Prodea: Αναπτύξεις 518 εκατ. ευρώ, χαμηλό free float - Τι έρχεται σε κατοικίες, γραφεία, logistics, ξενοδοχεία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Prodea: Αναπτύξεις 518 εκατ. ευρώ, χαμηλό free float - Τι έρχεται σε κατοικίες, γραφεία, logistics, ξενοδοχεία
Στα επίπεδα άνω των 518 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος των αναπτύξεων ακινήτων που έχει σε εξέλιξη η ΑΕΕΑΠ, με προοπτική ολοκλήρωσης το 2027. Πόσα έσοδα αναμένει, ποια η αξίας τους. Τι γίνεται με τη μετοχική διασπορά. Πώς κινείται στους βασικούς τομείς.

Στα επίπεδα άνω των 518 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος των αναπτύξεων που έχει σε εξέλιξη η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, με προοπτική ολοκλήρωσής τους το 2027, έχοντας ως κεντρικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της. Σημαντικό τμήμα των νέων αυτών επενδύσεων αφορά σε σύγχρονα – «πράσινα» γραφεία ύψους 237,8 εκατ. (κόστος ανάπτυξης). Επίσης, οι επενδύσεις αφορούν σε ξενοδοχεία κόστους 97,057 εκατ., σε logistics 82,777 εκατ. ευρώ, ενώ στα 68,856 εκατ. είναι τα διαμερίσματα προς πώληση και σε 31,725 εκατ. τα διαμερίσματα προς μίσθωση. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω projects, η αξία τους εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 650 εκατ., ενώ θα αποφέρουν, το 2ο εξάμηνο του 2027, ετήσια έσοδα 26,2 εκατ. ευρώ.

Η διασπορά

Σύμφωνα με τα στελέχη της Prodea, σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας, με μεγαλύτερο το επενδυτικό κεφάλαιο Castlelake, ελέγχουν περίπου το 80% της ΑΕΕΑΠ, ενώ μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5% ελέγχουν συνολικά το 13%. Σύμφωνα πάντως με όσα ανέφεραν χτες στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της εταιρίας, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου και ο διευθύνων σύμβουλος Αριστοτέλης Καρυτινός, είναι επιθυμητή η ιδιωτική τοποθέτηση για τη διάθεση ποσοστού των μετοχών της εταιρίας αλλά θα επιδιωχθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Με τους ανθρώπους της ΑΕΕΑΠ επί της ουσίας να «δείχνουν» προς την κατεύθυνση των υψηλών επιτοκίων και του discount της τάξεως του 30% επί της αξίας της εταιρίας που δεν επιτρέπουν μια τέτοια κίνηση.

Το portfolio

Η Prodea, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας, έχει χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση (Assets Under Management - AUM) συνολικής αξίας 3,1 δις. ευρώ (338 ακίνητα) με μέση απόδοση 6,4% (gross rental yield), πληρότητα στο 92% και ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώσεις 145,8 εκατ. ευρώ. Προκειμένου στο μεταξύ να περιορίσει τις επιπτώσεις την αύξησης του Euribor, η ΑΕΕΑΠ έχει συνάψει συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου. Το τρέχον ποσοστό των δανειακών κεφαλαίων της με όρους σταθερού επιτοκίου ή για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου ανέρχεται σε 87% (σύνολο μικτού χρέους 1,396 δις. ευρώ).

Στην παρούσα φάση η ΑΕΕΑΠ επιχειρεί την αλλαγή της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου της με πωλήσεις μη στρατηγικών και ώριμων ακινήτων της ώστε να αυξήσει τα «πράσινα» περιουσιακά της στοιχεία. Από το 2019 έως το 2023 πραγματοποίησε πωλήσεις ακινήτων της τάξεως των 500 εκατ. (συνολικά) διανέμοντας στους μετόχους της κέρδη 90 εκατ. ευρώ.

Τι έρχεται σε κατοικίες, γραφεία, logistics, ξενοδοχεία

Σε κάθε περίπτωση, η Prodea επικεντρώνεται σε τομείς όπως τα γραφεία, τα logistics, τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα. Μάλιστα, αναφορικά με τα διαμερίσματα, βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν χθες στους μετόχου, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια τα έσοδα της ΑΕΕΑΠ από τις πωλήσεις κυρίως των κατοικιών στο πλαίσιο των σύνθετων τουριστικών αναπτύξεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 338,8 εκατ. ευρώ.

Δύο από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις είναι η δημιουργία γραφειακού συγκροτήματος στο Μαρούσι (Λ. Κηφισίας 77) επένδυση ύψους 60 εκατ. και η ανέγερση σύγχρονου logistics center στον Ασπρόπυργο περίπου 100 χιλ. τ.μ., από τα μεγαλύτερα στη χώρα, επίσης επένδυση 60 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η επένδυση στο Μαρούσι καθυστερεί εξαιτίας της απόφασης του Δήμου να σταματήσει την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών έως την εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του ζητήματος που έχει ανακύψει αναφορικά με τα ύψη των κτιρίων.

Σε σχέση με τον τουρισμό, η Prodea εστιάζει στην απόκτηση του υπολοίπου 20% της MHV (Mediterranean Hospitality Venture Plc - MHV), που αποτελεί το κύριο επενδυτικό όχημα για τις επενδύσεις της σε ξενοδοχειακά ακίνητα, σε τιμή παρόμοια με την προηγούμενη συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι κατείχε το 25% της MHV και στις αρχές του 2024 εξαγόρασε το 55% έναντι τιμήματος 254 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται στην Ελλάδα με το Nikki Beach Resort και το Porto Paros.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Νέο εγχείρημα για την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς – Το master plan, οι χρήσεις και οι μελέτες 

gazzetta
gazzetta reader insider insider