Αλλαγή ατζέντας επιχειρεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια απεγκλωβισμού από τη φθοροποιό εσωτερική συζήτηση αναφορικά με την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού, το ενδεχόμενο διάλυσής του, αλλά και τον χρόνο των εκλογών.
Κάπως έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να τραβήξει το χαρτί της Συνταγματικής Αναθεώρησης, θέμα που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν το θέμα έρθει κανονικά στη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα εντός Νοεμβρίου.
Τον τόνο είχε δώσει στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά οι δηλώσεις του για το ζήτημα επισκιάστηκαν από την οξύτατη σύγκρουση Καμμένου-Κοτζιά, την αποχώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικού και τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Όπως είχε πει προ ημερών ο κ. Τσίπρας, η εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων που έχουν διατυπωθεί από τον Ιούλιο του 2016, αλλά και των συμπερασμάτων, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή που είχε συστήσει ο πρωθυπουργός, ώστε να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα.
Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο στις ανακοινώσεις για την εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας, η οποία, υπενθυμίζεται, σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αποκρυστάλλωση των προς αναθεώρηση άρθρων, αντικείμενο, με το οποίο θα είναι αντιμέτωπη η επόμενη Βουλή. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η ΝΔ έχει στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι, για να συμπράξει, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων για από κοινού ψήφιση των άρθρων που τα δύο κόμματα προτείνουν προς Αναθεώρηση. Η κυβέρνηση, όμως, με δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, δεν προκρίνει αυτό το σενάριο.
Πλειοψηφία με ή χωρίς ΑΝΕΛ
Πέραν της ουσίας του ζητήματος, όμως, ήτοι να μην παρέλθει η ευκαιρία για Αναθεώρηση σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση επιδιώκει με την έναρξη αυτής της συζήτησης, αλλά και τη σειρά «θετικών μέτρων» που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, ως το τέλος του χρόνου, στη Βουλή, να αλλάξει την ατζέντα και να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από την ενδοκυβερνητική διελκυστίνδα, τη στάση του κ. Καμμένου, αλλά και τις συνεχιζόμενες αιχμές από τον Νίκο Κοτζιά, όπως έκανε χθες από το Ηράκλειο.
Σε αυτή, δε, τη συγκυρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (Real FM) έσπευσε χθες να στείλει ένα μήνυμα και προς τον κ. Καμμένο ότι κυβερνητική πλειοψηφία θα υπάρξει από την παρούσα Βουλή και με τους ΑΝΕΛ και χωρίς του ΑΝΕΛ, φωτογραφίζοντας έτσι στήριξη μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και από βουλευτές του μικρού κυβερνητικού εταίρου, με πρόκριμα το Σκοπιανό. Αλλωστε, οι φυγόκεντρες τάσεις εντός των ΑΝΕΛ είναι δεδομένες, με τον κ. Καμμένο να θεωρεί «τελειωμένο» από το κόμμα τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, με τη διαγραφή του να θεωρείται θέμα χρόνου, μετά την επιστροφή Καμμένου από το Παρίσι στο τέλος της εβδομάδας. Προς τούτο, στο Μαξίμου έχουν βγει τα «κομπιουτεράκια», ώστε να διαπιστωθεί ποιοι βουλευτές που προτίθενται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσαν να στηρίξουν και την ίδια την κυβέρνηση, αν αποχωρήσουν ο Πάνος Καμμένος και κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Όπως και να έχει, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι έως τις αρχές της άνοιξης ισχύει το μορατόριουμ με τον κ. Καμμένο, οι συνήθεις λεκτικές ακροβασίες του οποίου δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο, συνεπώς εκτιμάται ότι το επίκεντρο της συζήτησης πρέπει να μεταφερθεί στην οικονομία, αλλά και στα ζητήματα των θεσμών, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος προοδευτικός πολιτικός φορέας.