BACKSTORY

Αύριο η κρίσιμη μέρα - Για ποινές ή... κλείσιμο; - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην κινητή - Μπαράζ ανοδικών αναθεωρήσεων για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

26-07-2023 | 07:18
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύριο η κρίσιμη μέρα - Για ποινές ή... κλείσιμο; - Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην κινητή - Μπαράζ ανοδικών αναθεωρήσεων για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Αύριο η κρίσιμη μέρα

Επί ποδός επιτοκίων βρίσκονται οι τράπεζες αλλά και οι δανειολήπτες αναμένοντας την αυριανή συνεδρίαση της ECB που θα είναι και αυτή η οποία θα καθορίσει την πορεία των επιτοκιακών αποδόσεων. Η εκτίμηση είναι 0,25 μονάδες βάσης άνοδο στο βασικό επιτόκιο τουλάχιστον.

Φορολογικές απαιτήσεις

Οι φορολογικές αρχές συνεργαστούν με τις αντίστοιχες άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. προκειμένου οι έλεγχοι για τον εντοπισμό εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, πώληση αγαθών κ.ά.

Επομένως το ότι ξέρατε μέχρι τα τώρα ξεχάστε το... κάπως έτσι

Και κάτι μου λέει πως και οι κανόνες στις πλατφόρμες θα γίνουν πιο αυστηροί.

Κάπως καλύτερα

Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 3% για φέτος και το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του με τις αναθεωρημένες προοπτικές.

Άμεση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τους πληγέντες

Η αλήθεια είναι πως τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ως προς τους πυρόπληκτους πραγματικά ήταν άμεσα και καταλυτικά μην επιτρέποντας κανενός είδους παρερμηνεία. Οι πληρωμές δεν προηγούνται από τους ανθρώπους. Ελπίζω πάντως αυτό να ισχύσει και αργότερα γιατί καμία φορά κατάσχονται δωρεές και άλλα, κάτι που θα έπρεπε να μην συμβαίνει για ανθρώπους οι οποίοι έχουν πάθει ολική καταστροφή.

Για ποινές ή... κλείσιμο;

Πολύ ενδιαφέροντα θέματα ακούγεται ότι έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη σημερινή της συνεδρίαση που δεν ξέρω αν θα είναι και η τελευταία προ των διακοπών των μελών του ΔΣ. Μέσα στα θέματα και υπόθεση που έχει τραβήξει σε μάκρος αλλά έχει ξεχαστεί. Τώρα αν η υπόθεση πάει για να πέσουν καμπάνες ή για να κλείσει μένει να το δούμε αργά το απόγευμα.

Ο φόβος της ερώτησης

Παρεμπιπτόντως η Επιτροπή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει με την Ellington. Και τόσες ημέρες ούτε καν μπήκε στον κόπο να στείλει μια επιστολή. Έτσι για τα μάτια του κόσμου. Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να φοβάται την απάντηση που μπορεί και αφορά τους χειρισμούς που η ίδια έκανε στις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας.

Πτώση ιστοσελίδας και… παρελθόν

Τα… έπαιξε η ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου χθες το απόγευμα. Ελπίζουμε βέβαια να είναι τυχαίο το γεγονός και να μην συνοδευτεί και άλλα περίεργα που συμβαίνουν έτσι ξαφνικά εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικά σε περιόδους όταν οι επικεφαλής έχουν αποφασίσει να κάνουν τομές. Υποθέτουμε ότι τα ξέρει αυτά ο κ. Κοντόπουλος.

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην κινητή

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2023-2024 του ομίλου Vodafone. Στη χώρα μας τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης στα 213 εκατ. ευρώ και αυτό όταν ο αριθμός των πελατών στην κινητή στο τέλος του τριμήνου ήταν 4,26 εκατ. από 4,3 εκατ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου της προηγούμενης χρήσης. Τι άλλαξε; Η εταιρεία πρόσθεσε 44.000 πελάτες με συμβόλαιο, ενώ έχασε 47.000 πελάτες καρτοκινητής. Και αυτό έγινε μέσω προσφορών: Το Μέσο Έσοδο Ανά Χρήστη (ARPU) με συμβόλαιο έπεσε στα 16 ευρώ τον μήνα, όταν ένα χρόνο πριν ήταν στα 17,3 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για την καρτοκινητή παρέμεινε λίγο πολύ σταθερό στα 5 ευρώ τον μήνα. Και όλα αυτά όταν η χρήση data από κινητά εκτινάχθηκε για άλλη μια φορά, στα 93.261 ΤΒ το πρώτο τρίμηνο της χρήσης από 57.709 το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Οι συγκρίσεις των αποτιμήσεων στον κατασκευαστικό κλάδο

Η στήλη έχει αναφερθεί πολλές φορές στο rerating του κατασκευαστικού κλάδου στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Και ο καύσωνας μπορεί να κορυφώνεται σήμερα, αλλά το θερμόμετρο για τις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου έχει ήδη ανέβει και μένει να φανεί αν συνεχίσει σε άλλα… ύψη. Μέσα σε διάστημα ενός έτους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και INTRAKAT έχουν δει τις κεφαλαιοποιήσεις να εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά. Η ΑΒΑΞ έκλεισε χθες στα 1,66 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται κοντά στα 240 εκατ. ευρώ. Δύο φορές την κεφαλαιοποίηση της ΑΒΑΞ, και κάτι παραπάνω, έχει η INTRAKAT, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ, αφού η τιμή της μετοχής από 1,89 στις 26/7/22 έκλεισε χθες στα 3,23 ευρώ. Όχι ακριβώς διπλάσια κεφαλαιοποίηση από την INTRAKAT, αλλά σαφώς μεγαλύτερη, έχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που πλέον πλησιάζει τα 900 εκατ. ευρώ (884 εκατ. για την ακρίβεια), αφού από 1,70 ευρώ στις 26 Ιουλίου 2022 έκλεισε χθες στα 2,54 ευρώ. Πάντως, κοντά 3 φορές την κεφαλαιοποίηση της INTRAKAT και πάνω από 1,5 φορά την κεφαλαιοποίηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κοντεύει στα 1,5 δισ. ευρώ (1,48 δις) , με τη μετοχή της από 9,42 ευρώ στις 26 Ιουλίου 2022, να κλείνει χθες στα 14,30 ευρώ.

Μπαράζ ανοδικών αναθεωρήσεων για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Και μιας και αναφέραμε τελευταία τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για τη μετοχή της έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες ανοδικές αναθεωρήσεις της τιμής - στόχου από τις χρηματιστηριακές (σ.σ. είναι η μόνη που παρακολουθείται από πολλούς και διαφορετικούς αναλυτές) το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου η Πειραιώς έχει αναβαθμίσει την τιμή-στόχο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πηγαίνοντας από 11,50 ευρώ το 2021-22 στα 17,00 ευρώ στις αρχές του 2023 και πιο πρόσφατα στα 20,70 ευρώ. Στο ίδιο μοτίβο, η ΑΧΙΑ από 9,80 ευρώ το 2021-22 πήγε στα 18,20 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023 και στα 21,20 τον Ιούλιο, ενώ η Wood&Co έδωσε τον Απρίλιο τιμή στόχο 18,20 ευρώ από 12,80 προηγουμένως. Σύμφωνα με τα reports των αναλυτών, η συνεχής αναθεώρηση της τιμής-στόχο προς τα πάνω αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο έργων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος παραχωρησιούχος με εξασφαλισμένα πάνω από 6 δισ. ευρώ σε μερίσματα από τα έργα παραχωρήσεων, και κατέχει το 37% του μεγαλύτερου παίκτη ΑΠΕ στην χώρα (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ), μερίδιο που αποτιμάται από τους αναλυτές κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Ε, δεν το λες και μικρό πράγμα.

Το «500άρι» της Intrakat

Μια και ο λόγος για τις κατασκευές, το πάνω από μισό δις ευρώ της κεφαλαιοποίησης της Intrakat μπορεί σε έναν βαθμό να πιστωθεί και στο νέο management. Οι αναλυτές λένε ότι συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό η δημιουργία υπεραξίας και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της διοίκησης με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Εξάρχου. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο ισχυρό ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού. Αυτοί τα λένε, εμείς απλώς τα μεταφέρουμε.

Δείγμα υψηλής ευαισθησίας από την Polygreen για τις φωτιές

Να τα λέμε και αυτά για τις εταιρείες μέρες που είναι. Σε μια σημαντική κίνηση κοινωνικής και περιβαλλοντικής προσφοράς προχώρησαν οι εταιρείες Polygreen και RAM EUROPE, συμπράττοντας για την παροχή ειδικά σχεδιασμένου ερπυστριοφόρου πυροσβεστικού οχήματος, με στόχο την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν επί πολλές ημέρες το νησί της Ρόδου. Το εξειδικευμένο όχημα έχει επιχειρήσει στο παρελθόν σε αρκετές πυρκαγιές με επιτυχία και πρόκειται να μεταβεί στη Ρόδο σήμερα το πρωί. Στόχος της ιδιωτικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η άμεση διάσωση των πληγέντων κατοίκων του νησιού καθώς επίσης και η μεταφορά και πυρόσβεση σε δύσβατα και επικίνδυνα μέρη, διευκολύνοντας το έργο της Πυροσβεστικής. Μακάρι να δούμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:26

Σταϊκούρας: Το όφελος του Δημοσίου από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου θα επιστρέψει στην κοινωνία

17:25

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη

17:24

Διεθνή πυρά πέρασαν στο Χρηματιστήριο - Έντονες πιέσεις στις τράπεζες

17:21

Εφραίμογλου: Να βρεθεί μία δίκαιη λύση για την μερική επιστροφή της κρατικής ενίσχυσης για το ρεύμα

17:13

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη

17:03

Toyota και Coca-Cola ενώνουν τις δυνάμεις τους για φορτηγά με καύσιμο το υδρογόνο

16:53

Wall Street: Απώλειες με «βαρίδι» την τεχνολογία - «Βουτιά» 10% για την Tesla

16:51

Φωτιά στη Βοιωτία - Ήχησε το 112

16:49

Συνεργασία NN Hellas - DGTAL για δοκιμαστική χρήση AI στη διαδικασία αποζημιώσεων

16:48

The Ellinikon: Το ταξίδι του στα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου

16:39

Στα 96,8 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο - Μείωση 2,5%

16:29

AT&T: Ξεπέρασε τις προσδοκίες σε αύξηση συνδρομητών και ταμειακές ροές

16:19

Μαξίμου: Η έκθεση Κομισιόν για το κράτος δικαίου δικαιώνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης

16:07

Τουρισμός: Με δύο ταχύτητες τρέχει και η φετινή σεζόν

16:01

ΣτΕ: Προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του από 1/8 έως 9/8, λόγω μετακόμισης

15:51

Βρούτσης: Ανακοίνωσε νέες βελτιωτικές αλλαγές για την οπαδική βία

15:41

Τι είναι η νόσος Sjögren και γιατί χρειάζονται σχεδόν τρία χρόνια για να διαγνωστεί

15:32

Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύτηκε η 4η δόση 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

15:24

Στουρνάρας: Επιβεβλημένη η συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας - Θα οδηγούνταν σε κατάρρευση

15:17

ΕΛΓΑ: Πιστώνονται 70 εκατ. για την εξόφληση των πληγέντων από Daniel και Elias

15:17

Φοιτητικές κατοικίες: Νέο ράλι 10% στις τιμές ενοικίων – Έρευνα του Spitogatos

15:13

Χανιά: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Αγριλές Σελίνου - Μήνυμα από το 112

15:10

Έλεγχοι σε παραλίες: Πάνω από 4.500 καταγγελίες - Ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ τα πρόστιμα

15:08

Σύνθετος PMI: «Βαρίδι» για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η Γερμανία

15:06

Σπορ και luxury: Βρήκαμε τα κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ που μπορείτε να τα φορέσετε από το πρωί μέχρι το βράδυ

14:36

ΓΣΕΒΕΕ: Συμμαχία για το περιβάλλον Δήμου Αθήνας και επιχειρήσεων

14:30

Πανώλη αιγοπροβάτων: Συνεχίζονται οι έλεγχοι - Χρηματοδότηση για τη δημιουργία rapid test

14:26

Παπαθανάσης: Εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

14:24

Σάντσεθ: Έτοιμος να καταθέσει για τη σύζυγό του... γραπτώς

14:07

EAΓΜΕ-ΕΔΕΥΕΠ: Καίρια συμφωνία για την υπόγεια αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα