Γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας κινείται η εγχώρια πολιτική σκηνή, ενώ η διεθνής γύρω από το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ. Την Τετάρτη άνευ απροόπτου ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την ΠτΔ για τις αποφάσεις του και όλους τους υπόλοιπους για τη δική του πρόταση. Ο κ. Τραμπ εν τω μεταξύ ετοιμάζεται να ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ την επόμενη Δευτέρα, ενώ οι χορηγίες για την τελετή σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όλοι θέλουν να είναι εκεί.
Στα της Ελλάδας πάλι, το μόνο που σπάει ρεκόρ είναι η ονοματολογία για τον επόμενο ένοικο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Όποιο πιθανό κι απίθανο όνομα μπορούσε να ακουστεί, ακούστηκε. Στο ΠΑΣΟΚ πάντως βολεύτηκαν με τη γραμμή-Τσίπρα, «ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου» κι έτσι έχουν κάτι να λένε στα κανάλια.
Στην Al Ula
Εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην εξωτική Αλ-Ούλα
της Σαουδικής Αραβίας για συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, η MBS για τους φίλους. Η ατζέντα είναι διμερής, καθώς πρόκειται για το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.
Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός πάει, φεύγουν άλλοι ηγέτες από χώρες της ΕΕ, οι οποίοι μετείχαν χθες στην υψηλού επιπέδου διάσκεψη των μη αραβικών χωρών για τη Συρία. Σ’ αυτή την διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΟΗΕ, και της Τουρκίας (για τους Άραβες η Τουρκία θεωρείται δυτική χώρα). Υπήρξε και ξεχωριστή διάσκεψη των αραβικών χωρών για τη Συρία. Όλοι θέλουν να πατήσουν πόδι στη Συρία, όμως οι δυτικοί, αλλά και οι ΗΠΑ είναι διστακτικοί στην άρση των κυρώσεων εάν δεν δουν πράξεις από το νέο καθεστώς (σεβασμός στις θρησκευτικές μειονότητες κλπ).
Κριτική
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, που κάνει φιλότιμες προσπάθειες να εδραιωθεί στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την οποία του χάρισε στη Βουλή η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ασκήθηκε κριτική στην απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Ριαντ. Η Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζει κι αυτή στροφές μετά τις γιορτές, και σήμερα το απόγευμα έχει συνεδρίαση το ΣΠΟΚ για την προετοιμασία περιφερειακών Συνεδρίων, πρωτοβουλίες στη Βουλή στο αγροτικό, και για το πρόβλημα της έλλειψης στέγης. Τέλος του μήνα στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται και για συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, κι έτσι θα πάψουν να γκρινιάζουν κι όσοι λένε ότι ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης συνεχίζει το ίδιο βιολί, όπως πριν τις ευρωεκλογές, που τα όργανα δεν συνεδρίαζαν. Ίσως σ’ αυτή την συνεδρίαση γίνει καθαρότερο, τι είδους Συνέδριο προτείνει η ηγεσία, καθώς υπάρχουν υποψίες πως δεν θα είναι ένα κλασικό Συνέδριο με εκλογή νέων οργάνων, όπως και θα έπρεπε μετά τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά «πολιτικό».
Στα εσωκομματικά δεν τον φοβάμαι τον Πρόεδρο, στο τέλος θα κάνει αυτό που πρέπει.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίαση για ανταλλαγή ευχών για τον καινούργιο χρόνο θα έχει σήμερα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να προτείνουν δικό τους ΠτΔ -μάλλον Δραγασάκη-, ενώ είναι και με το όπλο παρά πόδα ενόψη της παρουσίασης του βιβλίου του πρώην προέδρου τους.
Στο βιβλίο υπάρχουν μυστικά κι απόρρητα από την εμπειρία του ομογενή στα άδυτα της αριστεράς.
Συνάφεια
Εννοείται πως θα πάω, αλλά πριν από αυτό, θα ρίξω μια ματιά και στην παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «Κυνηγημένοι από την Ιστορία» του Γιάννη Λασκαράκη, αύριο απόγευμα στον ΙΑΝΟ. Το πάνελ είναι υψηλού επιπέδου στο οποίο διακρίνω συνάφεια: Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Ντόρα Μπακογιάννη, και Σταύρος Μπένος. Όλοι ήταν στην κηδεία του Κώστα Σημίτη.
TOJOU
Σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έλειπε στην Κίνα
προκειμένου να μιλήσει στην τελετή λήξης της ετήσιας Συνόδου της πλατφόρμας TOJOU: Δίκτυο πάνω από 5,5 εκατομμυρίων επιχειρήσεων, σε 30 πόλεις της Κίνας το οποίο διευκολύνει καινοτόμες ιδέες να γίνουν πράξη. Όπως π.χ. ένα δίκτυο αυτόματου πλυσίματος αυτοκινήτων με βιώσιμα υλικά, ή ένα καφέ χωρίς υπαλλήλους. CEO είναι ένα από τα κινεζικά αστέρια που γαλουχήθηκαν πρώτα στα άδυτα του καπιταλισμού
«Η Ελλάδα, όπως και η Κίνα, είναι μια χώρα με αρχαία ιστορία και πολιτισμό. Και με αυτήν έρχεται βαθιά σοφία. Ας μη θεωρηθεί αυτό ελάσσονος σημασίας, ειδικά σήμερα καθώς φτάνουμε σε νέα επίπεδα ανθρώπινης ικανότητας. Διαμορφώνουμε και αποκτούμε σχεδόν θεϊκές δυνάμεις που μπορούν να μας δώσουν την δυνατότητα να ζήσουμε περισσότερο, πιο υγιεινά, να χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη, να βρίσκουμε νέες πηγές βιώσιμης ενέργειας» είπε ο ΓΑΠ.
Ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει τεράστιες δυνατότητες για συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, «ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα ορίζεται από την κοινή ευημερία και τη βιωσιμότητα».
Τι τον στεναχωρεί
Επειδή η απουσία του από την κηδεία του Σημίτη, ο οποίος του άνοιξε εύκολα τον δρόμο για την Προεδρία και στη συνέχεια για την Πρωθυπουργία, δημιούργησε κύμα αρνητικών σχολίων, ο ΓΑΠ έγραψε ένα άρθρο στο Βήμα.
Σε αυτό, αποκαλύπτει πως «αν σήμερα υπάρχει κάτι που με στεναχωρεί, είναι ότι δεν αφιέρωσα χρόνο, μετά την πρωθυπουργία μου, να βρεθώ με τον Κώστα Σημίτη, παρότι πάντα λέγαμε να βρεθούμε μακριά από την καθημερινότητα της πολιτικής, για να αναστοχαστούμε, ενθυμούμενοι το παρελθόν αλλά διερευνώντας το μέλλον της πατρίδας».
Εμάς πάλι Πρόεδρε μας στεναχωρεί που δεν αφιέρωσες χρόνο στον Σημίτη όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία το 2009 και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία.
Ίσως εάν το έκανες τότε να είχε γραφεί αλλιώς η ιστορία.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.