Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δίαυλος του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα με αυτό του Ζόραν Ζάεφ είναι σταθερά ανοιχτός. Αλλά, το κρίσιμο τηλεφώνημα δεν έγινε ούτε την Παρασκευή, ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή, παρά τη σχετική φημολογία για κλήση εντός του Σαββατοκύριακου.
Το Μαξίμου γνωρίζει ότι η συμφωνία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, αυτή της διαχείρισης στο εσωτερικό της πΓΔΜ. Θα καταφέρει ο κ. Ζάεφ να υπερβεί τις πολυκύμαντες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του; Αυτό είναι ένα ερώτημα χωρίς απάντηση ακόμα, διότι, ναι μεν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έχει πάρει τις αποφάσεις του, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές, αν είναι σε θέση να τις κάνει πράξη και να διασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση της όποιας συμφωνίας.
Το μόνο νέο στοιχείο που υπάρχει αυτές τις μέρες είναι η διασαφήνιση εκ μέρους της σκοπιανής κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ είναι στην ίδια κατεύθυνση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς και από το Μέγαρο Μαξίμου για διακριτή και εμπράκτως υπονομευτική στάση από τη μεριά του κ. Ντιμιτρόφ. «Δεν υπάρχουν διαφορετικά τμήματα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ίδια και μόνο γραμμή, αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση των διαφορών και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας», αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ, του ΝΑΤΟ και της προσχώρησης στην ΕΕ, και μέσω αυτής της διαδικασίας εξασφαλίζουμε καλύτερη ζωή για τους πολίτες της χώρας μας», σημειώνεται επίσης.
Δεν είναι σίγουρο κατά πόσο οι αναφορές στην «ταυτότητα» και στην «αξιοπρέπεια» των πολιτών της γείτονος είναι ενθαρρυντικές, ακόμα και αν γίνεται λόγος για τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το momentumγια μια λύση αρχίζει και «θολώνει». Άλλωστε, δεν είναι απλώς ένα τηλεφώνημα που θα επισφραγιστεί στη συνέχεια και από μια χειραψία στις Πρέσπες. Πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες, αν υπάρχει συμφωνία, η πΓΔΜ θα πρέπει να την περάσει με απλή πλειοψηφία από το κοινοβούλιό της, ενώ, στη συνέχεια, δεν αποκλείεται ο ΠτΔ της γείτονος κ. Ιβάνοφ να την αναπέμψει στο κοινοβούλιο που θα πρέπει να την ξαναψηφίσει. Όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει, όμως, λίγο πριν το Συμβούλιο ΥΠΕΞ των χωρών της Ε.Ε., στις 25/6, το οποίο και θα κάνει τις εισηγήσεις για την ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.
Στο Μαξίμου περιμένουν και θα περιμένουν τον κ. Ζάεφ, διότι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει. , Πρακτικά, ο Ζόραν Ζάεφ μετρά αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του: από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, του οποίου η θητεία λήγει την άνοιξη του 2019, και ο οποίος κρατά διακριτή στάση, εκτιμώντας ότι δεν έχει και πολλά να χάσει, αλλά και από το εθνικιστικό VMROπου, παρά το αρχικό πιο ήπιο δείγμα γραφής του νέου επικεφαλής του Χρίστιαν Μιτσκοσκι, παραμένει στη σκληρή γραμμή που χαράχθηκε επί των ημερών της ηγεσίας του Νίκολα Γκρουέφκσι. Και, φυσικά, υπάρχουν και συλλαλητήρια στη γείτονα που προβληματίζουν τον κ. Ζάεφ, ο οποίος στηρίζεται σε μια ετερόκλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με πολλά μεγαλύτερα και μικρότερα αλβανόφωνα κόμματα.
Η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των πραγμάτων. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από την εσωτερική διαχείριση που κάνει ο κ. Ζάεφ και πολύ σύντομα, το παράθυρο ευκαιρίας, σε αυτή τη συγκυρία, θα έχει κλείσει.