Το Μαξίμου ψάχνει πλειοψηφία Συνταγματικής Αναθεώρησης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Μαξίμου ψάχνει πλειοψηφία Συνταγματικής Αναθεώρησης
Η κυβέρνηση ανοίγει και επίσημα τη συζήτηση για το Σύνταγμα, πετώντας το γάντι στην αντιπολίτευση.

Με την επιστολή του στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ανάγκη προώθησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός σήκωσε και επίσημα την αυλαία της διαδικασίας που αναμένεται να δρομολογηθεί και κοινοβουλευτικά στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η Αναθεώρηση αναμένεται να είναι και το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, ουσιαστικά, με τη χθεσινή του επιστολή καλεί τα κόμματα να τοποθετηθούν επί ενός καμβά προτάσεων που έχει σχηματοποιηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2016, αλλά και μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής που είχε συσταθεί με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής. Προσθέτει, δε, ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που προσφέρεται σε αυτή τη φάση και να μην παραπεμφθούν ουσιαστικές αλλαγές στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, όταν και θα είναι Συνταγματική εφικτό να ξεκινήσει εκ νέου η σχετική συζήτηση.

Αυτό που ουσιαστικά προτίθεται να κάνει το κυβερνών κόμμα, έχοντας τις απαιτούμενες 50 υπογραφές που ορίζονται από το Σύνταγμα, θα είναι να καταθέσει το σχετικό αίτημα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 110, «η ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν». Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία θα ξεκινήσει τη διαδικασία, θα πρέπει να μεριμνήσει, ώστε να βρεθούν και 180 βουλευτές σε αυτή τη Βουλή, προκειμένου να καθοριστούν οι αναθεωρητέες διατάξεις. Η ουσία της αναθεώρησης, όμως, τόσο ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών, όσο και ως προς το εύρος τους, είναι αρμοδιότητα της επόμενης Βουλής και απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Και ενώ όλες οι κοινοβουλευτικές πτέρυγες ασπάζονται την ανάγκη προώθησης των αλλαγών στο Σύνταγμα, δεν είναι όλοι έτοιμοι απλώς να συνταχθούν με τις κυβερνητικές προτάσεις ως προς τον καθορισμό των αναθεωρητέων άρθρων. Η ΝΔ, για παράδειγμα, υπογραμμίζουν ως αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία να έρθουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής, σε μια συμφωνία αναφορικά με τα προς αναθεώρηση άρθρα που προτείνει το εκάστοτε κόμμα, ώστε να ψηφιστούν από κοινού. Με τη σειρά της, η κ. Γεννηματά είχε πάρει στα τέλη Μαρτίου πρωτοβουλία, αποστέλλοντας τις πρώτες θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. για την αναθεώρηση στον πρωθυπουργό όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ το Ποτάμι επισημαίνει επτά αναγκαία σημεία, τονίζοντας μεν ότι θα προσέλθει στη συζήτηση, αλλά χωρίς να θυσιάζει βασικές του θέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Συνεπώς, μπορεί ο πρωθυπουργός να ξεκινά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση, σε μια επιπρόσθετη προσπάθεια δημιουργίας νέων διλημμάτων για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας, όμως, ουσιαστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προχωρήσουν εν πολλοίς στις διαμορφωμένες θέσεις της πλειοψηφίας. Με άλλα λόγια, μπορεί ο κ. Τσίπρας να έχει σε αυτή τη φάση πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να εικάζεται βάσιμα ότι έχει και εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή, απέχει, όμως, σημαντικά από μια πλειοψηφία για το Σύνταγμα. Θα μπορεί, όμως, η κυβέρνηση, εφόσον τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συναινέσουν στις προωθούμενες αλλαγές, να τα εγκαλέσει για άρνηση προώθησης ώριμων Συνταγματικών αλλαγών, κρίσιμων για την αναβάθμιση της ποιότητας του πολιτεύματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider