Εξελίξεις αναμένονται σύντομα όσον αφορά τόσο στην προώθηση ενός νέους διαγωνισμού (40-41 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών στη Βόρεια Ελλάδα, όσο όμως και σε σχέση με αυτούς που ήδη «τρέχουν», από την Κρήτη έως τη Θεσσαλία και την Θράκη, συνολικού ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς για το project στο νησί αναμένονται προσφορές εντός Σεπτεμβρίου και για τις άλλες επίκεινται εξελίξεις σε αυτό το «μέτωπο».
Παράλληλα, και όσον αφορά στους διαγωνισμούς για… «εκπαιδευτικές» ΣΔΙΤ, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, για τις 05/09 έχουν προγραμματιστεί οι προσφορές για την κατασκευή 17 σχολείων στη Θεσσαλονίκη ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον διαγωνισμό για τον «Σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 8 σχολικών μονάδων και πάρκου Δήμου Χανίων με ΣΔΙΤ» (άνω των 40 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ), σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι λύθηκαν θέματα που υπήρχαν με τα οικόπεδα προκειμένου να ξεκινήσει η Β1 φάση του διαλόγου (προ ετών είχαν δώσει αρχικά το παρών οι Ακτωρ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίoς, ΑΤΕΣΕ). Να σημειωθεί ότι μέσω ΣΔΙΤ προωθούνται και διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή 13 σχολικών μονάδων στη Ρόδο, ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Ειδικότερα, αναμένεται να προχωρήσει ένα νέος διαγωνισμός που σχετίζεται με τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μάλλον στις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, συνολικού κόστους κατασκευής 44 εκατ. ευρώ, και αυτός μέσω ΣΔΙΤ. Κατά πληροφορίες μάλιστα, αυτό το project αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα πάρουν το «πράσινο φως» και τη «σφραγίδα» του ΣΔΙΤ από τη Διυπουργική, πάντα εκτός απρόοπτου και αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό και τα χρονοδιαγράμματα. Υπενθυμίζεται ότι και παλιότερα το insider.gr είχε αναδείξει ότι στο «πακέτο» των προωθούμενων projects ανήκει και ένα ακόμα έργο ΣΔΙΤ που σχετίζεται με φοιτητικές εστίες. Ο λόγος για το έργο της κατασκευής φοιτητικών κατοικιών που προωθείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που φαίνεται να πλησιάζει, εκτός απροόπτου, σε επόμενο στάδιο ωρίμανσης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ρολάρουν διαδικασίες για τα υπόλοιπα 3 ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, τις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και άλλων υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και τις εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία. Βάσει σχετικών πληροφοριών, για τις φοιτητικές εστίες Κρήτης αναμένεται μάλιστα η υποβολή οικονομικών προσφορών για τον Σεπτέμβριο (10/09/2022), ενώ για αυτές σε Θεσσαλία και Θράκη ξεκινά η Β2 φάση των διαγωνισμών, που επίσης θα οδηγήσει στην υποβολή προσφορών. Κατά συνέπεια, μετά το καλοκαίρι, από φθινόπωρο και μετά, θα έχουμε σταδιακά εξελίξεις στους 3 αυτούς διαγωνισμούς.
Ο διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού περίπου 207 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις και στη δεύτερη φάση είχαν προκριθεί οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα. Στο έργο θα γίνει μια μικρή αλλαγή όσο αφορά το αμφιθέατρο (θα κατασκευαστεί νέο). Υπενθυμίζεται ότι το insider.gr στα τέλη Ιουνίου είχε αναφέρει ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε την έγκριση του Τεύχους Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών (Β΄ Φάση -Στάδιο Β.ΙΙ) για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ.», ήτοι άνοιγε τον δρόμο για της προσφορές (Στο στάδιο των οικονομικών προσφορών οι φοιτητικές εστίες Κρήτης των 200 εκατ. ευρώ).
Όσον αφορά στο έργο της Θράκης (Δημοκρίτειο), πρόκειται για project συνολικού προϋπολογισμού περίπου 107 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να δημιουργήσει ένα σύνθετο οικοδομικό συγκρότημα που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη). Ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ακριτική Θράκη. Τον διαγωνισμό διεκδικούν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.-Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και INTRAKAT.
Στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 91,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία. Στη Β` φάση έχουν περάσει οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Τα έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ως λύση για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα στη φοιτητική στέγη, ενώ εκτιμάται ότι θα προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης κατά την τριετή περίοδο κατασκευής τους και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί επενδύσεις ή και σχέδιαστον τομέα της φοιτητικής κατοικίας και από ιδιώτες, όπως για παράδειγμα ΑΕΕΑΠ, με την Premia Properties να έχει ήδη ανακοινώσει deals στον τομέα αυτό, την Prodea να προωθεί αναπτύξεις.