Lamda – Ελληνικό: Πάνω από τις προσδοκίες οι πωλήσεις κατοικιών – Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του project

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Πάνω από τις προσδοκίες οι πωλήσεις κατοικιών – Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του project
Εντός γενικών χρονοδιαγραμμάτων κινείται η πρόοδος βασικών έργων, με ρυθμούς πάνω από τις αρχικές προσδοκίες τα οικιστικά. Οι προκαταβολές στο Park Rise, ο Riviera Tower και η επάρκεια κεφαλαίων. Τι συμβαίνει με τα Malls. Τι αναφέρθηκε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Εντός γενικών χρονοδιαγραμμάτων κινείται η πρόοδος και η εξέλιξη των βασικών έργων στο Ελληνικό, ενώ όσον αφορά στις πωλήσεις κατοικιών η κινητικότητα στις «οικιστικές γειτονιές» του project έχει ρυθμούς πάνω από τις αρχικές προσδοκίες. Αυτό ανέφεραν σε γενικές γραμμές τα στελέχη της Lamda Development στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, επ’ ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 9μήνου 2023 της εισηγμένης, η οποία προωθεί τη μεγάλη αστική ανάπλαση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Όπως εκ νέου αναφέρθηκε αναφορικά με κάποια από τα επόμενα ορόσημα για το έργο στο παραλιακό μέτωπο, το πιο άμεσο σχετίζεται με την ανάπτυξη του «Riviera Tower». Για το τοπόσημο του ουρανοξύστη - Πύργου Κατοικιών, η πλάκα δαπέδου ισογείου θα είναι ορατή σε όλους από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος έως το τέλος του 2023. Για το 2024, τα επόμενα ορόσημα είναι η ανάπτυξη των νέων οικιστικών γειτονιών (Little Athens), με το λανσάρισμα περίπου 200 κατοικιών από το τέλος του 2023, που θα αυξάνονται σταδιακά μέσα στην επόμενη χρονιά.

Η χρηματοδότηση και οι προκαταβολές για το οικιστικό έργο Park Rise

Όσον αγορά στην χρηματοδότηση του έργου, το οικονομικό επιτελείο της Lamda επανέλαβε ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να λάβει οποιαδήποτε νέα δανειακή χρηματοδότηση για τα κατασκευαστικά έργα το 2024, καθώς τα υφιστάμενα κεφάλαια επαρκούν, δεδομένου ότι και οι πωλήσεις των κατοικιών είναι πάνω από τις αρχικές προσδοκίες. Ως γνωστόν, για παράδειγμα, μέσα στο καλοκαίρι, ξεκίνησε και η προώθηση στο αγοραστικό κοινό 33 διαμερισμάτων στο οικιστικό έργο Park Rise που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά σε κτίριο ύψους 50 μέτρων. Μέχρι το Νοέμβριο έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 21 διαμερίσματα, συνολικού ποσού περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής. Αναφορικά με την πολύ ακριβή οικιστική γειτονιά με τα 27 οικόπεδα που προορίζονται για πολυτελείς βίλες πάνω στη θάλασσα, έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες για τρία οικόπεδα ενώ για επιπλέον δέκα οικόπεδα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας. Περαιτέρω, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις.

Θετικές επιδόσεις στα Malls

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο λόγω της αύξησης των τιμών και των πληθωριστικών πιέσεων υπάρχει το τελευταίο διάστημα επιβράδυνση της καταναλωτικής δαπάνης στα 4 υφιστάμενα εμπορικά κέντρα του ομίλου (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens), οι επιτελείς της Lamda σημείωσαν ότι η γενικότερη εικόνα είναι ότι τα Malls συνεχίζουν ανοδικά, έχουν γίνει αναπροσαρμογές των ενοικίων με τους καταστηματάρχες, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί επιβράδυνση πωλήσεων, αντιθέτως, υπάρχουν θετικές επιδόσεις. Όπως επίσης αναφέρθηκε σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του έτους, παραδοσιακά ο Οκτώβριος είναι πιο μέτριος σε επιδόσεις, εν όψει των Χριστουγέννων όμως η περίοδος Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου είναι μια πολύ καλή περίοδος.

Ρεκόρ για τη συνολική αξία χαρτοφυλακίου

Να αναφέρουμε επίσης ότι το οικονομικό επιτελείο της Lamda σημείωσε ότι η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του ομίλου έχει φτάσει στο τέλος του 9μήνου 2023 στα επίπεδα ρεκόρ των 3,2 δισ. ευρώ, με το έργο του Ελληνικού να αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 45 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022, λόγω της επανεκτίμησης της αξίας των επενδυτικών ακινήτων με θετική επίπτωση 22 εκατ. ευρώ και της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών (CAPEX) κατά 23 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση του κόστους πωληθέντων ακινήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υψηλές πτήσεις για EBITDA Κατασκευής/Παραχωρήσεων, ανεκτέλεστο 5,5 δισ. – Πώς προχωρούν μεγάλα έργα

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αναμένει εισροή μερισμάτων άνω του 1 δισ. από Παραχωρήσεις – Το «ταμείο» και τα projects

Αττική Οδός: Απορρίφθηκε η προσφυγή των Vinci – Mytilineos

gazzetta
gazzetta reader insider insider