Lamda: «Χτίστηκε» η «Aura Residential» από Σπ. Λάτση – Ελληνικό για την οικιστική επένδυση των 225 εκατ. 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda: «Χτίστηκε» η «Aura Residential» από Σπ. Λάτση – Ελληνικό για την οικιστική επένδυση των 225 εκατ. 
Ποιο είναι το SPV της Xeris, συμφερόντων του μεγαλομετόχου της Lamda, και της Ελληνικό ΜΑΕ για την υλοποίηση της συμφωνίας στη γειτονιά «Little Athens». Το αρχικό κεφάλαιο των 44,5 εκατ. και το πρώτο Δ.Σ.. Οι μεγάλες συμφωνίες του ομίλου με επενδυτές.

Στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία «Aura Residential Ανώνυμη Εταιρεία» προχώρησαν από κοινού ο μεγαλομέτοχος της Lamda Development, Σπύρος Λάτσης, μέσω της «Xeris Ventures Limited», και η «Ελληνικό - Εταιρεία Ανάπτυξης Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακινήτων Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» (με αναλογία 80% - 20%), η εταιρεία δηλαδή ανάπτυξης του μεγάλου project στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Το νέο SPV για την «Little Athens»

Το νέο αυτό SPV που ξεκινάει με μετοχικό κεφάλαιο 44,5 εκατ. ευρώ, θα έχει προφανώς ως εταιρικό σκοπό τη διενέργεια δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την απόκτηση, πώληση ή διάθεση, σχεδιασμό, κατασκευή, ανάπτυξη, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση οικιστικών ακινήτων, καθώς και η παροχή σχετικών υπηρεσιών σε σχέση με το real estate. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού είχε ανακοινωθεί ότι η 100% έμμεση θυγατρική της Lamda Development, «Ελληνικό Μ.Α.Ε.», θα προβεί στον σχηματισμό κοινής εταιρίας με την Xeris Ventures. Όπως έλεγαν τότε οι πληροφορίες, ο όμιλος Λάτση, μεγαλομέτοχος της Lamda, θα αναλάβει να αναπτύξει/εκμεταλλευτεί μέρος του οικιστικού συγκροτήματος «Little Athens» στο Ελληνικό.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί, η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας θα αποτελεί η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ενός Build to-Rent (BtR) έργου εντός του οικοδομικού τετραγώνου "AU 1.4" του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Στο SPV θα πωληθεί και θα μεταβιβαστεί το ακίνητο, ιδιοκτησίας του επενδυτή. Γίνονταν λόγος για 150-160 διαμερίσματα που θα διατεθούν στο Little Athens προς ενοικίαση μέσω μακροχρόνιων συμφωνιών. Συμπεριλαμβανομένου του κόστους της γης, η συνολική επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 225 εκατ. ευρώ.

Το 80%-20% και η καταβολή

Η διάρκεια της νέας εταιρίας είναι αορίστου χρόνου. Η κάλυψη του εταιρικού κεφαλαίου πραγματοποιείται από τους ιδρυτές – μετόχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν όλες τις μετοχές ως εξής: (α) Η εταιρία με την επωνυμία «XERIS VENTURES LIMITED» αναλαμβάνει να καλύψει τριάντα πέντε εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες (35.600.000) ονομαστικές μετοχές με ονομαστική αξία ενός ευρώ εκάστη, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80% του μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών. β» Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» αναλαμβάνει να καλύψει οκτώ εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες (8.900.000) ονομαστικές μετοχές με ονομαστική αξία ενός Ευρώ (1,00€) εκάστη, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% του μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών. Ειδικότερα, η καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου θα λάβει χώρα ως εξής: (α) το τμήμα της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής που θα καταβληθεί αμέσως μετά την σύσταση της Εταιρίας θα ανέλθει σε 0,40 Ευρώ (0,40€), ήτοι σε ποσοστό 40% της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής και συνεπώς, (β) η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «XERIS VENTURES LIMITED » θα καταβάλει συνολικό ποσό δέκα τεσσάρων εκατομμυρίων διακοσίων σαράντα χιλιάδων (14.240.000€), (γ)η εταιρία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» θα καταβάλει συνολικό ποσό τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων εξήντα χιλιάδων Ευρώ (3.560.000€), και (δ) το υπολειπόμενο τμήμα του κεφαλαίου θα καταβληθεί από τους μετόχους της Εταιρίας εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από τη σύσταση της Εταιρίας.

Το πρώτο Δ.Σ.

Η εταιρία διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε (5) μέλη, που μπορούν να είναι μέτοχοι ή μη μέτοχοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την διοίκηση (διαχείριση και διάθεση) της εταιρικής περιουσίας και την εκπροσώπηση της Εταιρίας. Αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Εταιρία μέσα στα πλαίσια του εταιρικού σκοπού, με εξαίρεση εκείνα που σύμφωνα με το νόμο υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης. Το πρώτο Δ.Σ. θα αποτελείται από τους Θεοδόσιο Λέντζο (ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου), Ευγενία Παΐζη, Γεώργιο Μπερσή, Γεώργιο Μπαδογιαννάκη και Αδαμαντία Φωκά (ως μέλη).

Σπάνε τα κοντέρ τα οικιστικά

Όπως και πρόσφατα είχε αναφέρει το insider.gr, από την έναρξη του έργου του Ελληνικού, οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/ μισθώσεις ακινήτων «προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τη διοίκηση. Ειδικότερα, έως το τέλος Αυγούστου 2024 ανέρχονται σε 776 εκατ. ευρώ, με το ποσό των συνολικών εισπράξεων το α’ εξάμηνο 2024 να φτάνει στα 236 εκατ. ευρώ (297 εκατ. ευρώ εισπράξεις από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Αυγούστου 2024). Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και περίπου 32 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις πωλήσεις των 5 οικοπέδων σε τρίτους επενδυτές για οικιστικές αναπτύξεις τον Ιούλιο 2024. Επισημαίνεται ότι από το συνολικό τίμημα της συναλλαγής των 106 εκατ. ευρώ για τα 5 οικόπεδα, ποσό περίπου 86 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθεί εντός του 2024 και το υπόλοιπο περίπου 20 εκατ. ευρώ εντός του 2025, ενισχύοντας περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου.

Όσον αφορά στην οικιστική γειτονιά του ‘Little Athens’’ που άρχισε να βγαίνει στην αγορά από το τέλος του 2023, μέχρι στιγμής έχουν γίνει κρατήσεις για ποσοστό 72% ή αλλιώς 318 οικιστικές μονάδες, με τις εκσκαφές να προχωρούν. Μέσα στο 2025 η Lamda θα λανσάρει και τις επιπλέον προς πώληση κατοικίες. Ειδικότερα, τη δεύτερη φάση της γειτονιάς κατοικιών Little Athens στο Ελληνικό δρομολογεί προς λανσάρισμα σταδιακά στους επόμενους μήνες η Lamda Development. Πρόκειται για επιπλέον 450 ακίνητα, ενώ περιλαμβάνονται και 100 καταστήματα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής αυτής του ακινήτου του Ελληνικού.

Οι μεγάλες συμφωνίες και τα οφέλη

Σημειώνεται ότι η Lamda πρόσφατα έκανε αρκετές σημαντικές συμφωνίες, όπως την πώληση των 5 οικοπέδων σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Ten Brinke Hellas (ο γνωστός ελληνικός βραχίονας του ολλανδικού ομίλου), Hellenic Ergon (που εκπροσωπείται από τον κ. Δημήτρη Γονέο, της κατασκευαστικής Euroergo), Brook Lane Capital (το γνωστό fund που σχεδιάζει μπίζνες 1 δις ευρώ στο εγχώριο real estate) και Daedalus Development (συνδέεται με τον πολύ γνωστό στον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο και ιδίως στον κατασκευαστικό κλάδο, Δημήτρη Κούτρα) υπέγραψαν προ μηνών οριστικά συμβόλαια και προσύμφωνα αγοραπωλησίας για την πώληση 5 διαφορετικών οικοπεδων στην Περιοχή προς Πολεοδόμηση «Α-Π3» εντός του έργου στο Ελληνικό (πλησίον του Commercial Hub και του The Ellinikon Mall), συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51 χιλ. τ.μ. Το συνολικό τίμημα της πώλησης των 5 ακινήτων ανέρχεται σε περίπου €106 εκ., το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο τίμημα περίπου €2.100 ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας. Το τίμημα είναι τετραπλάσιο του λογιστικού κόστους.

Κατά πληροφορίες, εντός του 2024 ίσως πρέπει να αναμένονται και νέες ανάλογες κινήσεις, δηλαδή πώληση και άλλων τέτοιων οικοπέδων.

Επίσης, στα μέσα Σεπτεμβρίου η LAMDA DEVELOPMENT υπέγραψε Συμβόλαιο αγοραπωλησίας με την εταιρεία SKITI ENTERPRISES COMPANY LIMITED, συμφερόντων της οικογένειας του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, για την πώληση οικοπέδων εντός του έργου του Ελληνικού, προς ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων όπως επίσης και εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη LAMDA DEVELOPMENT. Τα οικόπεδα βρίσκονται απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας και η συνολική μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 85.658 τ.μ.

Σημειώνεται ότι τα συνολικά έσοδα από τις δύο αυτές συναλλαγές πώλησης οικοπέδων ανέρχονται σε 226 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό λογιστικό κέρδος ανέρχεται σε 158 εκατ. ευρώ, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA DEVELOPMENT, Οδυσσέας Αθανασίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΒΟΑΚ: «Καμπανάκι» για «εκτροχιασμό» στο τμήμα «Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος»

Εμβληματική φυσιογνωμία - Το γεύμα για τρεις - Επανάληψη ιστορίας

LAMDA Development-SciCo: Πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών για «έξυπνες» και βιώσιμες πόλεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider