Λεπτές είναι οι ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την εξεύρεση της απαραίτητης πλειοψηφίας για την προώθηση των Συνταγματικών Αλλαγών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την κυβέρνηση της πΓΔΜ, αργά το βράδυ, σε μια διαδικασία, πάντως, η οποία σημαδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο και πολλές καταγγελίες.
Όλα αυτά, όμως, είναι πλέον ιστορία, έστω και αν η πΓΔΜ έχει να κάνει κάποια βήματα ακόμα, εντός των επόμενων μηνών, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι Συνταγματικές Αλλαγές και η μπάλα να περάσει στο ελληνικό γήπεδο. Μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής, όμως, υπάρχει ένας σαφής ορίζοντας που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο, αλλά και τον κ. Τσίπρα, κατά κάποιο τρόπο, ο οποίος αναζητεί εναγωνίως μια βαλβίδα εκτόνωσης της ενδοκυβερνητικής έντασης.
Αν μη τι άλλο, πάντως, ο Πάνος Καμμένος οριοθέτησε με σαφήνεια τη διάρκεια της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ, το οποίο έλαβε χώρα χθες στη Θεσσαλονίκη. «Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι. Μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Οταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία θα αποχωρήσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, επιμένοντας στη θέση που έχει διατυπώσει ότι, εφόσον έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, τότε οι ΑΝΕΛ θα επιδιώξουν να αποτρέψουν την ψήφισή της, δια της αποχώρησής τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Με δεδομένες τις εξελίξεις στην πΓΔΜ, συνεπώς, τα πράγματα είναι σαφή: εφόσον η πλευρά της πΓΔΜ έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες εντός τριμήνου, περίπου ως τα μέσα Ιανουαρίου, στη συνέχεια η μπάλα περνα στην Ελλάδα, με τη Βουλή να καλείται να κυρώσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Πρωτόκολλο Ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Με άλλα λόγια, από το τέλος Ιανουαρίου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση στο εσωτερικό της χώρας, με τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο να έχουν συμφωνήσει σε ένα μορατόριουμ ως τον Μάρτιο, το οποίο, όμως, είναι ρευστό εκ των πραγμάτων.
Όπως και να έχει, ο κ. Καμμένος είναι σε δύσκολη θέση. Είχε ποντάρει στο ότι η Συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή της πΓΔΜ και αυτό ήταν κάτι που χρέωσε και στον Νίκο Κοτζιά, στη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Ο εκνευρισμός του, δε, φάνηκε και το βράδυ της Παρασκευής, όταν τουίταρε για «μίζες» σε βουλευτές της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ έως και 2 εκατομμύρια ευρώ, για να αλλάξουν την ψήφο τους και να στηρίξουν την κυβέρνηση Ζάεφ. Με άλλα λόγια, για τους ΑΝΕΛ το ζήτημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας, αν και όχι για όλους: ο κ. Καμμένος έσπευσε να μιλήσει χθες για στελέχη του κόμματός του «μακεδονοκλάστες», οι οποίοι τοποθετήθηκαν από τους ΑΝΕΛ σε θέσεις ευθύνης και τώρα στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, με πολλούς να το ερμηνεύουν ως καρφί στον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μαζί με την Έλενα Κουντουρά και τον Θανάση Παπαχριστόπουλου τάσσεται υπέρ αυτής.
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε μια ιδιότυπη στενωπό: ενώ ακόμα η συνοχή της κυβέρνησης δεν απειλείται, αυτή έχει περιέλθει σε μια κατάσταση στασιμότητας λόγω των «απόνερων» του Σκοπιανού, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κεφαλαιοποιήσει σημαντικές ειδήσεις, όπως η προαναγγελία μη περικοπής των συντάξεων που έγινε την Παρασκευή, δια της αποδοχής του σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν, κάτι που, όμως, «πέρασε στα ψιλά». Εφόσον, δε, οι ΑΝΕΛ προειδοποιούν ότι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, καλείται, πέραν της πλειοψηφίας για τη Συμφωνία που καλώς ή κακώς έχει, να μετρήσει τα κουκιά για μια ενδεχόμενη νέα κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή, με τους αριθμούς να είναι οριακούς. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκλογές μπορεί να έρθουν εγγύτερα, με το σενάριο του Οκτωβρίου του 2019 που είχε κερδίσει εσχάτως έδαφος να «θολώνει» σημαντικά.