Εν τέλει, το κρίσιμο τηλεφώνημα Ζάεφ-Τσίπρα έγινε χθες, διήρκεσε μια ώρα και αποτέλεσε την ένδειξη της ουσιαστικής προόδου που έχει συντελεστεί. Οριστική συμφωνία, όμως, δεν έχει κλείσει και ουσιαστικά η εκκρεμότητα έχει παραπεμφθεί για σήμερα το πρωί, οπότε και οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν εκ νέου, σε μια προσπάθεια να διευθετήσουν και τις τελευταίες «ουρές» που έχουν απομείνει.
Ο κ. Ζάεφ, μετά από μια περίοδο που διατηρούσε μεν ανοιχτό δίαυλο με το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, δεν είχε καταφέρει, όμως, να κάνει το μεγάλο βήμα, σήκωσε το τηλέφωνο και συνομίλησε αναλυτικά, επί μία ώρα, με τον Έλληνα ομόλογό του, στην κατεύθυνση της οριστικοποίησης της συμφωνίας για το ονοματολογικό, ώστε να προλάβει και την προθεσμία για την απελευθέρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε., στο τέλος Ιουνίου.
Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν και οι οποίες, ομολογουμένως, βγαίνουν με το σταγονόμετρο, το όνομα που προκρίνεται είναι το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), αν και χθες κυκλοφόρησαν σενάρια και για το GornaMakedonija(Άνω Μακεδονία) με ελληνικές παραχωρήσεις στο μέτωπο της ταυτότητας και της γλώσσας. Το κρισιμότερο, όμως, είναι το ergaomnes, δηλαδή η χρήση της όποιας επιλεγείσας ονομασίας εντός και εκτός της γείτονος χώρας. Ο κ. Ζάεφ φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Insider.gr, έτοιμος να αποδεχθεί το ergaomnes, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα κλειδώσει, λόγω των εσωτερικών διαφωνιών στη γείτονα. Αυτό θα ήταν και ένα από τα θέματα συζήτησης του κ. Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο τηλεφωνικών επικοινωνιών. Τελευταίο και εξίσου σημαντικό ζήτημα, δε, είναι και αυτό του «πότε» και του «πώς» των συνταγματικών αλλαγών που θα πρέπει να κάνει η γείτονας, μετά το δημοψήφισμα που λάβει χώρα, εφόσον εγκριθεί η διακρατική συμφωνία.
Μένει να φανεί, συνεπώς, σήμερα το πρωί, αν θα έχουμε οριστικά λευκό καπνό, μετά τη νέα επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ ή αν, εν τέλει, οι εσωτερικές περιπλοκές στη γείτονα, θα μπλοκάρουν τη διαδικασία επίλυσης ακόμα και σε αυτό το στάδιο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες (Kontra Channel), μιλώντας για «αποφασιστικό βήμα» που έγινε χθες με το τηλεφώνημα του κ. Ζάεφ στον κ. Τσίπρα. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι ο Ζόραν Ζάεφ «διάλεξε» το όνομα που αυτός προτιμούσε και προσέθεσε ότι υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο προώθησης των Συνταγματικών αλλαγών. Όσο για τη γλώσσα και την ταυτότητα, ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρχουν ρητές αναφορές ότι είναι σλαβικής προέλευσης και ουδεμία σχέση έχουν με την Αρχαία Ελλάδα, ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρχει μέριμνα για πλήρη απαλοιφή των αλυτρωτισμών, με εξέταση και των σχολικών βιβλίων. Μόνο «γκρίζο» σημείο είναι το ergaomnes, για το οποίο ο κ. Κοτζιάς δεν διασαφήνισε, αν έχει συμφωνηθεί.
Από εκεί και πέρα, εφόσον σήμερα κλειδώσει η όποια συμφωνία, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα. Είναι σαφές ότι θα λάβει χώρα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει και επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Όσο για το ραντεβού των Πρεσπών, όπου θα επισφραγιστεί η συμφωνία, λογικά πάει προς το τέλος της εβδομάδας, λόγω απουσίας του Νίκου Κοτζιά αύριο και μεθαύριο στη Ρωσία, αλλά και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την Πέμπτη. Κρίσιμο, πάντως, είναι περισσότερο από τη συνάντηση στις Πρέσπες να προλάβει ο κ. Ζάεφ τις κοινοβουλευτικές προθεσμίες κύρωσης της συμφωνίας έως τις 25 Ιουνίου, όταν και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. θα κάνει συστάσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. για την ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών, της πΓΔΜ συμπεριλαμβανομένης.
Τέλος, ενδιαφέρον έχει σήμερα και τι θα πει ο Πάνος Καμμένος, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έχει συγκαλέσει σήμερα στα γραφεία των ΑΝΕΛ, όπου αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Βέβαια, από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν τίθεται ζήτημα με την παραμονή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, παρά τη διακριτή στάση του κυβερνητικού εταίρου στη συμφωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, δε, κατατείνει και η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση των ΑΝΕΛ ότι οι κ.κ. Καμμένος και Τσίπρας βρίσκονται σε «τακτική επικοινωνία και διαρκή ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα και κρίσιμα ζητήματα». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι ΑΝΕΛ αλλάζουν την τοποθέτησή τους για το Σκοπιανό, χωρίς όμως και να δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στο Μαξίμου. Να σημειωθεί, δε, ότι ο κ. Καμμένος θα ανακοινώσει και τη μετακίνηση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μανταλένας Παπαδοπούλου στη θέση της αναπληρώτριας γραμματέως των ΑΝΕΛ, με το όνομα του Θεόδωρου Τοσουνίδη να ακούγεται σε αντικατάστασή της.