Ξέρουν στην ΤτΕ με ποιον συνεργάζονται;
Mε την πλατφόρμα CosmoOne συνεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για τη διεκπεραίωση διαγωνισμών της. Ήδη προχώρησε σε σχετική προκήρυξη που λήγει στις 22 του Φεβρουαρίου με στόχο την προμήθεια κερμάτων για όλα τα «μέτρα» του ευρώ (1 σεντ, 2 σεντ, 5 σεντ, 10 σεντ, 50 σεντ, 1 ευρώ και 2 ευρώ) σε συγκεκριμένες ποσότητες. Οι προμηθευτές θα προσφέρουν μόνον τα συγκεκριμένα μέταλλα χωρίς τη λογοτύπηση. Τα πάντα – ερωτήσεις απορίες, κατάθεση δικαιολογητικών και προσφορών θα γίνουν μέσα από την πλατφόρμα αυτήν που θεωρείται μια από τις πιο εξελιγμένες διεθνώς. Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να μην έχει καταλάβει σε ποιον ανήκει η CosmoOne καθώς στη διακήρυξη την αναφέρει ως εταιρία του ομίλου ΟΤΕ. Μόνο που o OTE έχει πουλήσει από πέρυσι το 62% της εταιρίας στη Softone του Αντώνη Κυριαζή. Υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα είναι αν ξέρουν στην ΤτΕ με ποιον συνεργάζονται ή απλά ρίχνουν το όνομα ΟΤΕ για να προσδώσουν «κύρος» στη διαδικασία λες και οι άλλες εταιρίες δεν έχουν κύρος.
ΧΑ: Η «μάχη» των long με τους sellers για το «1.000άρικο»
Οι 1.000 μονάδες δεν «κατακτήθηκαν» χτες από το ΧΑ, παρά μόνο πρόσκαιρα, καθώς το εύλογο profit taking έβαλε για την ώρα «φρένο» στον στόχο αυτό που πάντως, όπως έχουμε αναφέρει, είναι κυρίως σημειολογικός και ψυχολογικός, παρά με τεχνική ουσία. Αν βέβαια ξεπεραστεί το «χιλιάρικο», τότε από μόνο της είναι ικανή αυτή η εξέλιξη να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα που είχε στο τέλος του 2014, δηλαδή στις 1.035 μονάδες, με κεκτημένη ταχύτητα. Αλλωστε, η ψυχολογία πολλές φορές έχει αποδειχτεί βασικός παράγοντας που κινεί τα χρηματιστήρια. Ωστόσο, επίσης βασικοί παράγοντες είναι το ευρύτερο κλίμα στις αγορές και οι τυχόν «παγίδες» σε διάφορα μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση, η διόρθωση είναι φυσιολογική και καλοδεχούμενη εφόσον δεν τραβήξει σε βάθος και χαλάσει την τεχνική εικόνα. Σημειώστε επίσης ότι οι αναλύσεις που δίνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου σε επιλεγμένους τίτλους (τράπεζες, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά εσχάτως και ΑΔΜΗΕ) δεν λείπουν από την αγορά, εξέλιξη που δίνει έναν τόνο. Πλην όμως, έχει ενδιαφέρον η «μάχη» των long και των sellers για το «χιλιάρικο»
Τα «πράσινα» και τα Ταμεία
Tα «πράσινα» έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά. Ένα συνταξιοδοτικό ταμείο στις ΗΠΑ ζητά από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να υιοθετήσουν σκληρότερους κλιματικούς κανόνες κλιματικούς στις εκπομπές ρίπων . Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί από μεγάλες τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της JP Μorgan αλλά και της BofA να θέσουν αυστηρότερους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στις εταιρίες που συμπεριλαμβάνουν σα χαρτοφυλάκιά τους ως το 2030.
Aυτά στις ΗΠΑ. Εδώ; Εδώ λοιπόν οι επενδύσεις των Ταμείων δεν είναι και πολύ ενεργητικές σε ότι αφορά τις μετοχές. ‘Η όχι;
Κεφάλαια Μέσης Ανατολής και Τράπεζες
Το Qatar Investment Authority, διπλασίασε το μερίδιό του και έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse. Τώρα το Qatar, έχει το 6,8% ενώ ο μεγαλύτερος μέτοχος έχει το 9,9% και είναι η Saudi Νational Βank που το απέκτησε τον περασμένο χρόνο μέσω μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 4,2 δισ. δολαρίων. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και ένα 3,15% που κατέχει η εδρεύουσα στη Σαουδική Αραβία οικογενειακή εταιρία Olayan Financing Company, τότε περισσότερο από το 1/5 των μετοχών της τράπεζας ανήκει σε κεφάλαια της Μέσης Ανατολής.Τα παραπάνω αναφέρονται για όσους έχουν θέματα με τα κεφάλαια της Μέσης Ανατολής στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Αλλάζουν όροι στον ΣΔΙΤ διαγωνισμό για το Μετρό Θεσσαλονίκης
«Πακέτο» ουκ ολίγων αλλαγών περιλαμβάνει το τεύχος τροποποιήσεων των όρων του διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης ΣΔΙΤ για τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης (11ετούς διάρκειας και εκτιμώμενης αξίας 292 εκατ. ευρώ), για τον οποίο προετοιμάζονταν γνωστά εγχώρια και ξένα σχήματα, τα οποία έχετε διαβάσει σε σχετικά πρόσφατα θέματα του insider.gr. Χτες, ο φορέας Αττικό Μετρό γνωστοποίησε μια ντουζίνα σελίδες με τροποποιήσεις στη διακήρυξη για θέματα που σχετίζονται με τους όρους και το δικαίωμα συμμετοχής των ομίλων, τη δάνεια εμπειρία ή τη στήριξη σε ικανότητα τρίτων (και υπεργολαβίες), την εμπειρία στη λειτουργία δικτύων Μετρό με αυτόματο σύστημα (δίχως οδηγό, τουλάχιστον εμπειρία 3 συνεχόμενων ετών την τελευταία 10ετία, με συμμετοχή 25% σε κοινοπραξία).
