ΤΕΕ: Διαγωνισμός 123,6 εκατ. για τον εντοπισμό αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤΕΕ: Διαγωνισμός 123,6 εκατ. για τον εντοπισμό αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα κάνει χρήση νέων τεχνολογιών GIS και ΑΙ σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα του ΤΕΕ, για την αντιμετώπιση και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης.

Διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία… «ηλεκτρονικού ματιού» που θα υποστηρίξει το έργο «Εντοπισμό αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα», ύψους 123,6 εκατ. ευρώ (με προαίρεση, συν ΦΠΑ) προωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για λογαριασμό του ΥΠΕΝ.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα κάνει χρήση νέων τεχνολογιών GIS και ΑΙ σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα του ΤΕΕ (π.χ. e-Άδειες, Δηλώσεις Αυθαιρέτων, ΗΤΚ και ΕΨΧ) και με νέες και επαναληπτικές λήψεις αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης με επανδρωμένα αεροσκάφη και UAV, για τον αποτελεσματικό εντοπισμό και τον άμεσο έλεγχο περιπτώσεων αυθαίρετης δόμησης καθ’ εφαρμογή του Ν.4495/17 και την κατά τόπους επιβολή και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Καθίσταται έτσι εφικτό να εντοπίζεται και να ελέγχεται αν κατασκευάζεται οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU (Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές). Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ως ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 28η Ιανουαρίου 2025.

Σκοπός του έργου

Ειδικότερα, σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η δημιουργία και αξιοποίηση των κατάλληλων γεωχωρικών δεδομένων, τα οποία συνδυαστικά θα υποστηρίξουν τις επιχειρησιακές διαδικασίες των αρμόδιων κατά το νόμο αρχών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα κάνει χρήση νέων τεχνολογιών GIS και ΑΙ σε συνδυασμό με νέες και επαναληπτικές λήψεις αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης με επανδρωμένα αεροσκάφη και UAV και τα δεδομένα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, για τον αποτελεσματικό εντοπισμό και τον άμεσο έλεγχο περιπτώσεων αυθαίρετης δόμησης κατ’ εφαρμογή των νόμων 4495/17 και 5106/2024 και την κατά τόπους επιβολή και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Καθίσταται έτσι εφικτό σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με την κρισιμότητα των περιοχών να παρακολουθείται σε συνδυασμό με τα συστήματα «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης», «eΆδειες», «Δηλώσεις Αυθαιρέτων» και «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου» του ΤΕΕ και να εντοπίζεται αν κατασκευάζεται οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή.

Τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, η αυθαίρετη δόμηση εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαχρονικό και σημαντικό πρόβλημα για το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον. Με τον ν.5106/2024, οι υπηρεσίες του κράτους προβλέπεται να εφοδιαστούν με νέα εργαλεία και ψηφιακά μέσα για την αντιμετώπισή της και την υποστήριξη των επιχειρησιακών τους διαδικασιών. Η σύμβαση περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες:

Εφαρμογή αλγορίθμων Α.Ι σε ιστορικό υπόβαθρο αναφοράς 2011 και σε πρόσφατο υπόβαθρο 2024 (ορθοεικόνες) τα οποία έχουν παραχθεί από δορυφορικές εικόνες και θα διατεθούν από το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ, με σκοπό τη σύγκριση και τον εντοπισμό της διαφοράς των κτιρίων από το 2011 έως 2024 και την εξαγωγή των περιγραμμάτων τους σε έκταση 30.000 km2. Γεωαναφορά των τοπογραφικών διαγραμμάτων των οικοδομικών αδειών των ΥΔΟΜ (έως 2019) και μετάπτωση των τοπογραφικών διαγραμμάτων από το e-Άδειες (από το 2019 και μετά) για τον εντοπισμό των κτιρίων μετά το 2011 χωρίς οικοδομική άδεια.

Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 cm, από αεροφωτογράφηση , με μέγεθος εδαφοψηφίδας 10 cm και LIDAR, για την κάλυψη 20.000 τετρ. χιλιομέτρων της χώρας, επιπλέον των περιοχών που έχουν ήδη καλυφθεί κατά την περίοδο 2022-2024 στο πλαίσιο των έργων Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και 3DΜητρώο Κτιρίων που υλοποιεί το ΤΕΕ, κατανεμημένων πανελλαδικά στα αστικά κέντρα χώρας, με έμφαση σε παράλιες ζώνες και κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης. Δημιουργία Ψηφιακού Μοντέλου Εδάφους (DTM) και Επιφανείας (DSM) και τρισδιάστατη ψηφιοποίηση περ.1.000.000 κτισμάτων, με υπολογισμό της κάλυψης, της συνολικής δομημένης επιφάνειας, του υψομέτρου βάσης και κορυφής και τη δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων και ενσωμάτωση των παραπάνω δεδομένων στον ΕΨΧ για την διαχείριση τους και την επεξεργασία με τα υπόλοιπα δεδομένα αυτού.

Ανάπτυξη εφαρμογών, εργαλείων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο πληροφοριακό σύστημα «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης» για την υλοποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας χωρικού εντοπισμού και αξιολόγησης της εν δυνάμει αυθαίρετης δόμησης με συνδυασμό χωρικής ανάλυσης, πολύ-κριτηριακής επεξεργασίας και χρήση βαθειάς μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων ΑΙ. Διαλειτουργικότητα με το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών (Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ), που προβλέπεται να υλοποιηθεί βάσει του νόμου 5106/2024 και υλοποίηση εφαρμογών και εργαλείων για την εξυπηρέτηση του έργου των ελεγκτών δόμησης και των κλιμακίων ελέγχων καθώς και για τη λειτουργία Γραφείου Συντονισμού και Επιχειρήσεων.

Ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων (μητρώο συνολικά 2.500.000 κτιρίων, ψηφιοποιημένες και γεωκωδικοποιημένες άδειες οικοδομών, e-Άδειες και Αυθαίρετα ΤΕΕ, ΗΤΚ, πολεοδομικό καθεστώς, Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλοί κ.α.) με τη χρήση των ως άνω εφαρμογών, για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των «εν δυνάμει» αυθαίρετων κατασκευών, με προτεραιότητα τη δόμηση της περιόδου 2012-2019.

Οργάνωση και λειτουργία συντονιστικού κέντρου (War Room) εποπτείας, ελέγχου, επεξεργασίας δεδομένων και παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης. Εγκατάσταση σταθμών και διενέργεια παράλληλων πτήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), συνολικής κάλυψης 3.500 τετρ. χλμ, με προτεραιότητα στις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος και στις περιοχές που έχουν ήδη αποτυπωθεί από τα 2 προηγούμενα έργα του ΤΕΕ με πτήσεις 2022 – 2024. Επεξεργασία δεδομένων για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης για περ. 140.000 κτίρια.

Υπηρεσίες εγγύησης για περίοδο τριών (3) ετών από την παραλαβή του έργου.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 66.472.000 ευρώ, ενώ με ΦΠΑ: σε 82.425.280 ευρώ. Η εκτιμώμενη αξία δικαιώματος προαίρεσης αύξησης φυσικού αντικειμένου, εφόσον αυτή ενταχθεί στο ίδιο ή σε άλλο χρηματοδοτικό πλαίσιο, είναι έως 33.236.000 ευρώ (με ΦΠΑ 41.212.640 ευρώ). Συνεπώς, η συνολική εκτιμώμενη αξία σύμβασης 99.708.000 ευρώ και με ΦΠΑ στα 123.637.920 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε δεκαέξι (16) μήνες συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ελέγχου και παραλαβής παραδοτέων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανάδοχος στα έργα πρώτης φάσης του νέου «πράσινου στρατηγείου» της ΔΕΗ στη Μεσογείων

Retail: Τα ενοίκια σε Ερμού και άλλες «εμπορικές πιάτσες» - Τα openings του 2024

Ακίνητα – Γραφεία: Πόσο μισθώνονται τα prime assets στην Αττική – Έρχονται 240 χιλ. τ.μ. στην 3ετία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider