BACKSTORY

Η Πειραιώς και οι φίλοι μας τα ζώα - Κάνναβη και στην Πάρο - Η Ιντρακόμ με την πώληση της Defence γίνεται επενδυτική εταιρία 

21-12-2022 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Πειραιώς και οι φίλοι μας τα ζώα - Κάνναβη και στην Πάρο - Η Ιντρακόμ με την πώληση της Defence γίνεται επενδυτική εταιρία 
Τράπεζα Πειραιώς

Οι φίλοι μας τα ζώα και η ασφάλισή τους!

Ισχυρό στίγμα προς τη ζωοφιλία καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς και το λέω απολύτως σοβαρά.

Έτσι μετά την πρόσφατη δωρεά ενός κουταβιού στο κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας που τη βρήκα πραγματικά ως μια εξαιρετικά πρωτότυπη αλλά και ουσιαστική κίνηση, χθες πρόβαλε στο mail ενός φίλου η παρακάτω ερευνητική ενέργεια.

Πείτε μας τη γνώμη σας για την ασφάλιση των ζώων συντροφιάς. Δεν ξέρω αν αποτελεί αντικείμενο της τράπεζας το συγκεκριμένο θέμα ή αντικείμενο ασφαλιστικής εταιρίας ή η τράπεζα λειτουργεί για λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρίας. Πάντως, άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με την αρχική ευαισθησία… Για να δούμε αν θα εξελιχθεί και σε υποκρισία, αν δηλαδή θα γίνει ασφαλιστικό προϊόν η… ευαισθησία.

«Σας προσκαλούμε να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για την ασφάλιση των ζώων συντροφιάς, που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περαιτέρω τα προϊόντα ασφάλισης και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που σας προσφέρουμε».

Οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι άκρως εμπιστευτικές και αξιοποιούνται αποκλειστικά για την περαιτέρω βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών μας έλεγε το μήνυμα.

Και παραθέτουμε μερικές από τις ερωτήσεις βελτίωσης των υπηρεσιών της τράπεζας...

Θα σας ενδιέφερε η αγορά ενός ασφαλιστικού προγράμματος για το κατοικίδιό σας, το οποίο θα καλύπτει έξοδα νοσηλείας/περίθαλψης από ασθένεια ή ατύχημα και έξοδα θανάτου από ασθένεια ή ατύχημα με κάλυψη 2.000€;

Πόσο πιθανό ή όχι πιστεύετε ότι είναι να αποκτήσετε μέσα στους επόμενους 6 μήνες ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα για το κατοικίδιό σας, το οποίο θα καλύπτει έξοδα νοσηλείας/περίθαλψης από ασθένεια ή ατύχημα και έξοδα θανάτου από ασθένεια ή ατύχημα με κάλυψη 2.000€ και με ετήσιο κόστος 300€;

Αν πάντως κάποια τράπεζα κάνει έρευνα με αντικείμενο τις προμήθειες στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες της, ορκίζομαι πως θα απαντήσω.

Και επιτέλους ανακοίνωσαν....

Επιτέλους γιατί το είχα μια έννοια όσο να πεις. Βγήκε και η ανακοίνωση για τη Viva Wallet. Tώρα που η εταιρία έχει διεθνή ταυτότητα, η ελπίδα να αναβαθμιστεί και λίγο επικοινωνιακά ίσως και να έχει μια κάποια βάση.

Οι προσδοκίες για την Attica

Η στρατηγική της Attica Bank για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ορίζεται ως μεταχριστουγεννιάτικη προσδοκία και ας ελπίσουμε όχι ως προσδοκία της νέας χρονιάς.

Η επιβεβαίωση και η επόμενη ημέρα

Η στήλη θα ευλογήσει τα γένια της για το ποσό που συγκεντρώθηκε στην αύξηση κεφαλαίου της Lavipharm η οποία καλύφθηκε μερικώς. Το ποσό ήταν πάνω από 50 εκατ. ευρώ όπως αναφέραμε χθες και συγκεκριμένα στα 51,3 εκατ. ευρώ περίπου και στην ιδιωτική τοποθέτηση μπήκαν 12,3 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της αύξησης οδηγεί την εταιρία εκτός επιτήρησης και τώρα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην υλοποίηση του business plan που συνόδευσε την αύξηση για το οποίο υπάρχουν… αμφιβολίες.

Non stop οι ζυμώσεις στον τομέα υποδομών – κατασκευών

Τόσο η στήλη όσο και γενικότερα το insider.gr σας έχουν προϊδεάσει εδώ και μήνες ότι οι ζυμώσεις και οι εξελίξεις σε υποδομές – κατασκευές (και ενέργεια) έχουν δυναμική και θα συνεχιστούν. Και αυτό συμβαίνει ήδη, είτε αφορά σε συνεργασίες, είτε σε «κλεισμένα» ή κυοφορούμενα deals, είτε σε διεργασίες, είτε σε μετακινήσεις στελεχών, είτε σε αναζήτηση συμμαχιών και προσωπικού (μηχανικών και απλών εργατών). Άλλωστε, η στήλη προ δεκαημέρου είχε «φωτογραφίσει» σενάρια γύρω από το «μέτωπο» Κούτρα, Wade Adams και ισχυρού εγχώριου ομίλου, κάποιες «μεταγραφές» τελικά έχουν ήδη ανακοινωθεί (π.χ. Σουρέτης, Παναγιωτόπουλος σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), αποσχίσεις είχαμε (σε Μυτιληναίο, για την ώρα), μεγάλες εταιρείες «χτυπάνε» μικρότερες ή από άλλους κλάδους (η Intrakat για Watt αλλά και την ΤΕΚΑΛ, έκτης τάξης με εμπειρία σε λιμενικά και όχι μόνο) και μάλλον δεν θα σταματήσουν οι ζυμώσεις εδώ.

Όπως λέει και υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης κατασκευαστικής που τελευταία επιχειρεί να… αναβαθμίσει όχι μόνο το δικό της προφίλ αλλά και γενικότερα να αλλάξει την εικόνα στον κλάδο, «κοιτάζουμε διάφορες πλευρές, με πολλές εταιρείες μιλάμε, με κάποιες είμαστε σε πιο προχωρημένο επίπεδο, αλλά ακόμα δεν έχουμε κλείσει ολοκληρωτικά τη συμφωνία». Κατά συνέπεια, έχουμε μπροστά μας δρόμο αλλά και εξελίξεις…

Το θέμα των διοδίων

Εδώ και κάμποσες ημέρες έχει καταλαγιάσει το θέμα των διοδίων, όπου οι παραχωρησιούχοι ζητούσαν αυξήσεις, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις (στο ύψος του πληθωρισμού σχεδόν) με το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών να ανακοινώνει ότι δεν θα δεχθεί ανατιμήσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες. Βέβαια, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι, ο χρόνος πίεζε καθώς τελειώνει το έτος, οι ξένοι εταίροι ήταν πιο πιεστικοί (ενδεχομένως να ζητούσαν… αντισταθμιστικά οφέλη), οι Έλληνες πιο διαλλακτικοί (υπάρχει και το προσεχές μέλλον…), έχουμε εκλογές μπροστά μας, ενώ τα σενάρια για τις συμβάσεις ή άλλες διεργασίες έδιναν και έπαιρναν. Τελευταία, άρχισαν και οι υπογραφές έργων. Όπως άρχισαν να κυκλοφορούν και σενάρια ότι οι διαπραγματεύσεις έβγαλαν τελικά το deal για μη αύξηση των τιμών. Αλλά αυτό θα φανεί προσεχώς στο… ταμείο.

Αναμένοντας το deal της Τέρνα Ενεργειακή

Μια και πιάσαμε τις ζυμώσεις στον τομέα υποδομών, να περάσουμε στον «συγγενικό» κλάδο της ενέργειας. Η αγορά αναμένει τον «λευκό καπνό» από το μέτωπο της Τέρνα Ενεργειακής με την First Sentier (εταίρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη «μάχη» για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού). Εξ όσων αντιλαμβάνεται η στήλη, τα βασικά ζητήματα έχουν προχωρήσει, δηλαδή, ότι ήταν να ειπωθεί και να γίνει μεταξύ του εισηγμένου ομίλου και του ξένου fund, έχει «κλείσει». Βέβαια, όπως λένε στην αγορά, όταν μιλάμε για ένα deal που μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ (αν έχουμε να κάνουμε με το σύνολο των μετοχών, με όποιον τρόπο γίνει αυτό), εύλογο είναι να χρειάζονται χρόνος και διαδικασίες.

Όπως να κλείσει το χρηματοδοτικό σκέλος – πλάνο από τον υποψήφιο αγοραστή, να μη μείνουν εκκρεμότητες με τις τράπεζες και άλλα τέτοια, αν ο επενδυτής αποφασίσει να κινηθεί μόνος του ή αναζητήσει partner λόγω του μεγάλου μεγέθους της δουλειάς κ.α. Κατά συνέπεια, το timing είναι σχετικό, δηλαδή αν προλάβουν όλα να τελειώσουν στις εορτές ή μετά από αυτές. Και υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκύψει κάτι ξαφνικό ή απρόοπτο. Οπότε, αναμένουμε τα νεότερα.

Η Intracom, η πώληση της Defence και η μετεξέλιξη σε επενδυτικό σχήμα

Νομίζω ότι η κουβέντα που είπε ο Σωκράτης Κόκκαλης (στη Γ.Σ.) ήταν σαφής. «Η παρουσία του ομίλου στον χώρο της παραγωγής δεν είναι η πιο επωφελής λύση. Για το λόγο αυτό αλλά και λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν συζητήσεις για πώληση της IDE, μιας σύγχρονης και πρωτοπόρας αμυντικής βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή ωστόσο οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα». Τα λέμε αυτά, επειδή η στήλη και το insider.gr σε σχετικά του θέματα είχε αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο, αν και τότε η πλευρά της Intracom έσπευδε να «ρίχνει τους τόνους». Η εισηγμένη πορεύεται προς την κατεύθυνση που σας έχουμε πει. Μετατρέπεται σε 100% εταιρεία επενδύσεων, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που έχει μαζέψει και τα περιθώρια μόχλευσης (η Intracom κάνει λόγο για 500 εκατ.).

Κάνναβη (φαρμακευτική) και στην Πάρο

Μεγαλώνει ο αριθμός των εταιρειών που επιδοτούνται για επενδυτικά σχέδια στον χώρο της φαρμακευτικής κάνναβης, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ένα τέτοιο project αναπτύσσεται μέχρι και στην Πάρο, το δημοφιλές νησί των Κυκλάδων, στο οποίο φαίνεται ότι δεν έχουν θέση μόνο οι τουριστικές επενδύσεις αλλά και οι σχετικές με την κάνναβη για φαρμακευτικούς λόγους. Η επιχείρηση «ΖΕΝΕΛ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΕ», λοιπόν, έλαβε επιδότηση για την μονάδα επεξεργασίας κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, στη θέση Αγ. Βασίλειος της Πάρου, προς τα ανατολικά του νησιού (Μάρπησσα, Πίσω Λιβάδι κ.α.), αλλά όχι σε τουριστικό σημείο. Άλλωστε, για θερμοκήπια μιλάμε, όχι για 5άστερες μονάδες. Το σχέδιο συνολικού – ενισχυόμενου επιλέξιμου κόστους 8 εκατ. ευρώ «μπήκε» στον αναπτυξιακό νόμο με φορολογική απαλλαγή άνω των 3,2 εκατ. ευρώ. Όχι και άσχημα. Η στήλη είχε ακούσει στο παρελθόν διάφορα ονόματα που υποτίθεται ότι βρίσκονται πίσω από την εταιρεία, αλλά για την ώρα ας μείνουμε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:27

Υπεγράφη η σύμβαση για τα νέα χειρουργεία στο ΓΝ Νίκαιας «Άγ. Παντελεήμων»

13:13

Nestle Ελλάς: Τι ευκαιρίες δημιουργεί η απόκτηση της Solgar – Άνοδος πωλήσεων, πτώση κερδοφορίας

12:55

Νέα έκκληση Γεωργιάδη στους γιατρούς: Μεγάλη ταλαιπωρία για ασθενείς η αποχή από συνταγογράφηση

12:38

Αύξηση 27,3% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο

12:25

Apple: Εκτός του Top5 στην Κίνα για πρώτη φορά

12:09

Τράπεζες: Τι προσδοκούν οι αναλυτές για το δεύτερο τρίμηνο

12:08

Ο Ομπάμα στηρίζει την Κάμαλα Χάρις

12:00

Τσακλόγλου: «Fake news» η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

11:59

Stellantis: Τα μειωμένα κέρδη φέρνουν αναδιοργάνωση στο χαρτοφυλάκιο – Τι αλλάζει στις δημοφιλείς μάρκες

11:41

Mercedes Benz: Στα 4,04 δισ. ευρώ τα κέρδη β’ τριμήνου – Βουτιά 19%

11:23

Γεωργιάδης για Πολάκη: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το επεισόδιο

11:08

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα Α21

10:56

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Μαζική επίθεση» παρέλυσε τα τρένα υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία

10:45

Προσωρινοί πίνακες για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

10:43

Ξεκινά η κατασκευή του ηλιακού έργου «Ενιπέας» της Lightsource στην Ελλάδα

10:27

Επιχείρηση ανασύνταξης στις ευρωαγορές - Βαρίδι οι αυτοκινητοβιομηχανίες

10:22

Έκρηξη σε κοίτασμα πετρελαίου και αερίου της Rosneft της Ρωσίας στην Αρκτική - 1 νεκρός, 7 τραυματίες

10:02

Επιστρέφουν διστακτικά οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

09:54

Κυβερνητικά στελέχη: Υποκριτική η στάση Κασσελάκη στο θέμα Πολάκη

09:40

Επίσκεψη Σταϊκούρα σε σχολικές εγκαταστάσεις σε Ρόδο και Σύμη

09:38

Τριντό: «Συγκλονιστικές» οι εικόνες από τις πυρκαγιές του Καναδά - Ζητεί βοήθεια από το εξωτερικό

09:33

SearchGPT: Η OpenAI φέρνει μηχανή αναζήτησης με ΑΙ και απειλεί την Google

09:19

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία: Τρεις άνθρωποι αγνοούνται, δεκάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

09:18

Τετ α τετ Μασκ - Νετανιάχου: Τι συζήτησαν

09:03

Ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

09:00

Σταθερά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Vodafone Ελλάδος

08:53

Μετρό: Κανονικά τα δρομολόγια στην Γραμμή 3

08:52

Τραμπ: Οι ΗΠΑ να «σβήσουν» το Ιράν από τον χάρτη, αν δολοφονηθώ

08:46

Συνεχίζονται οι φονικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

08:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές