Ακίνητα/Τουρισμός: Ποιοι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί έχουν «φουλάρει» για την 28η Οκτωβρίου – Ποιες είναι οι τιμές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα/Τουρισμός: Ποιοι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί έχουν «φουλάρει» για την 28η Οκτωβρίου – Ποιες είναι οι τιμές
Πώς κυμαίνονται οι προ-κρατήσεις, σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, για το πρώτο τριήμερο του χειμώνα στους ορεινούς προορισμούς. Η εικόνα για Αράχοβα, Καρπενήσι, Αρκαδία, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Ναύπακτο, Μέτσοβο, Ιωάννινα, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά κ.α.

Σε υψηλά επίπεδα, που σε πολλούς προορισμούς ξεπερνούν το 90% και προσεγγίζουν το 100%, βρίσκονται ήδη οι προ-κρατήσεις για το πρώτο τριήμερο της χειμερινής – ορεινής σεζόν, από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου έως και τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, σε ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, σε σχέση με πέρυσι ήδη καταγράφεται στον τομέα των κρατήσεων αύξηση κατά 11% στην Αράχωβα, +30% στα Ιωάννινα, +27% στο Καρπενήσι, +11% στη Καλαμάτα και +45% στη Καστοριά. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δικτύου, Θεμιστοκλής Μπάκας, για τους προορισμούς στους οποίους τα ποσοστά για την ώρα ήταν χαμηλότερα, εκτιμάται ότι η κινητικότητα θα ενταθεί προσεχώς και οι προ-κρατήσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα του 80%-95%.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα (διαμερίσματα ή/και αυτοτελή κατοικίες) που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Σε σχέση με τις τιμές, γενικότερα καταγράφονται νούμερα από 200-400 ευρώ (3 διανυκτερεύσεις) σε Φλώρινα, Γρεβενά, Ναυπακτία, Τρίκαλα, Καλαμάτα κ.α., στα 600-800 ευρώ π.χ. σε Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Ιωάννινα, Μέτσοβο κ.α., ή και άνω των 800 ευρώ σε Αράχοβα και Έδεσσα.

Οι προορισμοί και οι τιμές

Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για το τετραήμερο 25η Οκτωβρίου έως και Δευτέρα 28η Οκτωβρίου αγγίζουν το 65%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 353€ έως 468€. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 423€ έως και 851€ (κατοικία 92τμ με 2 Υ/Δ). Ενώ, για chalet 80 τ.μ. το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 1.095€ για 3 διανυκτερεύσεις

Στο Μέτσοβο, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 85%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 793€ σε κατοικία 150 τ.μ. που μπορεί να φιλοξενήσει 5-7 άτομα και σε απόσταση 500 μέτρων από την κεντρική πλατεία.

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 86%. Το καλό οδικό δίκτυο Αθηνών – Πατρών, έφεραν και πάλι τον Αχαϊκό ορεινό προορισμό στο προσκήνιο για τους ταξιδιώτες που διαμένουν στην Αθήνα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 358€ έως 730€ (κατοικία 85τμ με 3 Υ/Δ).

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς της Αρκαδίας. Στο επίκεντρο η Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα. Ενώ, δεν είναι λίγοι οι νέοι προορισμοί που εντάσσονται στον χάρτη των χειμερινών προορισμών όπως η Καρύταινα, τα Λαγκάδια, η Ζάτουνα, το Λεβίδι, το Ελληνικό και η Βλαχέρνα. Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες. Σε πολλούς Αρκαδικούς προορισμούς καταγράφονται ποσοστά προ-κρατήσεων της τάξεως του 100%, προορισμοί όμως με μικρή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι προ-κρατήσεις σε Δημητσάνα, Βυτίνα και Στεμνίτσα για το τετραήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 100%, 84% και 73% ανίστοιχα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 345€ στους Αρκαδικούς προορισμούς. Διαθεσιμότητα καταγράφεται κυρίως σε ολόκληρα αρχοντικά που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και 8 άτομα, με το κόστος μίσθωσης να κυμαίνεται άνω των 1.000€ για το τετραήμερο. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι πλέον αναδεικνύονται και νέοι χειμερινοί προορισμοί στην Αρκαδία.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν για το τριήμερο τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν το τριήμερο από τη πρωτεύουσα όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92% με μόλις 6 διαθέσιμα ακίνητα προς μίσθωση στην πλατφόρμα Airbnb. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 635€ για κατοικία με 2 Υ/Δ στο χωριό Κορυσχάδες.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγνατίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, με τη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων να αριθμεί 558 (478 πέρυσι) αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα, αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων κατά 28% σε σχέση με πέρυσι. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας. Οι προ-κρατήσεις για το τετραήμερο του Οκτωβρίου αγγίζουν το 98%, ενώ τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb είναι πλέον 14. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 799€.

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 69%, με 271 (298 πέρυσι) διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα. Η Καλαμάτα διαθέτει στο σύνολο των πλατφορμών 1.093 (1.040 πέρυσι) εγγεγραμμένα ακίνητα, καταγράφοντας αύξηση των νέων εγγραφών κατά 10% σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 195€ (κατοικία 55 τ.μ.) έως 380€ για κατοικία 80τμ σε απόσταση 600 μέτρα με 1 χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 68%, με 123 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 445 (357 πέρυσι) ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών, καταγράφοντας οριακή αύξηση νέων εγγραφών κατά 24,6% σε σχέση με πέρυσι. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνεται από 253€ (40τμ κατοικία 450 μέτρα από το κέντρο) έως 540€ για κατοικία 89 τ.μ. σε απόσταση 500μέτρων από το κέντρο.

Η Ναύπακτος, ο προορισμός που κέρδισε έδαφος εν μέσω πανδημίας και παράλληλα διαθέτει χειμερινούς και θερινούς προορισμούς σε απόσταση αναπνοής από την Αχαϊκή πρωτεύουσα τη Πάτρα και παράλληλα προσεγγίσιμος μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου για τους Αθηναίους. Η Ναυπακτία στο σύνολο της καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 69%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στη πόλη της Ναυπάκτου για κατοικία κατάλληλη για οικογένεια ή/και 4μελή παρέα, κυμαίνεται από 210€ για 3 διανυκτερεύσεις.

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων για εγγεγραμμένα αυτοτελή ακίνητα / διαμερίσματα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονται στα Γρεβενά με 95%, στη Φλώρινα με 97%, στη Καλαμπάκα με 98% και στη Καστοριά με 97%.

Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.
Πηγή/Επεξεργασία: Πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης / Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Ζητούμενο Κόστος διαμονής για 2 ενήλικες & 2 παιδία, μπορεί να φιλοξενήσει και 6 άτομα ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή. Ολόκληρο διαμέρισμα ή/και κατοικία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες είναι οι 36 γέφυρες της Αττικής που μπαίνουν σε τεχνολογικό real time «μικροσκόπιο»

Lamda: «Χτίστηκε» η «Aura Residential» από Σπ. Λάτση – Ελληνικό για την οικιστική επένδυση των 225 εκατ. 

ΒΟΑΚ: «Καμπανάκι» για «εκτροχιασμό» στο τμήμα «Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider