«Απεγκλωβισμός» μέσω Συντάγματος, αιγιαλίτιδας και… Γιάννου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Απεγκλωβισμός» μέσω Συντάγματος, αιγιαλίτιδας και… Γιάννου
Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει αλλαγή ατζέντας, χτυπώντας σε τρία μέτωπα.

Τον απεγκλωβισμό από την στενωπό της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης και των διαρκών αιχμών του Νίκου Κοτζιά επιδιώκει η κυβέρνηση, ανοίγοντας νέα μέτωπα στην εσωτερική ατζέντα, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Παράλληλα, η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του εκτιμάται ότι μπορεί να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση σε μια…ηθική βάση, με την κυβέρνηση να καραδοκεί για να εξαπολύσει πυρά εναντίον του παλιού πολιτικού συστήματος.

Αρχής γενομένης από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το θέμα αναλύθηκε εκτενώς στην πολύωρη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντων επίσης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Με βάση τις πληροφορίες, η πρόταση που θα κομίσει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου θα κινείται στον άξονα των όσων έχουν προκύψει ήδη από το καλοκαίρι του 2016, αλλά και από τις προτάσεις της συμβουλευτικής επιτροπής που είχε συσταθεί με διάφορες προσωπικότητες του δημόσιου βίου.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Σύνταγμα θα υπάρχει η εποικοδημητική πρόταση δυσπιστίας, θα προβλέπεται η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, θα καθιερώνεται όριο θητειών για βουλευτές, ενώ θα προβλέπεται και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε βουλευτής. Ακόμα, θα ενισχύεται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων, συνδυαστικά με τη δυνατότητα ανάληψης λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, ενώ θα προβλέπονται αλλαγές και σε μια σειρά νόμων, όπως η «χαλάρωση» της βουλευτικής ασυλίας, η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η αλλαγή του τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών. Ακόμα, θα υπάρχει πρόνοια για την τροποποίηση της σχέσης κράτους-Εκκλησίας, στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, κάτι που έχει συζητήσει ο κ. Τσίπρας και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα απασχοληθεί και με το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης που ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς, αν και όχι με τον τρόπο που το έθεσε ο πρώην ΥΠΕΞ. Έτσι, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη από τον κ. Τσίπρα στο Υπουργείο, δεν θα εκδοθούν απλά προεδρικά διατάγματα, αλλά θα έρθει νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, αφού προηγουμένως έχει συγκληθεί προς ενημέρωση και διαβούλευση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Πρόκειται, πάντως, για ένα θέμα που η κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει, αν και ο κ. Τσίπρας επιλέγει να μην πάει στη λογική της «τυφλής σύγκρουσης» με την αντιπολίτευση για ένα μείζον εθνικό ζήτημα, πρακτική που δέχθηκε σημαντική κριτική τις προηγούμενες μέρες από αντιπολιτευόμενα στελέχη.

Τέλος, πέραν των προαναφερθέντων, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση και σε μια ηθική βάση αναφορικά με τα πεπραγμένα του «παλαιού πολιτικού συστήματος» με αφορμή τη χθεσινοβραδινή απόφαση προφυλάκισης του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται από σήμερα να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ενώ η κυβέρνηση επιλέγει να αξιοποιεί παρόμοιες υποθέσεις, προκειμένου να καταδείξει με ποιους αντιπαρατίθεται και ποιοι επιδιώκουν την πτώση της, όπως έγινε και με την περίπτωση της Novartis, όπου, από μήνα σε μήνα, προαναγγέλλονται εξελίξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider