Ποιες περιοχές θα έχουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες περιοχές θα έχουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια
Η Αττική – και ιδιαίτερα η Αθήνα – είναι ο απόλυτος πόλος έλξης για επενδύσεις στην κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια, τόσο από πελάτες εσωτερικού όσο και από πελάτες εξωτερικού.

Του κ. Γιώργου Φαρμάκη*

Η Αττική – και ιδιαίτερα η Αθήνα – είναι ο απόλυτος πόλος έλξης για επενδύσεις στην κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια, τόσο από πελάτες εσωτερικού όσο και από πελάτες εξωτερικού. Αυτή η ζήτηση για επενδύσεις έχει ωθήσει την αγορά, σε συγκεκριμένες περιοχές, σε πρωτοφανείς τιμές πώλησης και απόδοσης. Περιοχές όπως ο νότιος τομέας, το κέντρο και κάποια σημεία του βορείου τομέα, πλέον αφορούν μία μικρή μερίδα των επενδυτών και η ανάγκη για περιοχές με μακροπρόθεσμη αξία και ανάπτυξη είναι επιτακτική.

Στα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα δούμε μία σειρά από έργα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τα οποία θα αλλάξουν την ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές ανά περιοχή.

Γραμμή 4 Μετρό Αττικής

Ένα από τα σπουδαία έργα υποδομών τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στα επόμενα χρόνια είναι η υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Η 4η Γραμμή στην 1η φάση υλοποίησης θα δώσει πρόσβαση σε περιοχές του κέντρου με μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων (Κουκάκι, Δικαστήρια, Εξάρχεια, Αλεξάνδρας, Ιλίσια κ.ά.) και μαζί με αυτές αναμένεται να ανεβάσει σημαντικά τις τιμές στο Γαλάτσι, την περιοχή Ζωγράφου και το Γουδί. Οι περιοχές αυτές συγκεντρώνουν ήδη ενδιαφέρον από επενδυτές του εσωτερικού αλλά δεν έχουν εκτοξεύσει τις τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό όπως το κέντρο της Αθήνας.

Ελληνικό Project

Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη θα υλοποιηθεί στο νότιο τομέα της Αθήνας, με στόχο την υλοποίηση 9000 κατοικιών (πέραν των υπολοίπων επαγγελματικών χώρων). Πέρα από το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και προσώπων, το μέγεθος των νέων κατοικιών που θα είναι διαθέσιμες στην αγορά θα αλλάξει την εικόνα της ζήτησης. Εκτός από τις άμεσα εφαπτόμενες περιοχές (που ήδη έχουν ανεβάσει εκθετικά τις τιμές ανά τετραγωνικό) αναμένεται να ανεβάσει και τη ζήτηση σε περιοχές της ανατολικής Αττικής όπως το Κορωπί και το Μαρκόπουλο, όπου οι τιμές είναι ακόμα σε επίπεδα τα οποία αφορούν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοραστικής δύναμης και η απόσταση από το mega project και όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας θα είναι μικρότερη από λ.χ. το Μαρούσι ή το δυτικό τομέα.

Θριάσιο Εμπορευματικό κέντρο

Μία στρατηγική επένδυση στην “καρδιά” των εμπορευματικών κέντρων της Ελλάδας, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό μας στον χάρτη των Ευρωπαϊκών εμπορευματικών κέντρων. Οι τιμές των μεγάλων εκτάσεων και των υφιστάμενων εμπορευματικών κέντρων έχουν ανέβει, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και μία ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών η οποία συνεπάγεται μία μεταφορά πληθυσμού στην περιοχή λόγω της οικονομίας. Η υψηλή ζήτηση αναμένεται να ανεβάσει τις τιμές ανά τετραγωνικό στην Ελευσίνα, το Μεγάλο Πεύκο αλλά και το Χαϊδάρι, λόγω εγγύτητας στην αναπτυσσόμενη ζώνη.

Οι επενδύσεις στην Αττική δεν σταματούν εκεί και είναι σίγουρο ότι και άλλες περιοχές οι οποίες έχουν καλή σχέση απόδοσης – τιμής θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών (όπως ο Γέρακας και η Παλλήνη με χρήση της κρατικής επιδότησης για νέους).

Ο κ. Γιώργος Φαρμάκης είναι Transactions, Team Leader, Delfi Real Estate / Delfi Properties.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider