Ακίνητα: Πώς «μπαίνουν» στο εγχώριο real estate projects αξίας 1,7 δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Πώς «μπαίνουν» στο εγχώριο real estate projects αξίας 1,7 δισ. ευρώ
Πωλήσεις χαρτοφυλακίων από τις συστημικές τράπεζες και πλειστηριασμοί κτηρίων «ανακατεύουν την τράπουλα» των συναλλαγών και ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά ελληνικών ομίλων, ΑΕΕΑΠ, developers και ξένων funds ή private equities. Τα 3+1 projects και οι διεκδικητές.

Νέα projects που αναμένεται να «ανακατέψουν την τράπουλα» σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην εγχώρια αγορά ακινήτων αναμένονται για το προσεχές διάστημα. Μόνο που δεν αφορούν αποκλειστικά σε νέες αναπτύξεις από εγχώριους ομίλους (ΑΕΕΑΠ, developers, ιδιωτικές επενδύσεις κ.α.) αλλά και με τα την ολοκλήρωση μεγάλων συναλλαγών που σχετίζονται με «πακέτα» ακινήτων που «βγαίνουν» στην αγορά μέσω πλειστηριασμών ή πώλησης χαρτοφυλακίων (δάνεια) από τις τράπεζες.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, αν συνυπολογιστούν projects όπως ο διαγωνισμός Skyline, για από κοινού ανάπτυξη/εκμετάλλευση με την Alpha Bank χαρτοφυλακίου 570 ακινήτων (εκτιμώμενης αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ), το «πακέτο» Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς λογιστικής αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ, η διαδικασία για τα τρία κτίρια γραφείων που ρευστοποιεί η doValue (στο Μαρούσι, ήδη εκμισθωμένα στην EY, στα EΛΠΕ και στις εταιρείες Fourlis και Bayer αξίας περίπου 90 – 100 εκατ. ευρώ), ή ακόμα και το χαρτοφυλάκιο ξενοδοχειακών μονάδων («κόκκινων» ξενοδοχειακών δανείων) ύψους περίπου 290 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να βγάζει προς ρευστοποίηση η Intrum Hellas (γίνεται λόγος για πάνω από 70 ξενοδοχεία σε Αιγαίο, Κρήτη κ.λπ., κυρίως υψηλών προδιαγραφών) τότε γίνεται αντιληπτό ότι μέσα στους προσεχείς μήνες ο πήχης των… νέων επενδύσεων στο ελληνικό real estate «ανεβαίνει» κατά 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ. Και αυτό δίχως να συνυπολογίζονται τα υπόλοιπα έργα που προωθούνται ήδη ή σχεδιάζονται.

Είναι προφανές ότι αυτές οι συναλλαγές (οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη) έχουν ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον και τα αντανακλαστικά όχι μόνο εταιρειών του χώρου ανάπτυξης ακινήτων ή ΑΕΕΑΠ, αλλά και διεθνών funds (π.χ. real estate ή/και private equity funds) που σπεύδουν να διεκδικήσουν τα «χαρτοφυλάκια ακινήτων (ή και ξενοδοχείων) είτε αυτόνομα είτε μέσω συνεργασιών. Άλλωστε, για κάποια από τα χαρτοφυλάκια στελέχη του χώρου κάνουν λόγο για ακίνητα «υψηλής προβολής», όπως π.χ. γραφεία (άλλωστε, ήδη δύο μεγάλες τράπεζες, η Πειραιώς και η Eurobank έχουν δηλώσει ότι θα μεταφέρουν κεντρικές υπηρεσίες τους στο Ελληνικό και στη μεγάλη ανάπτυξη της Lamda), ενώ υπάρχουν και κατοικίες – διαμερίσματα ανάμεσα σε αυτά.

Ήδη, για τις παραπάνω διαδικασίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, ονόματα και σχήματα όπως οι Invel - Prodea, Dimand, HIG, Davidson Kempner, Brook Lane, PIMCO, Lone Star, Bain, Dromeus, Resolute, Trastor κ.α. που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τα prime assets, κάποια ξενοδοχειακά «φιλέτα» κ.λπ. Να σημειωθεί ότι στα χαρτοφυλάκια που έχουν «βγει» προς πώληση (π.χ. ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων τραπεζών) υπάρχουν και εμπορικά, βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα που επίσης (όπως και τα γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία) μπορούν να προσφέρουν μισθώματα και εισόδημα στο μέλλον, σε βάθος κάποιων ετών.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς real estate, πολλά από τα ακίνητα παρέχουν ικανοποιητικές αποδόσεις ενώ πέραν των κεφαλαίων που θα δοθούν για την απόκτηση των ακινήτων, απαιτούνται και κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση κάποιων (π.χ. γραφειακών χώρων ώστε να πάρουν «πράσινη σφραγίδα, ξενοδοχείων κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση, και σε συνδυασμό με τις άλλες μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά που προωθούν όμιλοι του real estate, developers, ΑΕΕΑΠ, ξένα σχήματα σε όλα τα «μήκη και πλάτη» της αγοράς ακινήτων (γραφεία, κατοικίες, εμπορικά, ξενοδοχεία, logistics κ.α.) είναι προφανές ότι ο τομέας αποτελεί «μαγνήτη» και «πεδίον δόξης λαμπρόν» για παλαιούς και νέους παίκτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider