Delfi Partners & Co: Ισχυρή και ανθεκτική η αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Delfi Partners & Co: Ισχυρή και ανθεκτική η αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα
Την ανοδική της πορεία διατήρησε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 η αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα.

Την ανοδική της πορεία διατήρησε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 η αγορά οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Delfi Partners & Co «Housing Market – Greece, Q2 2024, τόσο οι τιμές πώλησης όσο και οι τιμές ενοικίασης οικιστικών ακινήτων παρουσίασαν αύξηση, η οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας ήταν σημαντική.

Ενδεικτικά, οι τιμές πώλησης οικιστικών ακινήτων σημείωσαν αύξηση 6,8% και οι τιμές ενοικίασης οικιστικών μονάδων, αύξηση 6,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικά στην περιοχή της Αθήνας, τα ανατολικά προάστια κατέγραψαν τις υψηλότερες ζητούμενες τιμές πώλησης οι οποίες έφτασαν τα €3,750 ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 6.8%. Ωστόσο, η περιοχή που ξεχώρισε ήταν ο Πειραιάς και τα προάστιά του όπου καταγράφηκε ετήσια αύξηση 28,9% και 23,6% αντίστοιχα.

Στην ανάλυση της Delfi Partners & Co επισημαίνεται η γενικότερη δυναμική και οι προοπτικές της αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό ιδιοκατοίκησης φτάνει το 72,8% και είναι υψηλότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κυριαρχούν οι τουριστικές περιοχές

Με εξαίρεση Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες τιμές διάθεσης ακινήτων καταγράφονται σε τουριστικές περιοχές και οι χαμηλότερες σε πόλεις της ενδοχώρας. Κατά το 2ο Τρίμηνο του 2024, οι ψηλότερες τιμές ανά τ.μ. καταγράφονται σε Κυκλάδες (€3542), Λευκάδα (€2672), Χαλκιδική (€2381), Κεφαλονιά (€2273) και Χανιά (€2255). Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν σε Καστοριά (€566), Κοζάνη (€650), Καρδίτσα (€663), Φλώρινα (€663) και Κιλκίς (€687).

Δυναμική και στις ενοικιάσεις

Σημαντική δυναμική παρουσιάζει και η αγορά ενοικίασης οικιστικών ακινήτων. Ειδικά στην περιοχή της Αθήνας, πολλές περιοχές συνέχισαν να καταγράφουν άνοδο. Και πάλι η περιοχή του Πειραιά ξεχωρίζει για την άνοδο που παρουσιάζουν οι τιμές ενώ τα νότια προάστια διατηρούν τη δυναμική τους ως η ακριβότερη περιοχή. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14.3% στα €10 ανά τ.μ. μηνιαίως, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η κατάσταση της αγοράς και στο κέντρο της Αθήνας όπου παρά την αύξηση της ηλικίας των κτιρίων η μέση τιμή ενοικίασης παραμένει υψηλή και ανέρχεται σε €10.6 το τ.μ. μηνιαίως σημειώνοντας ετήσια αύξηση 11.1%. Στα ανατολικά προάστια, η μέση τιμή ενοικίασης έφτασε τα €12.5 ανά τ.μ. επιβεβαιώνοντας την σταδιακή ανοδική πορεία της συγκεκριμένης περιοχής.

Με εξαίρεση Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες τιμές ενοικίασης οικιστικών ακινήτων ανά τ.μ. καταγράφονται στις εξής περιοχές: Κυκλάδες (€17.65), Κέρκυρα (€11), Ρέθυμνο (€9.38), Δωδεκάνησα (€9) και Ηράκλειο (€8.80). Από την άλλη, οι χαμηλότερες τιμές καταγράφηκαν σε Κιλκίς (€3.57), Πέλλα (€4.44), Φωκίδα (€4.64), Ημαθία (€4.81) και Δράμα (€5).

Οι αναλυτές της Delfi Partners & Co εκτιμούν πως η αγορά των οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης δεδομένου ότι η οικονομία γενικότερα συνεχίζει να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς και οι επενδύσεις αυξάνονται. Στο ενδεχόμενο ομαλοποίησης των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων και σταθεροποίησης των τιμών σε φυσιολογικά επίπεδα, οι προοπτικές της αγοράς οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα καταστούν ακόμη πιο θετικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider