BACKSTORY

ΧΑ: Περιμένοντας το January effect - Aδειάζει από μετοχές η αγορά - Κυβερνοεπίθεση σε μεγάλο όμιλο - Τι τρέχει στην Όλυμπος; 

27-12-2022 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Περιμένοντας το January effect - Aδειάζει από μετοχές η αγορά - Κυβερνοεπίθεση σε μεγάλο όμιλο - Τι τρέχει στην Όλυμπος; 

Το ταμπλό που «αδειάζει» από μετοχές

Αυτό πάλι με τη νέα επικείμενη αποχώρηση της μετοχής της Πλαίσιο από το ταμπλό, καλό δεν είναι για το ΧΑ. Μπορεί η εισηγμένη να μην διακρίνεται για το free float, ούτε η μετοχή για τις μεγάλες συναλλαγές και την εμπορευσιμότητα, αλλά δεν παύει να είναι ένα «εμπορικό όνομα». Οπότε, υπό αυτή την οπτική, και επειδή έχουν προηγηθεί δεκάδες, ή μάλλον εκατοντάδες αποχωρήσεις, διαγραφές και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, για το ταμπλό θετική είδηση δεν τη λες. Ότι μπήκαν 2-3 εταιρίες, κυρίως από το real estate, που μάλλον είχαν λόγους και «έπρεπε» να εισαχθούν στο ΧΑ, δεν αλλάζει την κατάσταση. Αν το Πλαίσιο δίνει τιμή που απεικονίζει την αξία, αν είναι σωστή για τους μετόχους μειοψηφίας κ.λπ., είναι μια κουβέντα που πάντα γίνεται σε κάθε δημόσια πρόταση, ας τα δούνε οι αρχές. Όπως βέβαια, πρέπει να βρούνε και τρόπο ενίσχυσης της εικόνας και της αξιοπιστίας του ΧΑ αλλά και τι πρέπει να γίνει με μετοχές «φαντάσματα» και με όσες έχουν free float και εμπορευσιμότητα σε χαμηλά επίπεδα. Και αν «μπει» του χρόνου ο ΔΑΑ στο χρηματιστήριο καλοδεχούμενο θα είναι, αλλά δεν πρόκειται για «επιτυχία» προσέλκυσης μεγάλων ονομάτων, για άλλους λόγους θα γίνει.

Κι άλλη αποχώρηση;

Έχω δε την υποψία ότι μετά και την αποχώρηση της Πλαίσιο δεν κλείνει άμεσα ο κύκλος της εξόδου καλών εταιριών. Μου λένε δε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει και άλλη εταιρία και μακάρι οι πηγές μου να κάνουν λάθος. Επειδή όμως στις τράπεζες κυκλοφορούν πρώτα τέτοιες ειδήσεις καθώς πριν από μια έξοδο προηγείται η προετοιμασία χρηματοδότησης έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα λάθους πληροφορίας είναι πολύ μικρή.

Υπάρχει πιο πάτος;

Κατά τα λοιπά ο Γιάννος Κοντόπουλος θέλει να αναπτύξει το Χρηματιστήριο. Ειλικρινά δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη αλλά μπορεί να σκέφτεται ότι δεν έχουν μείνει και πολλοί για να μπορούν να φύγουν αφού τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καμία εκατοστή εταιρίες. Σου λέει πόσο χειρότερα μπορεί να γίνει αφού στον πάτο δεν υπάρχει πιο πάτος. Είναι σίγουρος; Σημειωτέον ότι με αυτά και με άλλα σε λίγο δεν θα υπάρχουν ούτε εταιρίες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η «μόνη» λύση

Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο στην Ελλάδα έχουμε και μια άλλη μεγάλη στρέβλωση που λέγεται οικογενειακές επιχειρήσεις με ποσοστό των βασικών μετόχων 70&, 80% και 85%. Αυτό από μόνο του εγείρει ζήτημα διασποράς και κινδύνους εγκλωβισμού με αποτέλεσμα ακόμα και ξένα σοβαρά χαρτοφυλάκια να θέλουν να μπουν να μην το πράττουν. Και όπως λέει κι ένας βαθύς γνώστης της αγοράς που έχει περάσει από κορυφαίες θεσμικές και επιτελικές θέσεις θα πρέπει να μπαίνουν στο Χρηματιστήριο μόνο όσοι έχουν διασπορά πάνω από 50%. Τουλάχιστον έτσι θα έχουμε κι ένα στοιχειώδες επίπεδο μετοχικής δημοκρατίας.

Πακετάρει ΑΠΕ

Όσοι παρακολουθούν τις κινήσεις Στάσση στη ΔΕΗ αυτό που διαπιστώνουν είναι πως οι κινήσεις που γίνονται είναι μία και μία για γρήγορη απόκτηση μεγάλου πακέτου παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τι σημαίνει αυτό; Θα το καταλάβουμε σε κανένα χρόνο κι εμείς αλλά κυρίως οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

Λάθος συναγερμό για τον... εκσυγχρονισμό

Με τρόμο έλαβαν κάποιοι Χριστουγεννιάτικα μήνυμα από την ΑΑΔΕ. Ήλθαν αμέσως στα συγκαλά τους όταν διαβάζοντάς το διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ευχές. Αν μη τι άλλο πάντως η ΑΑΔΕ ακολουθεί τα πρότυπα του εξωτερικού όπου οι φορολογικές αρχές έχουν μια κανονική σχέση με τον πολίτη και κάνουν ότι μπορούν ώστε να του δείξουν ότι τον σέβονται.

Το μπέρδεμα με την « Όλυμπος»

Είδα μια ανακοίνωση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία (της γαλακτοβιομηχανίας που είναι γνωστή ως ΄Όλυμπος) στο ΓΕΜΗ και μου προκάλεσε εντύπωση. Ότι κατέθεσαν προσωρινές οικονομικές καταστάσεις Οκτωβρίου 2022 για να λάβουν προμέρισμα 6 εκ ευρώ. Μόλις στις αρχές Οκτωβρίου εκκρεμούσε διανομή 6 εκατ ευρώ από τη χρήση του 2020 και είχε ανακοινωθεί πρόταση για διανομή 4 εκατ ευρώ για τη χρήση 2021. Αν κάνω καλά λογαριασμούς μιλάμε για 16 εκατ ευρώ. Και όλα αυτά ενώ το 2021 τα κέρδη υποχώρησαν, η εταιρία μόλις το Σεπτέμβριο έλαβε waiver για μη τήρηση χρηματοοικονομικών όρων δανείων και έκανε και διάφορες εξαγορές. Φύτρωσαν λεφτά και δεν το έχουμε καταλάβει ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Η κυβερνοεπίθεση σε μεγάλο βιομηχανικό όμιλο

Φίλος της στήλης βρέθηκε «πηγαδάκι» της αγοράς που «στήθηκε» τις προηγούμενες ημέρες. Τυχαία, η κουβέντα πήγε στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων που τελευταία έχουν «χτυπήσει» από υπουργεία και φορείς, έως εταιρείες. Μάλιστα, άνθρωπος της αγοράς που ήταν μέλος αυτής της παρέας, ισχυρίζονταν ότι μεγάλος βιομηχανικός όμιλος, που μάλιστα τυγχάνει και εισηγμένος, έπεσε τελευταία θύμα τέτοιας κυβερνοεπίθεσης από χάκερς. Για να μην έχετε αγωνία, τα συστήματα ασφάλειας «άντεξαν» και τελικά δεν προέκυψε πρόβλημα. Πάλι καλά, γιατί έχει ένα σωρό εταιρείες και θυγατρικές… Αν ισχύει, το ξέρουν καλύτερα στον εν λόγω όμιλο.

ΧΑ: Περιμένοντας το «January effect»

Ακόμα υπάρχουν λίγες συνεδριάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί και το «χρηματιστηριακό έτος», μια φορά πάντως, κάποιο... φοβερό εορταστικό ράλι δεν είδαμε. Αν μας επιφυλάσσουν οι «δυνάμεις» της αγοράς κάποια έκπληξη στο φίνις του 2022 δεν το γνωρίζουμε, αν έρθει καλοδεχούμενο. Μήπως «σπάσει» και ο Γενικός Δείκτης τα επίπεδα των 920 -925 μονάδων στα οποία έχει βρει «ταβάνι» ήδη 3-4 φορές τις τελευταίες 4 – 5 εβδομάδες. Θα μου πείτε βέβαια κι εσείς, με το δίκιο σας, και να μην έχουμε «μποναμάδες» της τελευταίες στιγμής το 2022, μπορεί από τη νέα χρονιά να βοηθήσει το γνωστό «Januaryeffect» στις αρχές του 2023. Μακάρι, θα απαντήσουμε εμείς. Αρκεί να μην «σκάσει» κάποιο απρόοπτο όπως συμβαίνει συχνά τελευταία και χαθεί και αυτή η «αφορμή».

