Μερίσματα και άλλα
Κάτι μου λέει πως τελικώς οι τράπεζές μας θα μοιράσουν μέρισμα φέτος για τη χρήση του 2022.
Σε ότι αφορά την έκδοση της Eurobank πράγματι το ενδιαφέρον ήταν σημαντικό. Τώρα γιατί η Eurobank έσπευσε να βγει πρώτη στις αγορές, η εξήγηση που δίδεται είναι διότι έχει θέσει τον πήχη υψηλότερα των άλλων τραπεζών σε ότι αφορά τα MREL αλλά και επειδή από 1.1.23 έληξαν κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ που αφορούσαν το κρατικό TR2 δηλαδή εκείνα τα παλιά προνόμια επί Αλογοσκούφη που είχαν μετατραπεί σε TR2. Όπως όμως και να το κάνουμε, η συγκεκριμένη τράπεζα έχει βρεθεί μπροστά σε όλα αυτά τα εποπτικά.
Και στην αγροδιατροφική αλυσίδα η Thrinvest
Και για να μιλήσουμε και για τον 5ο πόλο στις τράπεζες, ή μάλλον γι' αυτούς που θα τον δημιουργήσουν... μαθαίνω από καλή πηγή πως οι μέτοχοι του πόλου αυτού κινούνται επιθετικά και προς άλλες κατευθύνσεις.
Ακούμε από την ίδια καλή πηγή πως η Thrinvest βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά αλυσίδας σούπερ μάρκετ αλλά και για εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ειδών διατροφής (με πολλά όμοια φωνήεντα στον τίτλο της ;). Ας είναι. Η ομάδα έχει εξαιρετικά πολυσχιδή δραστηριότητα.
Το «καρέ» που «σέρνει» το ΧΑ
Υπάρχει, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο ταμπλό, ένα «καρέ» κλάδων που σε μεγάλο βαθμό έχουν «τραβήξει» το Χρηματιστήριο σε ένα ανοδικό σερί 5 εβδομάδων, με κέρδη σχεδόν 6% εντός του 2023 και σε πολυετή υψηλά (8ετίας). Όπως είναι ο τραπεζικός (ήδη ο δείκτης γράφει +13% εντός 2023), οι κατασκευές (με ολίγον μεταφορές), ο ενεργειακός (συν τα διαλυστήρια), κάποιες βιομηχανικές εταιρείες. Δίχως να σημαίνει ότι δεν βρίσκουμε κέρδη και σε άλλους χώρους (π.χ. εμπόριο), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποια χαρτιά που έρχονταν με «φόρα» από το 2022 ή εκκίνησαν δυνατά φέτος, στη συνέχεια έχουν κάπως ρίξει στροφές, αν θέλουμε να περιοριστούμε στα προβεβλημένα μέλη της αγοράς (blue chips). Σε αναλυτική ονοματολογία δεν θα επανέλθουμε, έχουμε κάνει αναφορές για Τράπεζες (διψήφιες αποδόσεις για Alpha, Eurobank, Πειραιώς), Μυτιληναίο (ιστορικά υψηλά), Motor Oil (σενάρια για MSCI), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εν αναμονή deal με ΤΕΝΕΡΓΑ) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (υψηλά 8ετίας περίπου), Τιτάνα, Aegean κ.α., ακόμα και για την «δυνατή» Intrakat και άλλα μέλη της mid cap, πριν κάποιοι… αποφασίσουν να ασχοληθούν εκτενώς.
Τα ψηλά του δείκτη, τα υψηλότερα των μετοχών και οι εκλογές
Ξέρετε τι σημείωναν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας κάποιοι αναλυτές και μάλλον έχουν σε έναν βαθμό το δίκιο τους; Ότι μπορεί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ να «γράφει» υψηλά οκταετίας (σχεδόν 980 μονάδες), «φλερτάροντας» με το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, όμως υπάρχουν αρκετές μετοχές που ήδη διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά (δηλαδή, πάνω κι από του Γ.Δ.), ή ακόμα και σε ιστορικά υψηλά με τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών να παραπέμπουν σε επίπεδα Γ.Δ. πολύ πάνω του «τριψήφιου» αριθμού. Και προφανώς, δεν λέμε για τις τραπεζικές μετοχές κι ας έχουν αυτές, σε γενικές γραμμές, τα ηνία της ανόδου (αναμένοντας «οκ» για διανομή μερίσματος).
Μια και το αναφέραμε, τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης Τιμών ήταν πάνω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 (1.035 μονάδες). Θυμάστε τι είχε συμβεί; Είχαμε την αποτυχημένη διαδικασία για την εκλογή –τότε– του Προέδρου της Δημοκρατίας που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώστε επίσης ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αγορά δεν δείχνει να ανησυχεί από το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο, ούτε και οι ξένοι οίκοι, παίρνοντας δύναμη από τα σενάρια για εξελίξεις και deals σε πλήθος κλάδων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι λείπουν οι «παγίδες» εκτός των συνόρων.
Απλήρωτοι λογαριασμοί;
Προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας: Κάτι χτυπάει λάθος στην απόδοση των ανταποδοτικών τελών της ΕΡΤ. Κύριοι προσέξτε. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο τέλι πως υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί......εννοούμε πως μπαίνουμε σε τέτοια πάλι κίνηση.
Επισπεύστε δημοπρασίες αλλά πως;
Οι δημοπρασίες, αγαπημένο θέμα του SSM είναι από αυτά που απασχόλησαν τις συναντήσεις του κ. Ενρία με κυβερνητικούς παράγοντες. Είναι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ εκλογών και επίσπευση των διαδικασιών κυρίως για τους servicers. Για να δούμε….
Γίνεται των ανασυγκροτήσεων
Πολλές ανασυγκροτήσεις σε επίπεδο μελών ΔΣ και Επιτροπών παρατηρώ εσχάτως. Και δεν ξέρω αν το γεγονός είναι τυχαίο ή κάτι άλλο συμβαίνει. Για παράδειγμα αναρωτιέμαι αν κάποιοι είχαν πονηριές και υπήρχαν conflicts και πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Ή υπάρχουν άλλοι που με το φόβο ότι θα πιαστούν σπεύδουν να προλάβουν. Πάντως καλόν είναι οι αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις να μην κάνουν γαργάρες γιατί θυμάμαι μια υπόθεση με μεγάλη εισηγμένη , ιπτάμενη που απλά δεν είδε τίποτα κανένας.
Ο Μυτιληναίος «ανοίγει τον χορό» των οικονομικών αποτελεσμάτων
Φτάνει η ώρα για να εκκινήσει η διαδικασία ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών του 2022. Με τον όμιλο Μυτιληναίου να κάνει «σεφτέ», καθώς συνηθίζει να «ανοίγει τον χορό» των οικονομικών αποτελεσμάτων σχετικά νωρίς. Κατά συνέπεια, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου η εταιρεία θα ανακοινώσει τα βασικά αποτελέσματα για το 2022 με την αγορά να προσδοκά θετικά νέα και «εκπλήξεις». Σημειώστε, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, ότι η κεφαλαιοποίηση της ΜΥΤΙΛ έχει ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ (3,17 δις, για την ακρίβεια), με τη μετοχή να βρίσκεται στα 22,2 ευρώ και την Alpha Finance να έχει βάλει τον πήχη στα 31,4 ευρώ.
Τα μεγέθη στις ΗΠΑ και η Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο
Μια και ο λόγος για αποτελέσματα, αφενός εκκινεί η διαδικασία εντός των συνόρων με την περίπτωση της Μυτιληναίος, αφετέρου συνεχίζονται οι γνωστοποιήσεις οικονομικών μεγεθών εκτός, δηλαδή στις ΗΠΑ, με εταιρείες του τεχνολογικού τομέα αλλά και πραγματικής οικονομίας να παίρνουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες. Με τα αποτελέσματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να μην έχουν ενθουσιάσει. Σημειώστε όμως ότι εντός της εβδομάδας αναμένονται και άλλες σημαντικές αποφάσεις, με κορυφαία, προφανώς, την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον χρησμό από τον οίκο Fitch την Παρασκευή. Ο οποίος, θα επηρεάσει και το Χρηματιστήριο.
Λίγα πράγματα για το deal στα logistics
Σχετικά με το deal στα logistics που ήδη ο αγοραστής έχει ανακοινώσει επισήμως (η HIG, όπως έχει αναφέρει σχετικά το insider) ότι θα ολοκληρώσει προσεχώς, και για να πούμε δυο πραγματάκια επειδή πολλά γράφονται καθημερινά, το fundεπιμένει ότι χρειάζεται ακόμα σχετικός χρόνος όχι μόνο λόγω γραφειοκρατίας αλλά και για εσωτερικούς λόγους (της Βεϊνόγλου, ενοποιήσεις εταιρειών κ.α.), άρα, μάλλον παραμένει ο στόχος για τον Φεβρουάριο. Οπότε, ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Επιπρόσθετα, ο παλιός ιδιοκτήτης, που θα διατηρήσει περί το 20%, δεν θα αποχωρήσει. Τουλάχιστον αυτό λένε κάποιες πληροφορίες που τον θέλουν να διατηρεί και το management. Αν αλλάξει κάτι, θα φανεί.
Οι δομές υγείας του ΤΑΙΠΕΔ
Σας έχουμε πει ότι μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν και λιγότερο εμβληματικά και προβεβλημένα projects, πλην όμως σημαντικά για την κοινωνία. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν δράσεις για την αναβάθμιση – ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό δομών υγείας (αθροιστικά εκατοντάδες εκατομμύρια, μέσω RRF), για τις οποίες έχετε διαβάσει από το insider.gr. Προσθέστε, λοιπόν, κοντά σε παλιότερες δημοπρατήσεις, δύο νέες. Η πρώτη αφορά στην ανακαίνιση διαφόρων τμημάτων και αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του «Γ.Ν.Θ. ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» (3,5 εκατ. ευρώ) και η δεύτερη σχετίζεται με την κατασκευή νέου Κτιρίου Διοίκησης στο «Γ.Ν. Ελευσίνας Θριάσιο» (3,1 εκατ. ευρώ).
Αναστάτωση και διαρροές στη ΡΑΕ
Μαθαίνω ότι τεράστια αναστάτωση επικρατεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενόψει της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ με νομοσχέδιο, ώστε να αναλάβει και την εποπτεία των υδάτων και των αποβλήτων. Μάλιστα, οι αντιδράσεις φτάνουν μέχρι την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της ΡΑΕ, με προφανή λόγο (εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο) το γεγονός ότι η αναδιοργάνωση θα μπορούσε να σημαίνει πρόωρο «ξαφνικό θάνατο» της θητείας της και επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων που προβλέπονται για την Ολομέλεια της «νέας ΡΑΕ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις στο να αναλάβει και τους δύο αυτούς τομείς. Επομένως, είναι οξύμωρο τώρα εκπρόσωποι των «υψηλών κλιμακίων» να κάνουν κρούση (χωρίς να βρίσκουν ανταπόκριση) σε άλλα υπουργεία, ώστε να δημιουργηθούν τελικά νέες ανεξάρτητες αρχές για τα νερά και τα σκουπίδια, όχι κάτω από την ομπρέλα της ΡΑΕ και επομένως του ΥΠΕΝ.
Ωστόσο, αυτό που σίγουρα χαρακτηρίζεται... unfair είναι η διαρροή σε όλο το προσωπικό της ΡΑΕ του draft του νομοσχεδίου, με τα σχόλια και τις παρατηρήσεις που κάνουν νομικοί σύμβουλοι του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης.
Μου λένε πως η διαρροή φαίνεται να έγινε από τη διοίκηση, ώστε να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα στους κόλπους των εργαζομένων, αδιαφορώντας για το ότι έτσι στοχοποιούνται οι συντάκτες των σχολίων. Εγώ, πάντως, δεν θέλω να το πιστέψω.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.