Αλλά και αλλαγές σε όρους – ερμηνείες της σύμβασης σύμπραξης (για συντήρηση, υπεργολαβίες και παροχή υπηρεσιών, σχετικά με αναδόχους και αρχικούς μετόχους, την πρόσβαση σε χώρους και την απαραίτητη τεχνική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα, τη μεταβολή αρχικής σύνθεσης αναδόχου, τα ποσοστά συμμετοχής, μέχρι και τον εξοπλισμό ή την… καθαριότητα των χώρων). Η υποβολή προσφορών λογικά παραμένει για τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο, έως τις αρχές του επόμενου μήνα δίνεται χρονικό περιθώριο στους «μνηστήρες» για υποβολή ερωτημάτων και διευκρινήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν για ενημέρωση, αν δεν το έχουν ήδη πράξει.
Ρυθμίσεις στο... προφορικό a la Intrum
Αναρωτιέμαι τι ακριβώς εταιρία είναι αυτή η Intrum. Για την ακρίβεια το ερώτημα είναι πως χειρίζεται δάνεια που έχουν πρόβλημα. Γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο δεν στέλνουν γραπτές προτάσεις αλλά το δουλεύουν στο … προφορικό και αν σε πείσουν σου λένε πήγαινε σε ένα κατάστημα της Πειραιώς να υπογράψεις; Μπορεί να γίνεται έτσι αλλά όλα αυτά δεν μου φαίνονται καθόλου λογικά και κυρίως νομικά ορθά. Και αν υπάρχουν αμφιβολίες μπορώ να επανέλθω με ονόματα και διευθύνσεις.
Της... εταιρικής διακυβέρνησης
Έχω πράγματι την απορία γιατί δεν ανακοινώνονται ποινές που επιβάλλονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για θέματα παραβάσεων εταιρικής διακυβέρνησης; Δεν τίθεται ζήτημα ελλιπούς ενημέρωσης του κοινού; Εκτός κι αν είναι ντροπιαστικό να πεις ότι τιμώρησες μια εταιρία της μαρίδας του Χρηματιστηρίου (που της δείχνεις έτσι και την πόρτα της εξόδου) όταν έχεις κάτι κροκοδειλάκια παραβάσεων των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης από μεγάλες εισηγμένες. Αλήθεια με την εταιρική διακυβέρνηση της ΕΧΑΕ είναι όλα ορθώς καμωμένα; Υπάρχουν ή όχι συγκρούσεις συμφερόντων;
«Ψήνει» κι άλλο deal σε logistics η Premia
Μπορεί ακόμα να μην υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για να «κλείσει» το project SkyLine που αναμένεται για το προσεχές διάστημα, μια φορά πάντως, ένας εκ των εμπλεκόμενων σε αυτό, η Premia Properties, συνεχίζει τα deals. Και δεν κάνουμε λόγο για το χτεσινό που ανακοίνωσε με την PEPCO για την κατασκευή και ανάπτυξη καταστήματος ειδών ένδυσης και διακόσμησης σπιτιού, σε ιδιόκτητο ακίνητο της ΑΕΕΑΠ στη Παιανία. Αλλά για ένα επικείμενο, που σχετίζεται με τον τομέα logistics στον Ασπρόπυργο όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει από πέρυσι. Πολύ μεγάλο σε νούμερο δεν θα είναι, κάπου στα 10 εκατ. ευρώ ακούγεται, αλλά δεν παύει να είναι συμφωνία σε έναν hot τομέα.
«Πράσινο φως» από το υπ. Πολιτισμού στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση αναθεωρημένης ΑΕΠΟ των Μεταλλείων Κασσάνδρας, της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.», στη Χαλκιδική, έδωσε προ ημερών το υπουργείο Πολιτισμού που ως γνωστόν, συχνά εμπλέκεται σε τέτοιες διαδικασίες. Προηγήθηκαν, προφανώς, οι απαραίτητες διεργασίες (έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους κ.α.) αλλά και ο ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στα τέλη Δεκεμβρίου. Προφανώς, πάντα μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις για τα μέχρι τώρα ή τα μελλοντικά ευρήματα, αλλά σημασία έχει ότι δόθηκε το «πράσινο φως» από το υπ. Πολιτισμού.
Η επένδυση της Εκκλησίας στο Σχιστό
Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά η προ ημερών συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών δεν περιορίστηκε σε τυπικά θέματα ή γενικές αναφορές για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Το μενού είχε και τη mega επένδυση στο Σχιστό, εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αν προχωρήσει συνολικά, για την οποία πολλές φορές έχετε διαβάσει στο insider.gr, με πολλές χρήσεις. Αν και είχαν πέσει υπογραφές πέρυσι τον Σεπτέμβριο (με το ΤΑΙΠΕΔ) για την αξιοποίηση μια έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας (το «μικρό Ελληνικό της Εκκλησίας»), έκτοτε, σαν να έπεσαν οι τόνοι. Να δούμε μήπως προσεχώς ανέβουν οι ρυθμοί.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.