονομεύσει τη χώρα και τον αγώνα για έξοδο από τα μνημόνια και απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, εκτιμώντας στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημείωναν πηγές του Μαξίμου ενδεικτικά.