Τα «νταραβέρια» με τα διόδια

Και να θέλεις να… ησυχάσεις με αυτό το θέμα των διοδίων χρονιάρες μέρες, όλο και κάποια δήλωση θα γίνει να το θυμηθούμε. Όπως έχουμε αναφέρει, ζυμώσεις και επαφές έχουν γίνει, τον κόσμο βέβαια τον ενδιαφέρει αν θα πληρώνει τα ίδια ή αν προκύψουν ανατιμήσεις από το νέο έτος. Δεν «καίγεται» να μάθει για τα «παζάρια», τα «νταραβέρια» και τα «αλισβερίσια» ανάμεσα σε αρμόδιους φορείς και παραχωρησιούχους. Όχι ότι και αυτά δεν έχουν το ενδιαφέρον τους… τα έχουμε ξαναπεί. Όπως σας έχουμε πει και μια άλλη παράμετρο εδώ και περίπου ένα μήνα και παραπάνω. Ότι ελέω εκλογών, μπορεί να προκύψει και ορίζοντας εξαμήνου και βλέπουμε μετά… Αλλά μπορεί και όχι.

«Ψήθηκε» το deal στο real estate

Η στήλη άκουσε ότι ένα deal στον ευρύτερο τομέα του real estate, το οποίο έχει «φωτογραφίσει» εδώ και πολλές εβδομάδες (επίσης έχει γίνει αναφορά σε σχετικά θέματα του insider), φαίνεται να είναι σε… κάτι παραπάνω από την «τελική ευθεία». Αν και η στήλη, πάντα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις. Για να δούμε λοιπόν τι «παίζει» γιατί οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν ενδιαφέρον. Όπως και μεταφορικές εταιρίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:08

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει την Τετάρτη η πλατφόρμα Α21

10:56

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Μαζική επίθεση» παρέλυσε τα τρένα υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία

10:45

Προσωρινοί πίνακες για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

10:43

Ξεκινά η κατασκευή του ηλιακού έργου «Ενιπέας» της Lightsource στην Ελλάδα

10:27

Ευρωαγορές: Απόπειρα να... συνέλθουν μετά το sell off - Βαρίδι η αυτοκινητοβιομηχανία

10:22

Έκρηξη σε κοίτασμα πετρελαίου και αερίου της Rosneft της Ρωσίας στην Αρκτική - 1 νεκρός, 7 τραυματίες

10:02

Χρηματιστήριο: Αναζητεί σταθερότητα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον

09:54

Κυβερνητικά στελέχη: Υποκριτική η στάση Κασσελάκη στο θέμα Πολάκη

09:40

Επίσκεψη Σταϊκούρα σε σχολικές εγκαταστάσεις σε Ρόδο και Σύμη

09:38

Τριντό: «Συγκλονιστικές» οι εικόνες από τις πυρκαγιές του Καναδά - Ζητεί βοήθεια από το εξωτερικό

09:33

SearchGPT: Η OpenAI φέρνει μηχανή αναζήτησης με ΑΙ και απειλεί την Google

09:19

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία: Τρεις άνθρωποι αγνοούνται, δεκάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

09:18

Τετ α τετ Μασκ - Νετανιάχου: Τι συζήτησαν

09:03

Ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

09:00

Σταθερά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Vodafone Ελλάδος

08:53

Μετρό: Κανονικά τα δρομολόγια στην Γραμμή 3

08:52

Τραμπ: Οι ΗΠΑ να «σβήσουν» το Ιράν από τον χάρτη, αν δολοφονηθώ

08:46

Συνεχίζονται οι φονικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

08:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 - Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές

08:21

Ακίνητα: Πού κυμαίνονται οι τιμές στην εξοχική κατοικία σε 9 δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων 

08:16

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η ψηφιοποίηση των Δήμων

08:11

Φορολογικές δηλώσεις: Νέα ευκαιρία για διορθώσεις και τροποποιητικές - Τι ισχύει για την έκπτωση 3%

08:05

ΜΕΤΚΑ: Τι συνεισφέρουν υποδομές και παραχωρήσεις στον όμιλο Metlen – Τα EBITDA και οι προοπτικές

07:55

Αστικά Λύματα: Γιατί παραπέμφθηκε η Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο – Πώς προχωρούν οι υποδομές

07:47

ΑΒΑΞ: Τι σηματοδοτεί το deal με τις τράπεζες

07:44

Οι υποψήφιοι Επίτροποι και οι κόκκινες κάρτες του Ευρωκοινοβουλίου

07:33

Τράπεζες: Μειώνουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές  

07:24

«Ναυάγιο» στο «διπλό» ΣΔΙΤ αξίας 131,5 εκατ. ευρώ για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας 

07:15

Μετ'... εμποδίων η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες

07:14

Πολάκης απειλεί και ετοιμάζεται ν’ ανοίξει περπατησιά και λίγη συνωμοσιολογία