BACKSTORY

Νέα προϊόντα από τις τράπεζες - Το ερώτημα του ανασφάλιστου - Τσούζουν οι τιμές στην ακτοπλοΐα

11-07-2023 | 07:22
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Τράπεζες ο κόμβος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Οι τράπεζες αποτελούν τον κόμβο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στενότερη συνεργασία λοιπόν, η οποία δεν σημαίνει μόνον reports των περίεργων τραπεζικών κινήσεων αλλά και άλλα πράγματα. Πχ. Είναι ο τζίρος μιας επιχείρησης ανάλογος με τις καταθέσεις; Υπάρχουν συναλλαγές ιδιαίτερες και μεγάλης συχνότητας; Περίεργοι αλγόριθμοι που χτυπούν στους λογαριασμούς των τραπεζών; Οι τράπεζες λοιπόν σε ρόλο φοροελεγκτή σύμφωνα με τα όσα σε πρώτη φάση συζήτησαν τα πιστωτικά ιδρύματα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ δεν θα αργήσει και όπως λέμε εν αρχή ην ο λόγος ας πούμε πως εν αρχή ην η Eurobank και μετά η αποεπένδυση κατά πάσα βεβαιότητα θα ακολουθήσει τα ποσοστά κατά αύξοντα αριθμό δηλαδή από το μικρότερο στο μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει Alpha, Πειραιώς, Εθνική.

Νέα προϊόντα από τις τράπεζες

Δώστε αποδόσεις, δώστε προϊόντα ήταν το moto του Υπουργείου προς τις τράπεζες.

Ομως προκειμένου να δώσουν προϊόντα πρέπει να έχουν... και μεταξύ μας τα αμοιβαία και οι ασφάλειες είναι λίγο παλιάς κοπής προϊόντα. Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός που να ταιριάζει στην εποχή και στις ανάγκες.

Ο Σουν Τζου και η Μαθιός

Φαντάζομαι ότι τα όσα έγιναν στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Μαθιός Πυρίμαχα τα έχετε μάθει. Και δεν κατάλαβα τον ενθουσιασμό ορισμένων από το γεγονός ότι εμφανίστηκε με 5% ο ιδιοκτήτης της ΚΕΜ (της γνωστής κυρίως στις γυναίκες για τις τσάντες και τα αξεσουάρ) θέτοντας ουσιαστικά ζητήματα διαχείρισης της εταιρείας στην οποία σημειωτέον η οικογένεια των βασικών μετόχων ελέγχει γύρω στο 76%. Εγώ προς το παρόν κρατάω μικρό καλάθι μένοντας στο ζήτημα του μετοχικού ακτιβισμού αν και έχω την εντύπωση ότι μπορεί και να υπάρχουν άλλα σχέδια που υπηρετούνται με την τέχνη του Πολέμου κατά Σουν Τζου που λέει ότι στριμώχνω τον αντίπαλο αλλά του αφήνω και μια μικρή έξοδο διαφυγής.

Το ερώτημα του ανασφάλιστου

Πέφτουν πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα ή θα πέσουν αναρωτιέμαι γιατί δεν έχω καταλάβει; Και δεν έχω καταλάβει καθώς οι ασφαλιστικές λένε ότι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα και ότι αν είχαν πέσει στο παρελθόν πρόστιμα δεν θα γινόταν στους δρόμους χαμός με τα ανασφάλιστα; Και βεβαίως ενδιαφέρονται για να μην πληρώνουν τους ανασφάλιστους αλλά και για να εισπράττουν οι ίδιες ασφάλιστρα. Θα συμπλήρωνα ότι η ασφάλιση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων πρέπει να φέρει και μείωση τιμών. Ή κάνω λάθος;

Της... ορθής επανάληψης

Βροχή πέφτουν οι ορθές επαναλήψεις εισηγμένων σε ανακοινώσεις που εκδίδουν. Και αναρωτιέμαι αυτά τα τμήματα μετόχων και εταιρικών ανακοινώσεων που έχουν τι ακριβώς κάνουν; Εκτός και οι ορθές επαναλήψεις γίνονται μετά από εποπτικές υποδείξεις.

Ο,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει;

Ιδέες πέφτουν στο τραπέζι ενόψει της διπλής συνάντησης για το θέμα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που καίει. Πηγές εκτιμούν ότι οι λύσεις είναι περιορισμένες και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν από ένα νέο pass μέχρι μεγαλύτερες προσφορές απο πλευράς των ακτοπλοϊκών εταιρειών, αποκλείοντας ωστόσο το θέμα της διατίμησης, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ούτε στον κομβικό κλάδο των τροφίμων. Το τι θα γίνει θα φανεί. Το θέμα είναι όμως ότι οι τιμές, ειδικά στα ταχύπλοα, τσούζουν ήδη από πέρυσι και τα ερωτήματα που τίθενται από αυτό είναι πολλαπλά: «Ο,τι ανεβαίνει σε αυτή τη χώρα δεν κατεβαίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες; Κι επίσης, ο ανταγωνισμός δεν είναι αυτός που ρίχνει τις τιμές; Ή ακόμα το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι και η βιωσιμότητα, η πράσινη μετάβαση που υποστηρίζεται από επενδύσεις και η εξυπηρέτηση επισκεπτών και κατοίκων» όπως σημείωναν με στόμφο οι πηγές.

Το «τριπλό» κτηριακό έργο

Κάτι μου λέει ότι για ένα κτηριακό έργο, και μάλιστα «τριπλό», που σχετίζεται με την υγεία, είναι κάμποσο προχωρημένα τα πράγματα. Και από πρόσφατο σχετικό θέμα του insider.gr έχετε διαβάσει για τον όμιλο που έχει προβάδισμα, μην επανερχόμαστε πάλι, το αφήνουμε για… άλλους. Βέβαια, αν και πότε θα έχουμε τελικά ανακοινώσεις, αυτό μάλλον αφορά πρωτίστως στον φορέα (όχι δημόσιος) και όχι τον εργολάβο. Οπότε, εφόσον κλείσει κάτι, θα περιμένουμε από αλλού τα νέα. Αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι υπάρχει αρκετή αισιοδοξία στον επιχειρηματικό όμιλο για την κατάληξη.

Μέσα στον μήνα εξελίξεις;

Και για να μείνουμε στον χώρο των υποδομών, επίσης κάτι μου λέει ότι μέσα στον μήνα ίσως έχουμε εξελίξεις για μια κυοφορούμενη διεργασία στον κλάδο, που επίσης πρόσφατα αποκάλυψε το insider.gr. Εμείς θα περιμένουμε μερικές εβδομάδες γιατί είμαστε υπομονετικοί άνθρωποι. Η συνέχεια θα δείξει όμως προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι εξελίξεις, όπως και με ποιο μοντέλο. Οψόμεθα.

Οι αρμοδιότητες των υφυπουργών

Δημοσιεύθηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου και στον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νικόλαο Ταχιάο. Στην πρώτη ανατέθηκε, μεταξύ άλλων, η εποπτεία φορέων όπως ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, οι Οδικές Συγκοινωνίες, οι Σταθερές Συγκοινωνίες (Μετρό, Ηλεκτρικός κ.λπ.), ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης κ.α. Ο δεύτερος, έχει υπό την εποπτεία του το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, την ΕΡΓΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ, όπως και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομών. Και βέβαια, ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας κράτησε τη νομοθετική πρωτοβουλία ή την επιλογή και διορισμός των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων στα «χέρια» του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:17

Κορυφαία διάκριση για την Star Alliance στα World Travel Awards 2024

13:07

Nexi Ελλάδας: Deputy CEO ο Νίκος Παπαδόγλου

13:02

Greco Storm: «Εγγυάται» την ξεκούρασή σας στα καλύτερα ξενοδοχεία!

13:00

BYD: Άλμα 21% στις τριμηνιαίες πωλήσεις EV - Κλείνει τη διαφορά από την Tesla

12:57

Η Τεχεράνη εξάγει αργό πετρέλαιο σε 17 χώρες

12:49

ΙΟΒΕ: Οριακή εξασθένιση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο

12:42

NBG Pay και Netlink ενώνουν δυνάμεις και στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

12:28

Κάλυψη της Παπουτσάνης ξεκινά η Euroxx με τιμή στόχο στα 3,60 ευρώ

12:26

Κ. Μαύρος (ΔΕΗ): Η ενεργειακή ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη συναρτάται με επενδύσεις σε ΑΠΕ, μπαταρίες και δίκτυα

12:22

Γερμανικός Τύπος: «Απολυταρχισμός à la Μακρόν»

12:17

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

12:16

Μνημόνιο Συνεργασίας Τιτάν - Sinoma CBMI για την προώθηση τεχνολογικών καινοτομιών

12:13

Η Παπουτσάνης πιστοποιείται ως Great Place To Work

12:07

Eurostat: Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Κοπιάζουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, αυξήσεις στις υπηρεσίες  

12:05

Mega deal 24 δισ. δολαρίων Cebu - Airbus για αγορά 150 αεροσκαφών

12:05

O ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη νότια Γάζα

11:59

Βορίδης: Αρραγής η κοινοβουλευτική συνοχή της ΝΔ

11:51

Στη Βαρσοβία o Σολτς για διαβουλεύσεις με Τουσκ

11:49

Αυξήθηκε 53% η δραστηριότητα των κυβερνοεγκληματιών στο Telegram το 2024

11:35

Λεπέν: Απόλυτη πλειοψηφία ή τίποτα - Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε

11:33

Εκλογές στη Βρετανία: Εξουθενωμένος ο Σούνακ - Στο «κυνήγι» για ψήφους από τις... 04:50

11:26

Randstad: Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των επιχειρήσεων στην προσέλκυση ταλέντων

11:24

Γρίπη των πτηνών: Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση σε ανθρώπους – Προετοιμάζεται η Ελλάδα

11:12

ΔΥΠΑ: 80.000 έκαναν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού τουρισμού

11:12

Ερρίκος Ντυνάν: Εξετάσεις μέγιστης ακρίβειας με το πρώτο ψηφιακό PET/CT

11:03

Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Νέος πρόεδρος ο Γεώργιος Αλεξόπουλος

11:01

Λέιν: Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών - Απαιτούνται δεδομένα πέραν του Ιουνίου

11:01

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας

10:56

O Όμιλος ΑVAX αναλαμβάνει νέο έργο 82 εκατ. δολαρίων στο Ιράκ

10:52

Austriacard: Οι κρυφές αξίες ενός μικρού τεχνολογικού «γίγαντα»