Ο ακήρυχτος -ακόμα- πόλεμος στη βιομηχανία για την εκπροσώπησή της συνεχίζεται και χωρίς να βάλω το χέρι μου στη φωτιά, μπορεί και να κλιμακωθεί. Σε παρέα αυτό το τριήμερο, όπου βρίσκονταν και βιομήχανοι που έχουν παράπονα από την μικρή κατ’ αυτούς πίεση του ΣΕΒ στο Μαξίμου για λήψη μέτρων στήριξης, ακούστηκε μεταξύ άλλων και το εξής «καρφί», στον απόηχο και της συζήτησης για τον κατώτατο: «Όταν στην Ελλάδα έχεις μονοψήφιο ποσοστό παραγωγής επί του τζίρου σου πώς να μην είσαι χαλαρός...»Υποψιάζομαι τη στόχευση, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν εκδηλωθεί τόσο... καρφωτά τα πράγματα!
Δεν γνωρίζω πως την αντιμετωπίζουν την κατάσταση στο Μαξίμου, όπου άλλωστε ο κ. Σκέρτσος έχει τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης «μεταποίηση» και στενή συνεργασία με τον ΣΕΒ, αλλά μήπως θα έπρεπε να κριθούν πιο... ανησυχητικές οι φωνές που ούτως ή άλλως προκαλούν αίσθηση επερχόμενης διάσπασης; Και να αναζητηθούν ευρύτερες ισορροπίες, ιδιαίτερα στην τελική ευθεία όρος τις εκλογές; Τι είναι ένας χρόνος; Αέρας...
Ok, το γεγονός πως η ΕΚΤ κράτησε το waiver, μας γλυτώνει από πολλά και κυρίως από το άγχος της επενδυτικής βαθμίδας. Γιατί αλλιώς είναι η Αρχή να σου λέει ενίοτε και όποτε χρειάζεσαι εγώ θα αγοράζω ομόλογα από εσένα και αλλιώς να ξέρεις πως βρέξει χιονίσει πάνω από 30 δισ. ρευστότητα σε αυτές τις εποχές την έχει εξασφαλισμένη. Ας ελπίσουμε πως το παραμύθι δεν έχει δράκο γιατί η αλήθεια είναι πως φοβάμαι πως κάποιος δράκος υπάρχει.
Καθώς βγήκε και η Moody's και έριξε την πικροχολίασή της. Εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ 3%, πρωτογενές έλλειμμα 5,2% του ΑΕΠ (αντί 1,2%) και πληθωρισμό 5% σε μέσο όρο, φέτος. Διαβλέπει κινδύνους για τη δημοσιονομική εξυγίανση και προειδοποιεί ότι ο δρόμος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι δύσκολος.
Ευτυχώς κύριοι της Moody's που οι Καναδοί της DBRS έχουν άλλη άποψη από εσάς έχω να πω. Ωστόσο δεν πανηγυρίζω γιατί όπως είπαμε τα πράγματα ήταν δύσκολα και παραμένουν και η Αυτού Μεγαλειότης αναφέρθηκε και σε πυρηνικά.
Ας σημειώσω αν και δεν κομίζω κάτι φρέσκο στην ειδησεογραφία πως είχαμε το πρώτο τραπεζικό θύμα στον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Την RCB η οποία για να καταφέρει να αποπληρώσει καταθέσεις πουλάει δανειακό χαρτοφυλάκιο το οποίο αγοράζει η Ελληνική Τράπεζα στην οποία μετέχει η Eurobank. Μιλάμε για μια τράπεζα που έσφιζε από υγεία λίγο νωρίτερα από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας. Το ρεπορτάζ του Insider ήταν αποκαλυπτικό.
Πολύ φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Άλλωστε έχει και... τοπικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Τα σοβαρά δεν έχουν έρθει ακόμα και μπορεί να εκδηλωθούν ταυτόχρονα με τις συνέπειες από τις αυξήσεις επιτοκίων. Ας ελπίσουμε πως ότι... σκάσει, αν φτάσουμε μέχρι εκεί, fund ή Τράπεζα, δεν θα προκαλέσει κανένα ντόμινο.
Οι δικές μας εποπτικές αρχές πάντως εκφράζουν προβληματισμό για αν ο πληθωρισμός θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με μια αύξηση επιτοκίων ή κάτι τέτοιο θα επέφερε χειρότερα προβλήματα. Ας ελπίσουμε πως ως την Γενική Συνέλευση της ΤτΕ στις 7 Απριλίου τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα.
Ο Γεώργιος Γεράρδος, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. της Πλαίσιο Computers Α.Ε.Β.Ε., κατέκτησε το βράδυ τον τίτλο του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» για το 2021, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η EY Ελλάδος.
Για μένα ο τίτλος έχει μικρή σημασία. Μεγαλύτερη έχει πως ο γερόλυκος συνεχίζει να βλέπει μπροστά αν και έχει παραδώσει τα ηνία. Αποδίδει η (πολύ) σφιχτή πολιτική επί δεκαετίες...
Μη θεωρείτε πως έχω εμμονή με το χρηματιστήριο και την παλιά διοίκηση. Δεν είναι έτσι. Απλώς γνωρίζω πως δια μέσου των αιώνων τα απομεινάρια δεν θα αφήσουν- όσο περνάει από το χέρι τους- την καινούρια διοίκηση να κάνει βήματα προς τα εδώ. Δεν αργήσει ο καιρός που και η νέα διοίκηση θα προβεί στη σχετική ανακάλυψη.
Σε τελική φάση- που όμως δεν θα χει και λίγα επεισόδια- φαίνεται να εισέρχεται η κόντρα της Ελλάκτωρ με τους Μπακοκαϋμενάκηδες. Οι Ολλανδοί που προχωρούν σε βαρβάτη αύξηση έχουν πια το πάνω χέρι. Η αντίδραση αναμένεται αλλά when money talks... A History of Coins and Numismatics... First edition.
Για να ξέρετε μέχρι στιγμής στην εφοδιαστική αλυσίδα το βασικότερο πρόβλημα που ανακύπτει ως φοβιστικό και βάλε είναι η εκτόξευση της τιμής των λιπασμάτων σε τιμές ρεκόρ, μετά την απόφαση της Ρωσίας –που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα των προϊόντων αυτών– να απαγορεύσει την εξαγωγή τους.
Όλοι ψάχνουν λύσεις στα πιο απίθανα: Μια ομάδα ιαπωνικών, βρετανικών και αμερικανικών τραπεζών εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει από κοινού δάνεια ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Kuwait Petroleum Corp για να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου και να μειώσει τις ελλείψεις στις προμήθειες, ανέφερε η ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei, όπως μετέδωσε το Reuters. Και πού είστε ακόμα...
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.