Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τον περίφημο διαγωνισμό που θα προωθήσει το Υπερταμείο με στόχο να «ακτινογραφήσει», σε cluster και κλιμακωτά, τα ακίνητα της θυγατρικής του Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα, όσο και δύσκολα, εγχειρήματα του επικεφαλής του εγχώριου Growthfund, Γρ. Δ. Δημητριάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής διαγωνισμός, ή αλλιώς η συμφωνία – πλαίσιο, αναμένεται ίσως και μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμα και εντός του μήνα.
Επί της ουσίας, όπως και άλλες φορές έχει αναδείξει το insider.gr, το «πακέτο» των περίπου 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ θα «σπάσει» σε έως 7 με 8 clusters, με τον διαγωνισμό να αφορά στην πρόσληψη των εταιρειών, ιδιωτών προφανώς, που θα αναλάβουν την καταγραφή, κατάταξη, αποτίμηση των 36.000 ακινήτων που θεωρούνται αξιοποιήσιμα και μη αμφισβητήσιμα. Προφανώς, ο απώτερος στόχος είναι να «βγει» ένας αριθμός ακινήτων που μπορούν, με κάποιον τρόπο, να αξιοποιηθούν. Θα επιλεγούν έως 8 εταιρείες που θα αναλαμβάνουν πακέτα των 1.000 ακινήτων για να τα ξεκαθαρίσουν και αξιολογήσουν, με τις κινήσεις να γίνονται κλιμακωτά. Δηλαδή, όποιο τελειώνει το πακέτο του θα αναλαμβάνει το επόμενο. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα απαιτήσει χρονικό διάστημα έως περίπου 2 έτη.
Τι ανέφερε η CEO της ΕΤΑΔ
Πρόσφατα μόλις το insider.gr αναφέρθηκε στις διαδικασίες αυτές που έρχονται. Μιλώντας πρόσφατα στο φόρουμ των Δελφών, η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου, αναφερόμενη στο έργο της καταγραφής και αποτίμησης 36.000 ακινήτων του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το Υπερταμείο, η Διευθύνουσα Σύμβουλος μίλησε για ένα δυναμικό έργο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που αποτελεί τη βάση για τα επόμενα βήματα, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο του έργου «6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, την στιγμή που στην Εταιρεία μέχρι στιγμής έχουν αποτιμηθεί 2.900 ακίνητα με αξία 1,5 δισ. Μέσα από την αποτίμηση των 6.000 ακινήτων, έως 1.000 ακίνητα θα προωθηθούν κατόπιν για ωρίμανση». Στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ βρίσκονται σχεδόν 72.000 ακίνητα, κάθε μορφής και χρήσης (οικόπεδα, χωράφια, γραφεία, τουριστικά, εμπορικά κ.α.), εκ των οποίων περίπου το 50% θεωρούνται καταπατημένα. Πρόσφατα, Υπερταμείο και ΕΤΑΔ προχώρησαν σε ενός είδους «διαγωνιστικό» έλεγχο – «ακτινογραφία» επιλέγοντας ένα «πακέτο» ακινήτων περίπου 500 τον αριθμό, από τα οποία έμειναν εκτός τα καταπατημένα ακίνητα, αλλά ο υπόλοιπος τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε σε όλα τα είδη της real estate περιουσίας. Σημειώνεται ότι ήδη το Υπερταμείο αναζητά και σύμβουλο που θα συντονίσει τους ιδιώτες που θα αναλάβουν τα «πακέτα».
Όπως και παλιότερα έχουμε αναφέρει, η «ακτινογραφία» έδειξε ότι περίπου το 45% των ακινήτων θεωρούνται έως «πολύ προβληματικά», το 20% περίπου εξ αυτών φάνηκε ότι μπορεί να καταγραφεί, άρα και με κάποιο μοντέλο ενδεχομένως να αξιοποιηθεί, ενώ τα υπόλοιπα είχαν διάφορα ζητήματα (Natura κ.α.). Αν λάβουμε υπόψη το ποσοστό του «20%» από το έργο – πιλότο των 500 πρώτων ακινήτων, τότε, ποσοστό 20% εκ των 36 χιλ. ακινήτων, άρα σχεδόν 7.000 ακίνητα – οικόπεδα μπορούν να αποτιμηθούν και να αξιοποιηθούν. Μάλιστα, παλιότερα υπήρχε η προσδοκία το ποσοστό να ανέβει στο 30%, άρα σε διψήφιο νούμερο, περί των 10.000 ακινήτων. Μένει να δούμε το μοντέλο αξιοποίησης που ίσως θα περιλαμβάνει μακροχρόνιες παραχωρήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπερταμείο επιθυμεί συνεργασία με ομίλους από την αγορά real estate, δηλαδή εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, ακόμα και ΑΕΕΑΠ (αν και υπάρχουν ερωτηματικά αν υπάρχει ενδιαφέρον από αυτές), ή άλλους εμπλεκόμενους.